Bloggen kommer flytta 1 september till sporton.se och hur het är sporten i Blekinge…

Från och med 1 september kommer Beaver Blogg flytta till sporton.se och en helt ny teknisk plattform. Där kommer du kunna följa sport från Blekinge, det som händer på riksplanet som är intressant men självklart kommer vi även följa Blekingar som befinner sig utanför länet.

Det vi vill ge dig som läsare är våra tankar och ideer kring idrotten utifrån många olika vinklar och jag hoppas självklart att du kommer tycka att det är spännande att följa oss …

Inom kort kommer du få veta mer om vad som kommer hända på www.sporton.se och ta chansen att va med och påverka om innehållet…

Hur het är sporten i Blekinge…

Jag skulle nog vilja säga att den är hetare än på bra länge. Mjällby har skaffat sig ett riktigt bra utgångsläge för att ta sig tillbaka till Allsvenskan. Man leder serien efter 19 spelade omgångar med 1 poäng tätt följda av Varberg och Brage. 1:an och 2:an går direkt upp med 3:an får kvala så visst ser det spännande ut.

FK Karlskrona leder sin serier med 10 p före Husqvarna som man slog senast i en tidig seriefinal med 1-0 på hemmaplan så visst har man ett guldläge att ta sig till div 1 redan efter en säsongs frånvaro.

Asarums damer balanserar precis ovanför nedflyttningsstrecket i Elitettan och det kommer bli en tuff kamp under hösten och oerhört spännande att följa.

HIF Karlskrona har en spännande trupp i handbollen men det är även en ung trupp där många skall utvecklas och ta nästa steg. Kommer bli riktigt spännande att följa dom och se om det här gänget har förmågan att vara ett lag som vinner matcher eller om man kommer svaja… Magkänslan säger att man kommer vara ett topplag.

Karlskrona HK är svåra att säga vart de står i år men så som truppen ser ut just nu så är det laget som kommer göra det där ingen får falla ur ramen. Förra året hade man en av Hockey Allsvenskans vassaste kedjor i Paulsson, Johansson och Crandall och det är man inte i närheten av i år så det är bredden som skall leverera samtidigt som någon/några spelare måste blomma ut ordentligt.

Persson, Liljegren och Leufvenius kommer få stora roller och tar dom steget kan det vara helt avgörande. Självklart måste målvakterna tokleverera och en målsättning att ta sig till slutspel via att komma minst på topp 8 är egentligen den enda målsättningen man kan ha.

DIV 1 hockeyn kommer bli hetare än på länge där KRIF kör på som vanligt men där Mörrum steppat upp ordentligt. Att sedan Kalmar, Nybro, Troja och Tranås även de kör på ordentligt gör att Div 1 södra kommer bli en riktigt het serier.

Så visst kan man lugnt säga att idrotten i Blekinge är het, utifrån ett intresseperspektiv så kan den vara hetare än på bra länge. Skall bli roligt att följa…

Ha det

Mikael Johansson

 

 

 

820.000 kr i hyra och investering på upp mot 2 mkr och restaurangen är din…

Nu är upphandlingen av att bedriva restaurangverksamhet på NKT Arena offentlig vilket innebär att för 820.000 i hyra per år och en investering på typ 1-2 mkr beroende på vilken nivå man vill ha (pizzeria eller restaruang) så är den din.

Kan inte tycka annat än att det är vansinne om KHK har erbjudit sig att driva verksamheten för 800.000 kr.

För 20.000 kr mer per år så sätter man alltså igång en upphandling vilket inneburit uppsägningar och inte direkt stärkt samarbetet mellan klubben och kommunen. Heeelt galet egentligen.

Med nuvarande förutsättningar skulle nog erbjudandet till kommunen ligga på 300-400 tkr kan jag tänka mig.

Kraven för att få driva restaurangverksamheten på NKT Arena är helt OK.

Anbudsgivaren ska bedriva en verksamhet som erbjuder ett kvalitativt och varierat utbud av mat till marknadsmässiga priser och i nära samarbete med föreningsliv och andra aktörer i Rosenholmsområdet.

Anbudsgivaren ska ha erforderlig erfarenhet av liknande uppdrag som omfattas av upphandlingen, det vill säga drift av restaurangverksamhet och intern och/eller extern catering.

Hyreskostnaden uppgår till 820.000 SEK/år exkl moms.

