Motivation och coachning, miljardrullningen och visade styrelsemötet i KHK att man är rätt på det…

Om man kikar på lite resultat på träningsmatcher som inte riktigt gått som förväntat så ser det ut så här.

Leksand – Färjestad 4-1, AIK – Örebro 4-2, HV71 – Troja 1-2, Tingsryd – Rögle 2-1, Pantern – Malmö 4-3, Tingsryd – KHK 1-0, Luleå – Modo 3-4.

Är det vid sådana här resultat som alla kan börja det vanliga snacket om att det är bara träningsmatcher och det betyder inte så mycket? Jag håller egentligen bara med om att det ger inga poäng men annars är träningsmatcherna jäkligt viktiga ur många perspektiv.

Man ger självklart alla spelare chansen att visa upp sig för att man skall kunna visa vad man går för. Träningsmatcherna  ger ju även ett kvitto på hur bred trupp man har och vad man kan förvänta sig om man får skador på bärande spelare. Vilka stiger fram och vilka gör det inte och så vidare.

Den stora skillnaden mellan SHL och HA är oftast spetsspelarna och i träningsmatcherna coachar man dom inte i närheten i hur man gör när man spelar om poäng. Ta till exempel Mattias Karlsson i KHK som förra säsongen spelade 23 minuter och 26 sekunder per match och igår gjorde han kanske 12-13 minuter. Coachningen i träningsmatcherna är i princip obefintlig vilket ju är ganska så naturligt.

Motivation är alltid en avgörande faktor och av någon konstig anledning brukar tränare och spelare från en högre division ganska så ofta ha svårt att motivera sig när man på pappret möter ett sämre lag och den motsatta effekten finns ganska så ofta hos laget som utmanar. Ganska spännande egentligen och där har alla som håller på att tävla en mental utmaning.

De senaste åren har ju även  följande lag tagit sig från HA till SHL (KHK, Leksand, Rögle, Malmö och Mora) så visst skillnaden mellan botten i SHL och toppen i HA är bevisligen inte så stor.

Miljardrullningen fortsätter…

Jag tycker nästan man dagligen läser om fotbollsövergångar ute i Europa som skenar iväg i sjuka siffror. Milan satsar över 2 miljarder på nyförvärv, Neymars totala övergång gick på 5 miljarder, Manchester City köper försvarare för 500 miljoner kronor och sådär håller det på. Man kan bara säga att det där är galet och frågan är var det kommer sluta…

Styrelsemöte i KHK

För inte så länge sedan hade KHK styrelsemöte och visst hade det varit intressant med lite information om nuläget. Hur ser man på den sportsliga situationen, hur ligger man till med ekonomin, ger marknadsaktiviteterna den effekt man vill, hur ser man på säsongskortsförsäljningen alltså en vanlig avstämning hade varit jätteintressant att ta del av.

Ha det

Mikael Johansson

KHK förlorade mot Tingsryd och Bävergaddar

Tingsryd vann med 1-0 och man lyckades ta vara på ett PP 5 mot 3 och satte dit den efter en soloprestation av Daniel Öhrn.  Man visade återigen att man kommer bli att räkna med i årets Hockey Allsvenska och det var inte alls orättvist resultat utan TAIF:arna ligger bra i fas.

.

