KHK gjorde en ”glöm bort match”, FKK vann målrik match och HIF Karlskrona mot RIK…

Jag var inte på plats och såg matchen mot Pantern utan såg den via Cmore Istället. Det var en av de där matcherna som man skall glömma så fort som möjligt. Pantern fick spela sin kontringshockey och tog vara på sina chanser och  det fanns inte mycket att ta med sig från matchen.

Att KHK måste göra mål på något/några av sina fem frilägen i första perioden för att vinna matchen  är ju självklart och det är bara att göra det bättre kommande matcher.

Roligt att se Lucas Edmonds i sin premiär där han går in och visar att han vill göra fler framträdande i A-lagströjan. 1 mål och 1 assist blev det från hans sida vilket var riktigt grymt gjort.

www.redmos.se

FKK vann med 5-4…

FKK vann en konstig match mot Lund som innehöll det mesta. Det var straffar, självmål, nickmål, hörnmål och i en sådan här måstematch var det härligt att man fick med sig en seger.

Serien är otroligt jämn och det är nu 5 lag inom 2 poäng som kämpar om de 3 platserna som innebär att man klarar sig kvar i div 1 södra. Oerhört spännande…

HIF Karlskrona mot RIK…

Ikväll möter HIF Karlskrona RIK och det kommer bli en match där HIF verkligen kan överraska. RIK har gått lite knackigt och på hemmaplan har HIF verkligen chansen att ta hem detta. Jag tror på 23-21 till HIF:s fördel ikväll…

Ha det

Mikael Johansson 

KHK förlust och Bävergaddar…

Jag tycker att KHK gör en bra match förutom första perioden och denna förlusten var faktiskt lite sur. Det är inte det att IKO var dåliga på något vis men när KHK tar en onödig utvisning i anfallszon när man leder med 3-2 och IKO tar vara på chansen och gör både 3-3 och 4-3 så kan man inte annat än att tycka att man slarvar bort matchen samtidigt som som IKO ta vara på bjudningen.

Matchens lirare var förstås IKO:s 19:åring Filip Svenningsson som gjorde 3+1 och han avgjorde matchen själv. Självklart borde någon gjort något #justsaying

Bävergaddar…

Dagens Bävergaddar går till följande spelare.

3 Bävergaddar    Matt Carey

Han sliter, han producerar och har i mina ögon lyft från att bara vara en jobbig en till att vara en jobbig en som gör skillnad därute.

2 Bävergaddar   Jörgen Karterud

Tycker han gör en av sina bästa insatser i KHK tröjan och det är bara hoppas att han fortsätter på den inslagna vägen.

1 Bävergadd   Josef Ingman

Han fortsätter att producerar och folk ropar han redan till SHL vilket jag tycker är fel. Han har en stor roll i KHK nu och behåll den ett år till så kan absolut vara en topp 3 back i ett SHL lag därefter. Grym utveckling på Josef, bara att fortsätta att kötta på.

Ha det

Mikael Johansson

 

 

KHK vs Oskarshamn och Mörrumstalang gjorde debut i SHL…

Ikväll är det ett riktigt elddop för KHK då man skall möta Oskarshamn på bortaplan. Oskarshamn har startat serien på ett riktigt bra sätt och ligger på en 3:e plats i serien men det som imponerar är att man på 7 matcher enbart släppt in 11 mål. Det innebär att man behöver vara grymt effektiva i sina avslut och lösningen på det är oftast att man har mycket trafik framför mål och att man vågar stå där och skicka in returerna.

Det som kommer avgöra ikväll är om KHK mentalt klarar att spela en hel match där man håller sig till spelplanen och att man gör de ”enkla” situationerna med fullt fokus. Att tappa puck på fel ställen mot ett lag som Oskarshamn är förödande, det är bara att fråga Leksand vilka erfarenheter de har kring det.

Ikväll blir det tillknäppt men jag hoppas på 2-2 efter full tid och sedan vinner de med störst mod.

www.redmos.se

Mörkrumstalang gjorde debut i SHL…

Karl Henriksson (född 2001) som har Mörrums GoIS som moderklubb gjorde igår SHL debut med Frölunda. Han gör nu sin andra säsong i Frölunda och hans hockeyresa har via Mörrum och KHK nu alltså tagit han till högsta nivån.