Till detta tillkommer en investering på ca 1-2 miljoner kronor beroende på nivå i möbler, porslin, köksutrustning, bildskärmar och teknik för att kunna visa highlights och sändning av hockeymatcherna vilket kräver godkännande av bland annat KHK.

Skall bli spännande att se om någon etablerad aktör tar sig an uppdraget och kan få ihop det med den kostnadsmassan.

Sista anbudsdag för inlämnande av anbud är 2019-08-18 23:59…

Att en eventuell anbudsgivare måste ha ett starkt samarbete och vara sponsor till KHK är ju en självklarhet och man kan säkert hyra/köpa loss inventarier men det måste nog vara väldigt fördelaktigt för KHK för publiken är väldigt trogna sin klubb och vill veta att det är en bra affär…

Spännande och se hur detta kommer fortlöpa och om 820.000 kr är en rimlig nivå för en eventuell krögare.

Klockan tickar och serien startar den 20 september mot Björklöven hemma och då skall allt var klart om inte…. #villinteenstänkapådet #spännande

Ha det

Mikael Johansson

Skall du sälja din bostad. Ta kontakt med http://www.orlogsstaden.se/

Står arenan där utan fungerande restaurang? Kommer FK Karlskrona ta sig tillbaka och blir det succe på onsdag…

Det verkar som det handlar mycket om prestige istället för klokskap när det gäller hanteringen av restaurangen på NKT Arena. Just nu finns ingen upphandling igång och kommer det bli så galet att det till och med inte finns en restaurang i drift när hockeysäsongen drar igång ja då slår det nog alla rekord.

KHK sa att de var villiga att hyra för en summa på 800.000 kr men kommunen tackade nej. Som känslan är nu så vet i tusan om man ens kommer få det och vad har man då vunnit? Nej gör om, gör rätt och kom fram till en lösning som innebär att man kan bedriva en lönsam business i restaurangen och att vi besökare slipper gå förbi en tom restaurang när det drar ihop sig.

FK Karlskrona har ett bra utgångsläge inför höstsäsongen och redan i första hemmamatchen efter uppehållet så är det dags för seriefinal mot Husqvarna. Ettan i serien går direkt upp och tvåan får kvala och visst ser det ut som att det är FKK och Husqvarna som skall slåss om det.

Succe på onsdag…

På onsdag spelar Sverige semifinal mot Holland och frågan är om man kan upprepa bragden från senaste matchen mot Tyskland. Snacket är igång och man försöker mörka skador och göra lite småpsykningar mot varandra.

Själv tror, hoppas jag att vi får se Sverige i en VM final, vilken magi det skulle va….

Ha det

Mikael Johansson

Skall du sälja din bostad. Ta kontakt med http://www.orlogsstaden.se/

 

 

758/747, viktig match för FK Karlskrona och hur bra är KHK-truppen…

Förra året vid denna tiden så hade KHK sålt 758 säsongskort och nu ligger man på 747 stycken så i princip ligger man på samma siffror som innan. Detta indikerar ju att man hamnar på ungefär samma antal som förra året vilket innebär att man stoppat tappet av säsongskort och kanske  kan man till och med vända trenden och överträffa förra årets siffror. Lite roligt att följa och helt klart en temperaturmätare…

FK Karlskrona…

Ikväll möter FKK Nosaby på bortaplan. En viktig match där FKK behöver komma upp på tårna igen efter en halvdan insats senast mot Hässleholm. Gäller att vara i storform till Blekingederbyt mot Asarum hemma på fredag…

Hur bra är KHK truppen?

I år har jag ingen direkt känsla om sportchef Patric Larsson fått ihop en vass trupp eller inte såhär på förhand för med hans förutsättningar så har det inneburit spetsförvärven är få och det är många som skall ta nästa steg i sin utveckling för att det skall bli bra.

Frågan är om det är för många som skall ta det där steget och den fysiska statusen på spelarna har nog aldrig varit viktigare för att man skall kunna prestera.

Dylan Zink är ju ett tänkt spetsförvärv och jag kan tänka mig att Niklas Johansson just nu är spänd på vem hans radarpartner kommer bli kommande säsong… #spännande

Bara en sommar kvar  sedan blir det åka av igen…

Ha det

Mikael Johansson

3 miljoner, FK Karlskrona rullar vidare och golfen…

KHK visar för föregående säsong ett + på nära 3 miljoner kronor och alla plusresultat innebär att alla involverade har gjort ett bra jobb. Man hade högre målsättning i och med omställningsbidraget från SHL men som sagt det känns ändå bra.