På KHK verkade det som som att man bara kommit till försvarsspelet i sin Game Book. Om det skulle blivit lite roligare så hade man velat se lite mer offensiva intentioner. Murphy, Paulsson och Guter saknades verkligen.
 .
Slutet på andra perioden var i och för sig helt OK men man fick inte riktigt till avsluten. Skall jag säga något som speglar matchen så blir det en gammal Leinonen-klassiker ”rätt sida”. Att KHK även kommer ställa upp i mittzon år igen visade man ganska så tydligt så visst fortsätter man på förra säsongens inslagna väg.
————————————————————–
Bävervaddar
Dagens Bävergaddar går till följande spelare
.
3 Bävergaddar                      Konstantin Komarek
Matchens gigant och han kommer tillföra mycket i det offensiva spelet för KHK. Såg riktigt spännande ut.
.
2 Bävergaddar                    Johannes Jönsson
Han såg stabil ut, några riktigt vassa räddningar och jag imponerades av hans spel runt buren med klubban.
.
1 Bävergadd                         Mattias Karlsson
Stabil som vanligt och han KHK:s försvarsgeneral. I princip felfri.
.
Bubblare – Joel Kellman visade hur viktig han kommer vara för laget och känslan är att han fortsätter att utvecklas och tar större och större plats i laget.
.
Vill även nämna TAIF spelaren Hampus Melen som spelade i Div 2 med Mörrum förra året och han har gjort helt OK insatser mot två stycken SHL lag (Rögle, KHK). #latebloomer
.
Glädjande var publiksiffran på över 1.700 st men det kändes som att det var fler i hallen så det kan ha varit en klassisk TAIF räkning 🙂 #kundeintelåtabli
.
Ha det
Mikael Johansson

FKK kryssade, Mårts lämnar in och i morgon är det dags för KHK:s första…

FK Karlskrona kryssade i första matchen efter uppehållet mot Kristianstad då det blev 1-1. Lite surt måste jag säga då man spelade med en man mer i hela 25 minuter men man lyckades inte lirka upp kristianstadförsvaret.

Som vanligt var Viktor Gustafsson mycket bra i FK Karlskrona och Kalle Lindqvist hängde ännu en strut men det var lite för många dippar i matchen. Nu är höstsäsongen igång och det är väl bara att ösa på. Avståndet ner till Kristianstad är i alla fall oförändrat.

Mårts lämnar in…

Pär Mårts lämnar hockeyn som tränare och avslutar sin karriär. Han hade inget lag förra säsongen men flera förfrågningar och enligt en intervju i Expressen så säger han att det var bara KHL som lockade.

Mårts har en grym meritlista och jag har träffat han några gånger i olika sammanhang och han är en skön man som är ganska så avspänd och har bra tankar. Han kan vara nöjd med sin insats som han gjort för hockeyn och ta det lugnt ett tag nu.

Dags för KHK:s första träningsmatch…

Äntligen börjar det bli lite mer spänning i att följa KHK i och med att det är dags för match, jovisst det är träningsmatch men är det matchdag så skall knappen på så är det bara. Paulsson och Guter står över och i min bok är de gjutna i en premiärstart så det är ju minst två forwards som behöver visa att de är värda att spela i SHL.

Så hade i alla fall jag sett det, två skall med all säkerhet in i laget vilket ju innebär att två skall ut och då är det väl bara att se till att man inte är bland dom.

Självklart måste man gissa hur det kommer gå och jag tror att KHK kommer vinna med 4-2 i en ganska grinig match och självklart kommer sista i öppen kasse. Bra med publik och premiärskytt blir Komarek #galenspågubbe

Ha det

Mikael Johansson

 

FK Karlskrona vs Kristianstad, Mora slog Djurgården och de största talangerna…

I morgon onsdag är det dags för FK Karlskrona att ta sig an Kristianstad i omstarten av serien. Man har hunnit med ett läger på Gotland som enligt uppgift var jäkligt lyckat men nu står viktiga poäng på spel. Kristianstad är ett av de lag som man tampas mot och de är säkert revanchsugna efter seriepremiären då det blev förlust just mot FKK.

Att man inom kort även får nytillskott i laget av Edu och Petersson gör att vi kan se framemot en spännande höst, nu gäller det att säkra kontraktet.