Riktigt roligt att Mörrum och Blekinge levererar ännu en spelare med SHL meriter och de börjar bli ganska så många nu så man jobbar på bra med talangutvecklingen i regionen.

Ha det

Mikael Johansson

Viktig vinst för KHK och Bävergaddar…

KHK vinner med 5-4 mot mittenkollegan Södertälje och befäster sin plats på övre halvan av serien inför 2.203 i publiken.

Första perioden såg riktigt bra ut och man fick med sig en ledning på 1-0 men sedan så kommer man ut i andra och tappar precis allt. Södertäljes första och andra mål såg inte otagbara ut och detta var inte en av Robins bästa matcher.

Inför tredje  så leder KHK med 4-3 men SSK kvittera och då kändes det som att det kunde slutat precis hur som helst men en snabb omställning där Matt Carey tar upp pucken på vänsterkanten och passar tvärs över till Viktor Liljegren som tar ett direktskott avgör till slut matchen.

I sin helhet en ganska så slarvig match men en kväll som detta spelar det inte så stor roll då man vinner vilket var det viktigaste och det var en bra start på det tuffa matchschemat man har de närmaste dagarna.

www.redmos.se

Bävergaddar

Dagens Bävergaddar som inte var så lätta att dela ut går till följande spelare

3 Bävergaddar     Josef Ingman

1+1 och ett stabilt spel räcker till flest gaddar idag.

2 Bävergaddar    Matt Carey

Tycker att han rykte upp sig idag och gjorde en riktigt bra insats och var avgörande i sin prestation vid 5-4 målet.

1 Bävergadd    Viktor Liljegren

Han avgör matchen med sitt 5-4 mål och gör en riktig kämpainsats på isen. En oöm spelare som ger 100% hela tiden.

Att ta tag i: Spelet behöver funka hela matchen för mot ett bättre lag kommer man bli straffade om man har dessa djupa dalar.

Roligt att se Joseph Jonsson där ute på isen igen, han gjorde en klart godkänd insats.

Kvällens skräll var Oskarshamns bortavinst mot Leksand med 1-5 och det skall bli spännande och få höra Kolans bortförklaring… #jagärintebitter

Ha det

Mikael Johansson

 

Gameday KHK vs Södertälje och Ronneby IK håller hockeydrömmen vid liv…

Då var det dags för KHK att ta sig an Södertälje som ligger 2 poäng efter KHK. Serien är inne i ett skede där det nu på kort tid spelas en hel del matcher och det gäller att haka på för nu går det undan.

KHK spelar onsdag, fredag, söndag och onsdag och inom 8 dagar spelar man alltså om 12 poäng. Det är bara att hoppas att man är inne i en toppform modell större.

Dagens match kommer sluta 4-2 till KHK allt enligt statistiken när det gäller antalet insläppta mål för bägge lagen 🙂 så det ser väl hoppfullt ut. Förste målskytt blir Paulsson som nu är inne i ett flow utöver det vanliga #spåkärring

Ronneby IK håller hockeydrömmen vid liv…

Ronneby IK spelar i div 3 och lirar i morgon mot DIÖ kl 19.15 i Soft Center Arena. I laget finns spelare från KRIF, Mörrum, Karlskrona och Olofström som fortfarande lever med sin hockey och har ambitioner. Det som jag egentligen vill säga med detta inlägg är hur viktigt det är med att klubbar som Ronneby IK finns.

RIK är en av de klubbar som tar hand om de egna spelarna från orten som inte är bland de där 0-2% som tar plats i eliten utan gör att bredden kan fortsätta att lira även på seniornivå och inte bli tvingad att sluta med det som man gillar som bäst..

Missförstå mig inte, jag älskar elitidrott och följer den hela tiden och vet om elitens förutsättningar men varför skall det bara finnas elit? Jag vill se mycket mer bredd även upp i åldrarna för det är där hockeyn har sin tillväxt och inte i den statiska situation som råder just nu. 