Nu skall den där speciella KHK-känslan infinna sig där alla snackar hockey och där finns en utmaning att ta sig an. Att fylla Arenan kommer bli den viktigaste uppgiften man har framför sig för det är där allting börjar…

Har du problem med Artros?

FK Karlskrona rullar vidare…

FKK vann igår hemma mot Österlen och man har nu 5 p ner till tvåan som är Husqvarna. I publiken var det 288 st vilket i och för sig är OK när det gäller div 2 fotboll men man spelar en rolig fotboll och det skall bli spännande att se om man lyckas att locka dit mer folk.

Oavsett roligt att se laget just nu och igår gjorde även Melker Johansson debut vilket innebär att ytterligare en ”youngguns” har fått känna på krutröken.

Golfen…

Ok, jag vet, jag jinxar troligtvis hela grejen nu men det går åt rätt håll i golfen just nu. Eller skall man vara riktigt ärlig så är det ända hållet det kan gå… 100 slag brutto blev senast 84 slag och vad jag gjorde annorlunda? Inte en aning…

Det är golf det, snart dags att komma tillbaks och skjuta under 80 som på det glada 80-90-talet….

#golf

Ha det

Mikael Johansson

Hur klarar KHK att ersätta de som lämnat, FK Karlskrona har det där serieledarflytet och bra pengar in från Kellman…

Vi vet alla att KHK har begränsat med pengar när det gäller att sätta spelartruppen och det ställer så klart stora krav på att sportchefen tillsammans med de som jobbar med lagbygget har extrem koll på unga billiga spelare som tar chansen att utvecklas och göra sin bästa säsong någonsin för att sedan ta nästa steg i karriären.

Spelare som skall ersättas är bland annat Paulsson, Pageau, Karterud, Osterberg, Carey, Crandall och Ingman som utvecklades till en storback under säsongen.

Många drar parallellen med Finland som vann VM Guld och säger att det kan gå oavsett om truppen inte är rutinerad eller stjärnfylld och så är det ju. Det gäller som vanligt då att få ihop en grymt tight grupp som köpt sina roller till 100% och känslan är att Horsky är en som kan göra det möjligt.

Just nu skaffar man sig förutsättningarna genom att se till att fysen är på topp och visst är det så att snart drar det ihop sig igen och det kommer bli lika spännande som vanligt…

FKK:s serieledarflyt…

Var på plats igår och såg Älmeboda/Linneryd vs FK Karlskrona där FKK avgjorde matchen i 86:e minuten. Det kunde gått lite hur som helst faktiskt även om FKK var bättre i starten men det var frilägen och ribbskott åt bägge håll så det svängde en del.

På slutet pratade jag med en Älmeboda/Linneryd-supporter och han sa i 84:e minuten att jag har en dålig känsla, vi har chanser men gör ju inte mål… I 86:e sa han, va vad det jag sa #serieledarflyt 😊

Kellman…

Läste att Kellmans underskrift till San Jose var värd ca 2,5 mkr vilket måste var grymt välkomna pengar till KHK. Rykterna säger att KHK gör en vinst på över 1 mkr kronor för årets säsong och med beaktande av att man hade en del engångsintäkter från SHL med sig in under säsongen så hittade man inte riktigt rätt kostym i organisationen men man är säkert där nu.

Det ekonomiska racet är är lika tufft som det på isen så just de där 2,5 mkr från Joel kan bli avgörande för klubben…

Ha det

Mikael Johansson

Diskussionen kring Select verksamhet, Svenska mästarna i Turkiet och det går bra för Mjällby och FK Karlskrona…

Vid den här tiden då det är sommarträningsperiod för hockeyn så drar många igång Select verksamhet vilket innebär att man samlar ihop unga utvalda spelare som betalar stora pengar för att få vara med i ett ”utvalt lag”. Det kan vara så att föräldrar lägger upp till 100.000 kr på en säsong vilket såklart är vansinnigt.

Det är självklart duktiga ledare och cuper med enormt bra motstånd som spelas men Svenska Ishockeyförbundet och en hel del föreningar gillar inte denna verksamhet.

