Tränarkarusellen är nu igång och stream vs live…

TAIF:s  tränare Per Ljusteräng var förste tränare att få gå i hockeyallsvenskan och frågan är om inte TAIF bekantingen Fagervall nu i Björklöven är nästa tränare som ligger löst till i HA. Björklöven ligger näst sist på 9 p men man har en match mindre spelad tillsammans med jumbon TAIF.

Det har ju nu gått över 10 matcher så visst börjar serierna sätta sig en del men det är fortfarande alldeles för lite matcher spelade för att man skall kunna säga hur det kommer sluta. 

I SHL är det väl lag som Örebro o Brynäs som ligger under förväntan och självklart Växjö men Sam Hallam är ”untuchable” i Lakers och de är så pass bra att det kommer jobba sig uppåt.

I HA så det just Björklöven som sticker ut i negativ bemärkelse och där tror jag man snart agerar.

I Div 1 så är det KRIF som inte levererar efter förväntningar och med en ledig Ljusteräng börjar man ju fundera. #kandethändanågotdär

Oavsett så är det ingen garanti för mer poäng bara för att man byter tränare utan oftast beror lite poäng på för dålig spelartrupp och tyvärr inget annat. Men, men det kan ju va så att ny energi och att alla börjar jobba som ett lag gör förändringen…

Stream vs Live…

Hade AIK spelat mot TAIF i Tingsryd för 5-6 år sedan hade jag absolut tagit mig till Tingsryd för att kolla på matchen. Men som det är nu kan jag se matchen streamad på Cmore och där vinner det alternativet alla dagar i veckan.

Ja jag vet att matchen spelas på hovet i dag men i jämförelse blir det endast 2 matcher i Nelson Garden Arena i år mot kanske 10-15 för ett antal år sedan. Att SHL klubbarna nu får ca 40 mkr per lag säger väl en hel del om vilken volym som ser idrotten på hemmaplan.

Föreningarna som inte riktigt accepterat detta än eller kanske inte förstått vad som händer behöver tänka nytt och se in i framtiden hur de nya intäktsströmmarna kommer utvecklas för konsumenten har redan ändrat sitt beteende.

Det är svårt att se att publiken vänder tillbaks i stora volymer i serielunken utan det kommer nog behövas playoff- eller kvalmatcher för att det skall hända.

Nya förutsättningar kräver nya sätt att jobba efter.

Ha det

Mikael Johansson

HIF Karlskrona tog en bra seger, KHK la matchen i andra perioden och Bävergaddar…

HIF Karlskrona vann mot GUIF på bortaplan med 28-23 och tog otroligt viktiga poäng. Det här var precis vad HIF behövde och det här gav dem en skön resa hem från Eskilstuna som kan betyda mer än man kan tro. Roligt och stort grattis HIF…

KHK förlorade mot Leksand…

Leksand vann med 7-4 mot KHK och man körde över KHK i andra perioden då de tog en ledning med 5-2 och det blevför stort försprång. Det fick rinna iväg lite för mycket kan man tycka då Leksand fick göra 3 mål på 2.07 min och i det flowet gäller det att kunna stoppa blödningen. Nu tog man time out precis innan så man kunde inte agera.

Ingen höjdarmatch från KHK och det var alldeles för mycket misstag för att man skall kunna vinna borta mot Leksand och det är bara att göra om och göra bättre.

Bävergaddar…

Jag tycker att Viktor Liljegren gör bra ifrån sig igen och han är troligtvis den värvning som ger mest hockey för pengen i hela Hockey Allsvenskan men mina Bävergaddar denna helg blir annorlunda och personliga  för de går till min faster Doris Balazsi som fyller 90 år i helgen… #liteprivat 

Ha det

Mikael Johansson

KHK vann mot Björklöven och KRIF tog viktig vinst mot Kalmar…

KHK gör en strong insats borta och vinner med 5-4 mot ett ganska så vilset Björklöven som säkert lider av deras favoritskap som de fick inför starten på serien.