Mora slog Djurgården…

Mora slog Djurgården med 2-0 i dagens träningsmatch där Mora visade upp ett riktigt vasst nyförvärv i Andrew Rowe men även Mörrumssonen Jakob Nilsson visade att han blir och räkna med i år. Djurgården såg stora och tröga ut men som ju alla säger, i alla fall de som förlorade, detta var bara en träningsmatch. Jaja…

De största talangerna …

Hockeyförbundet gjorde ett arbete kring spelarna Nicklas Lidström, Peter Forsberg, Markus Näslund och Mats Sundin och kikade på omständigheter, intressen och likheter i utvecklingen hos dom här superspelarna.

Bland annat kom man fram till följande:

Idag betraktas alla som mycket ödmjuka och målinriktade men med olika profiler – i hög grad en reflektion av deras framtoning redan i 10-årsåldern. Spelarnas yttre förutsättningar har varit oerhört goda i form av

• Föräldrastöd
• Hockeykultur
• Lokalt intresse för hockeyn (kompisar)
• Träningsmöjligheter
• Deras målinriktning och uthållighet för att nå framgång har varit utmärkande
• Talang har visat sig relativt tidigt

När det gäller konkurrens och disciplin kom man fram till följande:

  • Tidig konkurrens vid fri lek 5 år
  • Konkurrens med syskon och ofta äldre
  • Konkurrens mot äldre lag i vissa fall
  • Träning i konkurrens – bästa spelare tillsammans (medveten indelning)
  • Ordnade tider
  • Mat och sömn
  • Prioriterade intressen (välja och avstå)

Läs gärna hela studien på http://www.swehockey.se/globalassets/svenska-ishockeyforbundet-hockeyakademin/dokument/information/pdfer/abc_gron_flik_del2.pdf

Den ger en spännande inblick i likheter och egenskaper som tagit de fyra superstjärnorna till toppen.

Ha det

Mikael Johansson

 

 

Malmö Redhawks stärker upp, 1.392 säsongskort i KHK och ny syn på tacklingarna…

Mathias Tjärnqvist stärker upp Malmös organisation och blir assisterande Sportchef vilket ju verkar vara ett klokt val. Att ha Sylvegård som Klubbchef och Sportchef har varit en lysande lösning för Redhawks som verkligen behövde en fast hand när det blåste men nu skall man ta en mer offensiv position och utvecklas mer och då kan detta absolut vara en bra väg att gå.

Jag gillar det där när man tänker streetsmart och det har verkligen inte varit Malmös starka sida när man tittar i backspegeln. Nu vädras ju lite hybris därnere igen men jag tror att Sylvegård är garanten till att man kommer hålla sig uppe på motorvägen.

1.392 stycken säsongskort i KHK…

Den senaste uppdateringen (8/8) på säsongskortsförsäljningen för KHK visar på 1.392 stycken sålda och det känns just nu som lite i underkant. Kanske har man lite på gång men den där ”säkra publiken” är ju så jäkla viktig.

Om KHK inte ökar antalet markant den närmsta tiden står man inför en utmaning i att göra varje enskild match unik och intressant vilket inte alltid är det lättaste med 52 omgångar i serien. Detta innebär även att den sportsliga framgången kommer bli oerhört viktig för hur många som kommer se matcherna på plats.

Att skapa kännedom om spelarna och göra dom tillgängliga till den stora massan av fans jobbar man dagligen med och det är bara att fortsätta på den inslagna vägen. Att så många som möjligt har en relation till klubben och spelarna är oerhört viktigt och därför är aktiviteterna med KHK Dagen, Kryssningen och golfen så viktiga.

Bara hoppas att säsongkorts-försäljningen får ett bra avslut med en boost innan den stängs ner.

En ny syn på tacklingarna…

Checking to the head har varit en stor fråga inom hockeyn då alltför många spelare har fått avsluta sina karriärer beroende på att man fått en tackling mot huvudet. Detta skall fortsättningsvis bestraffas hårt med all rätt men enligt den nya Casebook som man tagit fram för SHL skriver man såhär.