Det jag skulle vilja är istället att förbundet tillsammans med klubbarna tog  tag i denna verksamhet för behovet finns där onekligen och jag tror det skulle vara en bra grej som föreningar tillsammans med förbundet skulle kunna samarbeta kring.

Off-season är en perfekt tid att utveckla de individuella skillsen på is tillsammans med fysiken off-ice. Jag tror snart att hockeyn är en tillgänglig sport med verksamhet på is 12 månader om året och varför skulle den inte vara det?

Den stora frågan är väl bara ifrån vilken ålder….

Svenska mästarna i Turkiet…

Frölunda är i Turkiet på träningsläger och man har kört på för fullt ett bra tag nu. De nya spelarna var på plats och körde igång träningen redan innan SM-Guldet var bärgat så det är full fart hela tiden.

Nu är det alltså Turkiet och ett fysläger som gäller och det tränas stenhårt för att kunna vara med och utmana om ytterligare ett SM-Guld. 2014 försvarade Skellefteå sitt guld annars så får vi gå tillbaks till 2001 då DIF gjorde samma sak så det är en tuff säsong som väntar för Frölunda…

FK Karlskrona och Mjällby…

FK Karlskrona har visat att man är det förväntade topplag som man skall vara i division 2 medan Mjällby levererar högt över de förväntningarna som i alla fall jag hade på MAIF.

Jag var på plats och följde Mjällbys träningsmatcher och det var både bra prestationer och mindre bra som man visade upp. Men t ex en spelare som Jacob Bergström har haft en fantastisk utveckling och är en stor anledning till Mjällbys framfart.

Det är en spännande fotbollstid just nu…

Ha det

Mikael Johansson

Idrotten är fantastisk och kan man hitta samordning mellan föreningarna….

Att se Finland ta VM-Guld med 18 stycken debutanter är helt fantastiskt och jag tror vi är väldigt många som älskar att se på när en underdog lyckas med det omöjliga och man gör det för att man är beredd att göra allt för att lyckas.

När alla köpt sin roll, man har en målvakt som är något utöver det vanliga och man har några unga talanger som inte har några begränsningar i sig ja då kan precis vad som helst hända…

Att Finland vann tycker jag är helt rättvist för de var bäst när det gällde som mest och växte ju fler matcher som spelades men visst skall jag erkänna att det tar emot liiite att ge dem all den cred de skall ha… 🙂

Samordningen inom föreningslivet…

Vi vet alla att idrottsklubbarna i de stora sporterna har det tufft att få ekonomi och resurser att gå ihop men hur jobbar man för att få till samordning och utnyttja alla resurser till max. Det är många duktiga människor som engagerar sig i olika idrottsföreningar men ändå känns det som att det skulle kunna ske så mycket mer mellan klubbarna som skulle innebära att man blir mer effektiva och som skulle innebära att man kan satsa mer på själva sporten.

Det är inom tre olika områden som jag vill lyfta upp samordningsfördelar men det finns säkert inom fler områden men det känns som att ingen direkt driver frågan.

Ekonomi – idag har de stora föreningarna anställda som jobbar med ekonomin och visst är det så att det finns toppar och dalar inom den verksamheten. Här tror jag att fotbollsklubbar, hockeyklubbar och handbollsklubbar har en stor potential att samarbeta så att man kan hålla en hög kompetens och kunskap om verksamheterna och varför inte dela på dessa kostnader. Jag tror absolut att det finns fördelar genom att arbeta med gemensam ekonomiadministration.

Inköp – Att köpa rätt saker, till rätt pris vid rätt tillfälle förstår ju alla att man skall göra men det kräver också att man har en bra inköpsavdelning som kan förhandla, har koll på lager samt kan koppla ihop inköpen utifrån gällande förutsättningar.

Vissa saker är samma oavsett sport och visst kan man köpa in klubbor och skridskor likväl som skor, golfklubbor och träningsoveraller. Har man en professionell inköpare så är jag övertygad om att klubbarna skulle kunna spara stora summor om de här hade en gemensam inköpare som hela tiden jobbar tillsammans med de olika leverantörerna. Blandar man sedan även in ungdomsverksamheterna i detta så blir det stora volymer.

Fysbiten – vi vet idag att alla som håller på med en idrott på hyfsad nivå måste ha rätt kompetens runt sig när det gäller fysträning och lokaliteter som ger förutsättningar att utvecklas. De som är duktiga på att träna folk har inga problem med att t ex träna fotbollsspelare, handbollsspelare, golfspelare eller hockeyspelare det är bara olika fysprofiler som skall  fram och här finns även här stora samordningsmöjligheter.