KHK stängde ner Björklövens vänstersida i uppspelen och de hittade liksom ingen väg ut för KHK var mycket rappare och pålästa. Jag skrev ju innan matchen om hur viktigt det var att de ledande spelarna skulle stiga fram och det gjorde de med råge och de gjorde verkligen  skillnad idag.

3 viktiga poäng på roadtrippen och nu kan man med gott självförtroende åka till Leksand och slå i underläge och då kan allt hända..

Bävergaddar

Dagens Bävergaddar går till följande spelare…

3 Bävergaddar Johansson, Paulsson Crandall

Tillsammans gör dom 5 poäng och alla tre spelar +3 i plus/minus och de levererar precis så som den kedjan skall göra. Spela så och KHK kommer vara med på övre halvan utan problem.

2 Bävergaddar Viktor Liljegren

Han måste vara Allsvenskans största fynd. Där har sportchef Larsson hittat mycket hockey för pengen.

1 Bävergadd Daniel Norbe

Tycker Norbe tog många steg framåt idag och visade att han kan vara en back i toppskiktet i HA. Bara att fortsätta så.

Att ta tag i: Känss ändå som att KHK släpper in lite för mycket mål nära kassen där man behöver spela mycket starkare för att det skall vara riktigt bra.

KRIF tog viktig vinst mot Kalmar…

KRIF vinner med 4-1 borta mot Kalmar och det där var viktigt för att man skulle haka på lagen ovanför. Dalen verkar darra ordentligt så visst finns det hopp. En riktigt bra match mot Troja borta i nästa match och man är på spåret ordentligt. #bravinst

Ha det

Mikael Johansson

Björklöven vs KHK och Kalmar vs KRIF…

Håller man på med elitidrott så går allt ut på att vinna och varje dag göra en bättre prestation än man gjorde dagen innan så är det. Självklart förlorar man också ibland och det är hur man hanterar förlusten som visar om man är en vinnare eller inte…

KHK har två raka förluster mot Oskarshamn och Pantern och behöver ni verkligen visa att man kan studsa tillbaka och komma upp på vinnarspåret igen. Många pratar om de yngre men där tycker jag de gjort en bra prestation men det finns en del att fundera kring.

Johansson, Paulsson och Crandall har gjort bra ifrån sig när det gäller poäng men tittar man på deras +/- statistik så finns det o jobba på. Johansson har -7, Paulsson -6 och Crandall -5. Kikar man sedan på de som skall vara ledande backar så har Norbe -3 och Pague -2.

På förhand så kan man säga att detta skulle vara ledande spelare men där är man inte i prestationen just nu, i alla fall inte i spelet 5 mot 5. Skall KHK klättra i tabellen eller rättare sagt vara ett lag för Topp 8 så behöver de ledande få till defensiven på ett helt annat sätt än det ser ut just nu.

http://stats.swehockey.se/Teams/Info/PlayersByTeam/9168#Karlskrona%20HK

Idag är en bra dag att spela + och visa vad man går för och mitt tips är 5-3 till KHK.

www.redmos.se

Kalmar vs KRIF

KRIF har även de förlorat två raka och ligger utanför en All-Ettan plats och det är absolut inte utefter förväntningarna. Idag möter man Kalmar som ligger 1 p före och man har 4 p upp till en All-ettan plats. 

Känslan är att KRIF har en växel till att lägga i och det är hög tid att göra det redan nu. Blir spännande och följa kvällens resultat.

Resultatet då? Jo vinst med 4-2 för KRIF och ett steg i rätt riktning…

Med bästa hälsningar

Mikael Johansson

KHK gjorde en ”glöm bort match”, FKK vann målrik match och HIF Karlskrona mot RIK…

Jag var inte på plats och såg matchen mot Pantern utan såg den via Cmore Istället. Det var en av de där matcherna som man skall glömma så fort som möjligt. Pantern fick spela sin kontringshockey och tog vara på sina chanser och  det fanns inte mycket att ta med sig från matchen.

Att KHK måste göra mål på något/några av sina fem frilägen i första perioden för att vinna matchen  är ju självklart och det är bara att göra det bättre kommande matcher.