Ishockey är en fysisk sport där tacklingar är en grundläggande del av spelet och ett tillåtet sätt att skilja motståndaren från pucken. Förutom avsiktliga och oavsiktliga träffar, som ska bestraffas enligt ovan, kan även en vårdad intention orsaka en kollision mot huvudet. En spelare som utdelar en sådan tackling, men enligt de grundläggande förutsättningarna för tillåten kroppskontakt, ska inte bestraffas enligt denna regel.

Jag kan tycka att det känns helt Ok, en del gånger har man dömt klockrena tacklingar till matchstraff då kanske den som tittade rakt ner i isen eller den som slog det där passet egentligen skulle ha haft större koll på läget.

Jag hoppas att inte detta innebär fler skador men i en fysisk sport som hockey är och som numera går så otroligt fort så händer det olyckor där även den tacklade har ett ansvar så förhoppningsvis innebär detta tuff, publikfriande men schysst hockey.

Ha det

Mikael Johansson

 

Hyperandrogena kvinnor, summering av träningsmatcherna och fenomenet Per Carlsson

Diskussionen kring Caster Semenya och hyperandrogena kvinnor i Friidrotts VM känns väldigt olustig kan jag tycka. Caster är född med höga värden av testosteron men hon är kvinna och där tycker jag diskussionen skall ta slut. Hade detta skett via doping är det något annat men detta är med de förutsättningar som hon är född.

Tänk om vi skulle säga att alla basketspelare över 2 meter inte fick spela basket för då hade det varit orättvist mot de som är 1.85 m långa. Vi föds olika och det berikar och är inget man skall straffas för oavsett. Det är vad jag tycker i detta…

Summering av hockeymatcherna man sett i helgen…

Jag har sett TAIF vs Rögle, Frölunda vs Färjestad och Frölunda vs Leksand och det har varit riktigt skoj o se lite hockey igen.

TAIF vs Rögle

TAIF var helt klart bättre än Rögle då man vann rättvist med 2-1 och man visade att man har ett lag att räkna med i år. Det var skoj att se Simon Karlsson som ju nu skall in på andra säsongen efter hans sjukdom och jag tror han återigen kommer bli en gigant i Hockey Allsvenskan. Roligt att även se Hampus Melen som är på Try-Out men han har sina kvaliteter och är alltid underhållande att se på.

Rögle har en hel del att jobba på och det är viktigt att kedjan med Matson, Connolly och Lerg levererar på hög nivå om detta skall bli bra.

Frölunda vs Färjestad

Den stora grejen i denna match var Rasmus Dahlin, han är fortfarande J18 spelare men kommer vara en toppback i SHL och som kommer bli bättre för varje match han spelar. Otroligt att han redan spelar på den nivån som han gör.

Dick Axelsson kommer i alla fall sätta lite färg på SHL både utanför och på banan men skall jag säga något om lagen så är det att jag tror Frölunda kommer bli ett topp 3-lag och Färjestad ett mittenlag för skillnad är det trots att Frölunda förlorade denna matchen.

Frölunda vs Leksand

Leksand var bra i denna förlustmatch och i och med uddamålsförlusten så vann man även turneringen där Leksand, Frölunda och Färjestad var med. Att man har ett lag att räkna med i HA är det inget snack om men den stora frågan är om det räcker till SHL igen.

I Frölunda var Max friberg riktigt bra och han är en spelare med pondus därute samtidigt som jag tyckte att tvillingarna Westerholm tog för sig lite mer och det föll sig kanske lite mer naturligt när Lasch, Lundqvist och Bergenheim vilade.

Men som sagt Frölunda blir o räkna med i år igen.

Golffenomenet Per Carlsson…

Det kan inte passera obemärkt att Karlskrona fått en ny golfkung i Per Carlsson som på egen hand (sa han i alla fall) avgjorde KHK-Open.

Han kommer nu göra en satsning på Succe Championship i slutet av augusti och skall ha sagt att det är väl bara att hämta hem den med. Det pratas fortfarande om HANS eagle på 15 hålet i KHK Open då han sänkte en chip med bra precision (hans egna ord) från 20 meter.