Tittar man på Blekingeklubbarna och hur många som spelar i sin moderklubb/ortsklubb så ser det ut såhär enligt www.eliteprospects.com 

Hockey Allsvenskan      Karlskrona HK         0 egna spelare

DIV 1                                    KRIF Hockey             1 st egna spelare

Div 1                                    Mörrum GoIS            6 st egna spelare

Div 2                                   Olofström IK              6 st egna spelare

Div 2                                   Sölvesborg IK          12 st egna spelare

Div 3                                  Ronneby IK                16 st egna spelare

Summa totalt 41 st

Om jag gör ett eget amatörmässigt överslag på hur många som började spela hockey i Blekinge för att få fram 41 st seniorer i sina egna lag så ser man att man har att fundera över när det gäller att bredda hockeyn och ta hand om de som en gång startade med något som man gillade bäst av allt.

RÄKNEEXEMPEL: Vi säger att ett seniorlag har en spännvidd i ålder från 18-32 vilket innebär 14 årskullar, i varje årskull startar 20 spelare vilket innebär att det i detta exemplet startat 280 spelare per klubb för att få fram det antal man har i A-trupperna idag. Med andra ord krävs det 1400 spelare för att få fram 41 st spelare på Div 1 nivå till div 3.

(jag vet att klubbarna har spelare i andra lag i ligor som SHL, AHL, Slovakien, div 1 och div 2 som inte syns i denna statistik men jag går på detta urvalet och det handlar i runda svängar om 10-12 spelare till.)

Klubbarna har tillsammans med förbundet en stor uppgift att driva frågan om fler isytor och det är inte arenor som jag pratar om utan enklare lösningar som har tak över huvudet och här krävs ett tänk utanför boxen och att man hittar nya koncept. 

Personligen hoppas jag att många fler får lira hockey på seniornivå i framtiden och en stor eloge till RIK som håller drömmen vid liv…

Ha det

Mikael Johansson

http://www.redmos.se/

 

Underbart när nya stjärnkarriärer tar fart, FKK får det tufft och CMORE…

Att se spelare som Elias Pettersson och Rasmus Dahlin påbörja sina NHL karriärer på det sätt dom gör är helt underbart. En annan har ju trott att vi får aldrig fram spelare som Foppa, Lidström och Sundin igen men nu helt plötsligt så bara står dom där i hetluften och levererar direkt.

Dessa spelare kommer bli megastjärnor och hade en kille som William Nylander haft andra människor runt omkring sig och haft en annan aura runt sig så hade han också varit där men han har tyvärr en bra bit dit. Oavsett så har Sverige många roliga hockeystunder framför sig beroende på dessa talangers framfart ”overthere”…

FKK får det tufft…

FK Karlskrona står inför fem (5) tuffa matcher innan vi vet hur det kommer sluta. Just nu är man på nedflyttningsplats men man har fortfarande allt i egna händer. Experterna säger att det krävs allt från 6-9 poäng av 15 för att klara av detta och det hoppas jag verkligen att man gör.

Karlskrona behöver det där laget i eliten som egentligen är ytterligare ett steg upp där spelarna ges förutsättningar med träningar på dagtid och en riksserie men dit är det en lång väg att vandra och lösningen heter organisation och kapital. Inget annorlunda i fotbollen än någon annanstans…

CMORE…

Har pratat med en hel del människor den senaste tiden om KHK:s publiksiffror och den bild som kommer fram är att hockeyintresset är nog större än på många år men man har valt att följa laget på andra sätt än man traditionellt gjort innan.

Pratade med en profil förra hemmamatchen då han sa att hans polare som han har suttit ihop med sedan arenan byggdes och som har säsongskort stannat hemma för att se matchen på via Cmore istället. Det säger en hel del om hur det ser ut idag.

Att för 499 kr i månaden få SHL, Hockeyallsvenskan, handboll, fotboll och en massa annat innebär  självklart att konkurrenssituationen är extrem för liveidrotten. Själv skall jag se Tingsryd mot Vita Hästen ikväll på Cmore men hade det varit för 7-8 år sedan hade jag säkert varit plats… 

SHL får en kompensation av Cmore som är vettig men Hockey Allsvenskan är långt ifrån kompenserad och det ställer allt på sin spets hur man skall agera i framtiden…

#tuffverklighet

Ha det

Mikael Johansson

Elias Pettersson har NHL-rekord och överraskningarna i KHK-truppen…

Ingen hockeyintresserad har väl missat den magiska starten som Elias Pettersson fått i Vancouver och självklart så får han otroligt mycket lovord. Många säger att det är den bäste rookien någonsin men så långt kanske man inte skall gå då Wayne Gretzky gjorde 137 p på 79 matcher i sin Rookie-säsong i NHL men vem vet.