Roligt att se Lucas Edmonds i sin premiär där han går in och visar att han vill göra fler framträdande i A-lagströjan. 1 mål och 1 assist blev det från hans sida vilket var riktigt grymt gjort.

www.redmos.se

FKK vann med 5-4…

FKK vann en konstig match mot Lund som innehöll det mesta. Det var straffar, självmål, nickmål, hörnmål och i en sådan här måstematch var det härligt att man fick med sig en seger.

Serien är otroligt jämn och det är nu 5 lag inom 2 poäng som kämpar om de 3 platserna som innebär att man klarar sig kvar i div 1 södra. Oerhört spännande…

HIF Karlskrona mot RIK…

Ikväll möter HIF Karlskrona RIK och det kommer bli en match där HIF verkligen kan överraska. RIK har gått lite knackigt och på hemmaplan har HIF verkligen chansen att ta hem detta. Jag tror på 23-21 till HIF:s fördel ikväll…

Ha det

Mikael Johansson 

KHK förlust och Bävergaddar…

Jag tycker att KHK gör en bra match förutom första perioden och denna förlusten var faktiskt lite sur. Det är inte det att IKO var dåliga på något vis men när KHK tar en onödig utvisning i anfallszon när man leder med 3-2 och IKO tar vara på chansen och gör både 3-3 och 4-3 så kan man inte annat än att tycka att man slarvar bort matchen samtidigt som som IKO ta vara på bjudningen.

Matchens lirare var förstås IKO:s 19:åring Filip Svenningsson som gjorde 3+1 och han avgjorde matchen själv. Självklart borde någon gjort något #justsaying

Bävergaddar…

Dagens Bävergaddar går till följande spelare.

3 Bävergaddar    Matt Carey

Han sliter, han producerar och har i mina ögon lyft från att bara vara en jobbig en till att vara en jobbig en som gör skillnad därute.

2 Bävergaddar   Jörgen Karterud

Tycker han gör en av sina bästa insatser i KHK tröjan och det är bara hoppas att han fortsätter på den inslagna vägen.

1 Bävergadd   Josef Ingman

Han fortsätter att producerar och folk ropar han redan till SHL vilket jag tycker är fel. Han har en stor roll i KHK nu och behåll den ett år till så kan absolut vara en topp 3 back i ett SHL lag därefter. Grym utveckling på Josef, bara att fortsätta att kötta på.

Ha det

Mikael Johansson

 

 

KHK vs Oskarshamn och Mörrumstalang gjorde debut i SHL…

Ikväll är det ett riktigt elddop för KHK då man skall möta Oskarshamn på bortaplan. Oskarshamn har startat serien på ett riktigt bra sätt och ligger på en 3:e plats i serien men det som imponerar är att man på 7 matcher enbart släppt in 11 mål. Det innebär att man behöver vara grymt effektiva i sina avslut och lösningen på det är oftast att man har mycket trafik framför mål och att man vågar stå där och skicka in returerna.

Det som kommer avgöra ikväll är om KHK mentalt klarar att spela en hel match där man håller sig till spelplanen och att man gör de ”enkla” situationerna med fullt fokus. Att tappa puck på fel ställen mot ett lag som Oskarshamn är förödande, det är bara att fråga Leksand vilka erfarenheter de har kring det.

Ikväll blir det tillknäppt men jag hoppas på 2-2 efter full tid och sedan vinner de med störst mod.

www.redmos.se

Mörkrumstalang gjorde debut i SHL…

Karl Henriksson (född 2001) som har Mörrums GoIS som moderklubb gjorde igår SHL debut med Frölunda. Han gör nu sin andra säsong i Frölunda och hans hockeyresa har via Mörrum och KHK nu alltså tagit han till högsta nivån.

Riktigt roligt att Mörrum och Blekinge levererar ännu en spelare med SHL meriter och de börjar bli ganska så många nu så man jobbar på bra med talangutvecklingen i regionen.