Om han kommer säga upp sig från jobbet på måndag morgon för att göra en helsatsning på golfen känns oklart men inte omöjligt för det mottagandet han fick när han gled in för att hämta hem 1:a priset i KHK Open måste ändå satt sina spår.

Bloggen kommer med stort intresse följa hans golfkarriär som han nu även gett ett eget namn  via en hashtag #thecarlsson

Ha det

Mikael Johansson

KHK Open, Moras Klubbchef ger en käftsmäll och förlorarna skyller på att det inte ger några poäng…

KHK Open är alltid lika rolig att spela och idag var det skoj att se mina medspelare slå riktigt många bra slag. Själv kände jag mig som en maskot som kom med lite glada tillrop därute på banan :).  Julle, Danne och Erik skall ha all heder av sin insats som slutade på -13 tror jag det va.

Julle delade även ut en tröja till Christoffer Svensson som vann tröjan i en tävling som KHK anordnat tidigare under säsongen. Idag var det dags för överlämningen 🙂

Moras klubbchef ger en käftsmäll…

Moras klubbchef Hermodsson säger i en intervju med Expressen att hans intryck om SHL tränarna är de är jävligt trötta människor. Vet inte riktigt vad man skall tycka om det där men han tar position, utmanar etablissemanget och det gillar jag men samtidigt så tycker jag att man skall ha fokus på det egna för det är det man kan påverka. OK då har i alla fall SHL fått in två nya profiler, Hermodsson och sedan Dick Axelsson som jag inte riktigt ännu vet om han är bäst på sociala medier eller på isen #återstårattse

Läs artiklen i expressen här http://www.expressen.se/sport/hockey/shl/tranarprofilerna-sagas-javligt-trotta-manniskor/

Förlorarna skyller alltid på att det inte ger några poäng…

Nu är träningsmatcherna igång och det är en del skrällar kan man tycka. Att TAIF slår Rögle var starkt gjort och inte på något vis orättvist. Rögle har en bra kedja med Lerg som härförare men Rögle har en resa framför sig att göra för farten var nästan oförskämt dålig.

Alla som förlorar säger att dessa matcher inte betyder något men själv har jag en annan uppfattning. Det är nu du som spelare skall visa om du skall vara en ledande spelare eller lallare. Det är nu man skall visa att man vill och kan spela Power Play eller Box Play för om du inte gör det bra nu så blir det tufft att göra det sen.

Om matcherna är meningslösa så har man alldeles för dålig konkurrens i laget för som sagt det är nu man skall ta position…

Ha det

Mikael Johansson

 

Tufft även i ungdomseliten, dom nya hockeyreglerna och Kommunen sponsrar med 250.000 kr…

Ganska så ofta så pratar man om utslagningen inom olika sporter och det är ju det som är den trista delen i sporten om det inte skapas alternativ för de som drabbas. Det som man kanske inte riktigt pratar om så mycket är hur tufft det är även för de som är på hög nivå som juniorer.

Kikar man på hockey och de som lirar J18- VM så är det bara strax över 50% som sedan två år senare spelar J20 VM med Små Kronorna.

Tyvärr är det ju så att idrott handlar mycket om att tävla, det är ju lite av hela iden men i de äldre åldrarna (seniorer) så sker ju en nivåanpassning beroende på seriesystemet (SHL – Div 4) och man kan istället fortsätta på sin egna nivå. Tänk om vi även hittade lösningen vad den nu kan vara för ungdomarna.

Dom nya hockeyreglerna…

Skall det införas nya regler så skall det ju vara för att sporten skall bli roligare och säkrare att se. När man kikar lite på årets ändringar som skall testas så känns det väl helt OK.

Att man inte skall byta tekare vid felaktig tekning är ju bra. Självklart kör man ett byte om man t ex varit inne länge och skickat den till icing allt för att få en extra paus. Detta kommer ju inte funka nu. Att man sedan skall få gå lite hårdare mot mål är ju även det helt OK men det gäller att man håller i säkerheten för målvakterna bara.