Men ett rekord i NHL har Elias faktiskt just nu men det kommer bli grymt svårt att hålla i det :).  Det är rekordet i högsta poängsnittet per match i NHL genom tiderna och där har Elias 2.5 p per match. Oavsett om det bara är för en match till så har han i alla fall haft det…. 🙂

Visst vi vet alla att han bara spelat 2 matcher men att ha haft det rekordet är grymt i sig oavsett hur det ser ut framåt.

Överraskningarna i KHK-truppen…

Det är väl lite för tidigt att göra en ranking av KHK truppen än men däremot så tänkte jag ta fram de fyra största överraskningarna så här långt utifrån de förväntningarna som jag hade på spelarna.

Klart största överraskningen för mig har varit Josef Ingman, han var bra i KRIF de matcher jag såg förra året men han har vuxit ut till en ledande back i KHK och det känns absolut inte som att han på något vis har nått sitt max utan han blir bättre o bättre för varje match som går.

Axel Sundberg, för mig ett oskrivet kort innan säsongen började och man visste väl inte mer än att han avgjorde bra ifrån sig i Växjö J20 när de slog ut KHK i åttondelsfinalen. Under försäsongen så märkte man att han hade ett grymt handledsskott och ser han till att skjuta lite mer så kan han bli en riktig poängmaskin.

Johan Schreiber, att gå från juniorhockey till att leverera på seniornivå är inte enkelt. Jag tycker däremot att Schreiber klarat det där galant. Det skall bli skoj o se om han lyckas hålla i det nu när matcherna kommer att komma lite tätare och resorna blir längre. Han ser tunn ut men verkar ha en bra kraft i kroppen och är helt klart en mycket spännande spelare.

Viktor Liljegren, han kom in från en sejour i USA på 5 år där han kämpat runt i NCAA och ECHL vilket ju inte är de flashigaste ligorna på en try-out men han har kört på och visat sig vara en krigare utöver det vanliga. Han ser ut att vara otroligt jobbig att möta och har inte varit inne på ett endaste bakåt än så länge.

Detta var mina överraskningar, att Linus, Miketinac, Robin med flera var bra visste vi från innan och importerna har alltid höga förväntningar på sig men spelare som dessa fyra kan ändra om i hierakin och göra laget bättre än förväntat.

På onsdag är det dags att ta emot Södertälje och det kommer bli spännande och se hur man kan ta sig an dom. En 1:a period som senast mot Modo och sedan lite smart spel i andra o tredje där man väger av lägena så kan det nog gå vägen…

Ha det

Mikael Johansson

KHK vinst mot Vita Hästen och Bävergaddar…

KHK vinner den viktiga bortamatchen mot Vita Hästen med 3-2 vilket ju var mitt tips inför dagens match men jag skall va ärlig så hoppades jag på det efter 60 minuter och inte i sudden death. Men en vinst är en vinst och KHK hakar på i serien.

KHK får alldeles för mycket 2 minutare emot  sig och det gör det tufft att ta hem matchen under 60 min men 2 p borta är alltid godkänt.

KHK hade inte riktigt samma frenesi i dagens match som senast men man var smartare. Nästa  match vill man se frenesi och smartness för då kommer det bli riktigt bra.

Bävergaddar

Dagens Bävergaddar går till följande spelare…

3 Bävergaddar    Josef Ingman

Han överraskar varje match och håller just nu på att bli en SHL back. KRIF levererar spelare uppåt i systemet och vet i tusan om inte KHK också gör det.

2 Bävergaddar   Marcus Paulsson

2 mål och en spelare som kan göra hur mycket poäng som helst om han bara släppte pressen på sig själv. Budskapet är ut o ha kul så kommer du leverera poäng i massor.