Ha det

Mikael Johansson

Viktig vinst för KHK och Bävergaddar…

KHK vinner med 5-4 mot mittenkollegan Södertälje och befäster sin plats på övre halvan av serien inför 2.203 i publiken.

Första perioden såg riktigt bra ut och man fick med sig en ledning på 1-0 men sedan så kommer man ut i andra och tappar precis allt. Södertäljes första och andra mål såg inte otagbara ut och detta var inte en av Robins bästa matcher.

Inför tredje  så leder KHK med 4-3 men SSK kvittera och då kändes det som att det kunde slutat precis hur som helst men en snabb omställning där Matt Carey tar upp pucken på vänsterkanten och passar tvärs över till Viktor Liljegren som tar ett direktskott avgör till slut matchen.

I sin helhet en ganska så slarvig match men en kväll som detta spelar det inte så stor roll då man vinner vilket var det viktigaste och det var en bra start på det tuffa matchschemat man har de närmaste dagarna.

www.redmos.se

Bävergaddar

Dagens Bävergaddar som inte var så lätta att dela ut går till följande spelare

3 Bävergaddar     Josef Ingman

1+1 och ett stabilt spel räcker till flest gaddar idag.

2 Bävergaddar    Matt Carey

Tycker att han rykte upp sig idag och gjorde en riktigt bra insats och var avgörande i sin prestation vid 5-4 målet.

1 Bävergadd    Viktor Liljegren

Han avgör matchen med sitt 5-4 mål och gör en riktig kämpainsats på isen. En oöm spelare som ger 100% hela tiden.

Att ta tag i: Spelet behöver funka hela matchen för mot ett bättre lag kommer man bli straffade om man har dessa djupa dalar.

Roligt att se Joseph Jonsson där ute på isen igen, han gjorde en klart godkänd insats.

Kvällens skräll var Oskarshamns bortavinst mot Leksand med 1-5 och det skall bli spännande och få höra Kolans bortförklaring… #jagärintebitter

Ha det

Mikael Johansson

 

Gameday KHK vs Södertälje och Ronneby IK håller hockeydrömmen vid liv…

Då var det dags för KHK att ta sig an Södertälje som ligger 2 poäng efter KHK. Serien är inne i ett skede där det nu på kort tid spelas en hel del matcher och det gäller att haka på för nu går det undan.

KHK spelar onsdag, fredag, söndag och onsdag och inom 8 dagar spelar man alltså om 12 poäng. Det är bara att hoppas att man är inne i en toppform modell större.

Dagens match kommer sluta 4-2 till KHK allt enligt statistiken när det gäller antalet insläppta mål för bägge lagen 🙂 så det ser väl hoppfullt ut. Förste målskytt blir Paulsson som nu är inne i ett flow utöver det vanliga #spåkärring

Ronneby IK håller hockeydrömmen vid liv…

Ronneby IK spelar i div 3 och lirar i morgon mot DIÖ kl 19.15 i Soft Center Arena. I laget finns spelare från KRIF, Mörrum, Karlskrona och Olofström som fortfarande lever med sin hockey och har ambitioner. Det som jag egentligen vill säga med detta inlägg är hur viktigt det är med att klubbar som Ronneby IK finns.

RIK är en av de klubbar som tar hand om de egna spelarna från orten som inte är bland de där 0-2% som tar plats i eliten utan gör att bredden kan fortsätta att lira även på seniornivå och inte bli tvingad att sluta med det som man gillar som bäst..

Missförstå mig inte, jag älskar elitidrott och följer den hela tiden och vet om elitens förutsättningar men varför skall det bara finnas elit? Jag vill se mycket mer bredd även upp i åldrarna för det är där hockeyn har sin tillväxt och inte i den statiska situation som råder just nu. 