Karlskrona Kommun sponsrar…

250.000 kronor kommer Karlskrona Kommun sponsra KHK med kommande säsong och om man tar vara på möjligheten ordentligt så känns det väl rimligt. Man kommer få en hel del TV tid att kommunicera budskap och det skall bli skoj och se om man bara kör Karlskrona Kommun eller om man kommer med ett budskap. Spännande att följa…

Ha det

Mikael Johansson

 

TV Pucken och Crowns vara eller icke vara i KHL…

Då är det snart dags för TV-Pucken igen och den ständigt återkommande frågan om det är här man skapar morgondagens stjärnor eller om det är här man tar bort dom kommer säkert upp på agendan igen. Det stora problemet finns kanske inte riktigt i Blekinge utan är mer ett Stockholmsproblem där TV Pucken är helt galen.

Det finns hur många exempel som helst hur galet det kan gå och föräldrar påverkan på tränare kan sluta precis hur som helst där.

Själv har jag idag sett Blekinges lag ta sig an KHK J18 (förlust med 5-1) och man kan väl bara konstatera att det är tidigt på säsongen ännu. Känns som att Blekinge i år har ett hyfsat jämt lag men det innebär ju även att ingen direkt sticker ut.

Två av backarna i Blekingelaget,  Alfred Johansson och Max Magnusson såg lite sköna ut men deras fysiska resa har bara börjat och det är nu de kommande åren som det visar sig vilka som är beredda att göra jobbet som krävs.

KHK:s lag i SHL har 2 egna produkter fördelat på 19 årskullar så visst krävs det en hel del för att nå dit men som sagt någonstans börjar det och det är ganska så vanligt att den börja är just i TV Pucken.

Crowns vara eller icke vara i KHL…

Den där Crowns-grejen känns ganska så konstig i alla fall om man skall ha ett lag ifrån Sverige. Skall det ske att det i framtiden kommer finnas ett KHL lag med sin bas i Sverige så tror jag att de som driver frågan måste vara Svenska Hockeyförbundet och just nu känns ju det ganska så långt borta.

Det känns just nu mer som ett långskott där man vill skapa lite ”airtime” i media…

Ha det

Mikael Johansson

KHK:s ispremiär inför bra med folk och hyllning av Emil Larsson

I dag var det då dags för KHK att visa upp sig i arenan och det var allt lite småtrevligt. Utan att ha järnkoll men det kändes som att det var bra med folk och uppåt 800-1000 var det säkert. Charlotte inledde och berättade om KHK Open, KHK dagen, KHK kryssen och att det snart även är dags för träningsmatcher.

Sedan var det dags för spelarpresentation och de som det jublades mest över var självklart Joel Kellman och Bobbo Petersson. Även Kristoffer Söder och Emil Larsson fick varma applåder då de nu stiger in och gör sin 8:e säsong i KHK. Det tål att tänka på en hel del det där, hemmasöner och trotjänare är alltid populära.

Om jag skall säga att någon stack ut så säger jag Paulsson, han är 33 år men man såg att han tyckte att det här är riktigt skoj. Han skall även vara bättre tränad än på länge då han varit hel och sluppit rehabträna och bara öst på så där kan det bli en riktigt rolig säsong.

Hyllning av Emil Larsson…

Det värmer allt lite i hjärtat när man läser vad Kvällspostens Sanny Lindström skriver om Emil då han väljer KHK spelaren som SHL:s mest underskattade spelare.

Sanny skriver såhär i Kvällsposten om Emil Larsson – Jo. Han som gör jobbet i det tysta och varje match står för ett gediget arbete över hela banan. Utöver det svarande han för 20 poäng, fjärde bäst i laget, trots att han i grunden är en defensiv spelare.

Roligt att man på riksnivå lyfter Emil för han skall hyllas så är det.

Ha det

Mikael Johansson