1 Bävergadd    Viktor Lijlegren

Jag vet, jag kan snöa in på vissa spelare men Viktor är en kille som man skulle vilja gå ut på match med varje dag i veckan. #krigare

Tycker även att Nicke Johansson tog ett steg framåt idag, bra jobbat.

Att ta tag i: Håll i, var med mentalt i 60 min varje match och det kommer bli en grym säsong.

Ha det

Mikael Johansson

 

Vita Hästen vs KHK och NHL Central Scouting rankar KHK-talang…

Ikväll är det dags för ett klassiskt möte mellan VH och KHK. Historien finns där och mötena för att ta sig till Hockey Allsvenskan i Play Off 3 2012 är klassiska.

KHK vann matchserien mot Hästen med 2-1 i matcher och sista matchen uppe i Norrköping som slutade 2-1 finns fortfarande på näthinnan. Timo Leinonen stod på huvudet och hade en räddningsprocent på 96,88%, oj oj det där glömmer man inte i första taget.

Jag tror på en liknande match idag, Timo kommer stå på huvudet (fast nu i båset), målvaktsinsatsen kommer nu liksom då vara avgörande och det kommer bli vinst till KHK med 3-2. 

Att spela som KHK gjorde 1:a perioden mot MODO kan man inte göra i 60 minuter men däremot kan man se till att vara där mentalt i 60 min och vara lite smart. Bytet vid 2-1 målet sist var sådant man inte ens gör i U12 men kanske är det så att repetition av baskunskaper är ett måste så att det sitter där även när mjölksyran sprutar och pulsen är på max…

NHL Central Scouting rankar KHK talang…

NHL:s organisation håller reda på talangerna ute i världen och en av de som de kikar extra på och som finns med i rankingen inför kommande draft är Lucas Edmonds (född 2001)som nu spelar i KHK:s J20 Superelit lag. Han fick redan förra året testa på landslagsspel i U17 landslaget och har startat säsongen med 3 p på de första 4 matcherna i år och då är han fortfarande J-18 junior.

Det som är riktigt skoj och viktigt för Blekingehockey är att det fortsätter att komma fram talanger på denna nivån för det gör avtryck och visar att man visst kan vara med på högsta nivån och komma från denna regionen.

Känner du igen namnet Edmonds så beror det på att pappa är Randy Edmonds som var en poängspruta i Olofström i slutet av 80-talet och har även varit Coach för HV71 och Ass Coach för Canada i ett VM så visst finns påbråt där.

Skall bli roligt att följa Lucas framfart på isen kommande säsong

https://www.eliteprospects.com/player/418530/lucas-edmonds

Ha det

Mikael Johansson

https://www.bad-varme.se/butiker/karlskrona/

Från 100 till … och Bävergaddar…

Första perioden som KHK spelar var en av de bättre och roligaste jag sett på bra länge. Det var fart i skridskoåkningen, det var fart i passen, det var aggressivt och man gick på mål. Helt underbart helt enkelt och man fick gå till periodvila med en 2-0 ledning.

I andra så kommer Modo in i det mer och bägge lagen har chanser inte minst KHK som har ett ruggigt stolpskott på slutet men Modo vinner perioden med 1-0.

Inför tredje förväntade man sig en riktig holmgång men Modo körde över KHK som princip stod stilla och hängde inte alls med. Inom 5 minuter så gjorde man 3 mål och hade då en 4-2 ledning som man förvaltade väl. Enströms skottpass till 2-3 var galant.

KHK förlorar alltså med 2-4 och sett över 60 minuter var det rättvist men det är små marginaler. 3-1 i slutet av andra i stället för ett stolpskott och det kunde sett mycket annorlunda ut…

Bävergaddar

Dagens Bävergaddar blir som följer…

3 Bävergaddar

1:a perioden, den härliga känslan man hade efter första perioden var obetalbar.

2 Bävergaddar

Josef Ingman – Klart bäste spelare i KHK idag och här har Sportchef Larsson gjort ett fynd.

1 Bävergadd 

Johan Schreiber – rapp, skapar chanser och tar för sig mer och mer därute på banan. Känns som att det är ett genombrott på gång.

Att ta tag i: Att kunna hålla energin uppe över 60 minuter.

Man kan väl inte annat göra än att avsluta med denna klassikern

Ha det

Mikael Johansson