Tittar man på Blekingeklubbarna och hur många som spelar i sin moderklubb/ortsklubb så ser det ut såhär enligt www.eliteprospects.com 

Hockey Allsvenskan      Karlskrona HK         0 egna spelare

DIV 1                                    KRIF Hockey             1 st egna spelare

Div 1                                    Mörrum GoIS            6 st egna spelare

Div 2                                   Olofström IK              6 st egna spelare

Div 2                                   Sölvesborg IK          12 st egna spelare

Div 3                                  Ronneby IK                16 st egna spelare

Summa totalt 41 st

Om jag gör ett eget amatörmässigt överslag på hur många som började spela hockey i Blekinge för att få fram 41 st seniorer i sina egna lag så ser man att man har att fundera över när det gäller att bredda hockeyn och ta hand om de som en gång startade med något som man gillade bäst av allt.

RÄKNEEXEMPEL: Vi säger att ett seniorlag har en spännvidd i ålder från 18-32 vilket innebär 14 årskullar, i varje årskull startar 20 spelare vilket innebär att det i detta exemplet startat 280 spelare per klubb för att få fram det antal man har i A-trupperna idag. Med andra ord krävs det 1400 spelare för att få fram 41 st spelare på Div 1 nivå till div 3.

(jag vet att klubbarna har spelare i andra lag i ligor som SHL, AHL, Slovakien, div 1 och div 2 som inte syns i denna statistik men jag går på detta urvalet och det handlar i runda svängar om 10-12 spelare till.)

Klubbarna har tillsammans med förbundet en stor uppgift att driva frågan om fler isytor och det är inte arenor som jag pratar om utan enklare lösningar som har tak över huvudet och här krävs ett tänk utanför boxen och att man hittar nya koncept. 

Personligen hoppas jag att många fler får lira hockey på seniornivå i framtiden och en stor eloge till RIK som håller drömmen vid liv…

Ha det

Mikael Johansson

http://www.redmos.se/

 

Underbart när nya stjärnkarriärer tar fart, FKK får det tufft och CMORE…

Att se spelare som Elias Pettersson och Rasmus Dahlin påbörja sina NHL karriärer på det sätt dom gör är helt underbart. En annan har ju trott att vi får aldrig fram spelare som Foppa, Lidström och Sundin igen men nu helt plötsligt så bara står dom där i hetluften och levererar direkt.

Dessa spelare kommer bli megastjärnor och hade en kille som William Nylander haft andra människor runt omkring sig och haft en annan aura runt sig så hade han också varit där men han har tyvärr en bra bit dit. Oavsett så har Sverige många roliga hockeystunder framför sig beroende på dessa talangers framfart ”overthere”…

FKK får det tufft…

FK Karlskrona står inför fem (5) tuffa matcher innan vi vet hur det kommer sluta. Just nu är man på nedflyttningsplats men man har fortfarande allt i egna händer. Experterna säger att det krävs allt från 6-9 poäng av 15 för att klara av detta och det hoppas jag verkligen att man gör.

Karlskrona behöver det där laget i eliten som egentligen är ytterligare ett steg upp där spelarna ges förutsättningar med träningar på dagtid och en riksserie men dit är det en lång väg att vandra och lösningen heter organisation och kapital. Inget annorlunda i fotbollen än någon annanstans…

CMORE…

Har pratat med en hel del människor den senaste tiden om KHK:s publiksiffror och den bild som kommer fram är att hockeyintresset är nog större än på många år men man har valt att följa laget på andra sätt än man traditionellt gjort innan.

Pratade med en profil förra hemmamatchen då han sa att hans polare som han har suttit ihop med sedan arenan byggdes och som har säsongskort stannat hemma för att se matchen på via Cmore istället. Det säger en hel del om hur det ser ut idag.

Att för 499 kr i månaden få SHL, Hockeyallsvenskan, handboll, fotboll och en massa annat innebär  självklart att konkurrenssituationen är extrem för liveidrotten. Själv skall jag se Tingsryd mot Vita Hästen ikväll på Cmore men hade det varit för 7-8 år sedan hade jag säkert varit plats… 

SHL får en kompensation av Cmore som är vettig men Hockey Allsvenskan är långt ifrån kompenserad och det ställer allt på sin spets hur man skall agera i framtiden…

#tuffverklighet

Ha det

Mikael Johansson