Visst finns det en konkurrenssituation och en tävlingssituation mellan olika sporter/föreningar när det gäller sponsorer, publik och i de unga åren även om utövare men jag tror att de fighter som skall utspelas mellan sporterna/klubbarna när det gäller sådana saker är om vem som vinner publiken eller vem som är bäst kring att hantera sponsorer och ge mest tillbaks.

Annars finns det så mycket att samarbeta kring för föreningarna som ekonomi, administration, inköp med mera och varför inte börja tänka i nya banor för gör vi som idag, ja då kommer det med största sannolikhet se likadant ut även i morgon…

Ha det

Mikael Johansson

Hockey VM, KHK-truppen och FK Karlskrona i serieledning…

Hur hett är Hockey-VM? Jag är självklart helt fel person att fråga det men jag kan inte säga annat än när spelare som Lundqvist, Klingberg, Landeskog och  Ekman-Larsson är på plats ja då är det stort.

Jag älskar när spelarna ställer upp för sitt land och vill vinna  trots att de redan spelat ca 80 matcher och de hymlar aldrig. Vi är för att ta guld allt annat är kass. Självklart tänker Ryssland, USA, Kanada och Finland likadant och just där för är ett VM hett. Man skulle kunna säga att det är NHL slutspel version 2.0.

KHK Truppen…

Hur het är KHK truppen? Det är jättesvårt att säga något om det just nu då det är en hel del unga spelare som är under utveckling som finns i truppen. Ur den befintliga truppen så vill man ju att Niklas Johansson och Viktor Liljegren skall hålla samma höga klass, Norbe och Grahn ta ytterligare steg framåt tillsammans med Linus Karlsson som har slagläge att visa att han är värd en chans högre upp.

Nordstrand skall nu bli etablerad men sedan känns det som oklart, mycket beroende på att man inte sett spelarna, skall jag nämna någon av de nya som jag tror kommer göra en grym säsong så är det Hugo Leufvenius annars så måste man se dom för att kunna säga något.

Sportchef Patric Larsson jobbar med begränsade resurser men han har bra koll och brukar få ihop det så vi kan inte mycket annat än att avvakta och se.

FK Karlskrona i serieledning…

FKK leder serien och har ju då självklart gjort en klart godkänd inledning  men känslan är att man kan bättre än så här. Förlusten mot Bromölla svider fortfarande och man kan inte annat än hoppas att man kommer ha en riktig urladdning på lördag kl 14.00 på Västra Mark mot IFK Hässleholm.

Matchen kommer visa om man är ett topplag eller inte och det är ju alltid roliga matcher.

Ha det

Mikael Johansson

Philippe Horsky på plats, Presskonferenser och tar sig FK Karlskrona upp i serieledning…

Då var KHK:s nye tränare Philippe Horsky klar och det känns nog riktigt bra för klubben. Nu kan sportchefen Larsson koncentrera sig på att sätta spelartruppen och spelare och agenter vet vilken tränare som finns på plats.

(Foto: Magnus Arwidson)

Känslan har varit riktigt ljummen kring KHK den senaste tiden men det här gjorde att temperaturen steg någon grad i alla fall. Nu väntar vi in två toppbackar och några forwards så kan detta bli hur spännande som helst.

Den bästa värvningen sett till vad den kan ha kostat så här långt är utan tvekan Hugo Leufvenius enligt mig och det skall bli riktigt spännande att följa hans framfart under Horskys ledning.

Mörrum och KRIF är heta och bygger hype…

Numera så släpps varenda nyförvärv som om det vore en storstjärna som är klar och även KRIF och Mörrum presenterar spelarna hos sponsorer och livesänder ibland.

Jag gillar det, klubbarna har förstått värdet att göra saker i symbios med sponsorer och media och självklart bygger det hype som skall sälja säsongskort och nya sponsoravtal. Gott att se att alla är på tårna…

FK Karlskrona upp i serieledning..

På lördag spelar FK Karlskrona hemma mot  Råslätts SK kl 14.00 och då har man chansen att ta sig upp i serieledning och faktiskt ta lite kommando i serien.

Laget känns riktigt spännande, publiken har kommit till Västra Mark och de unga spelarna utmanar och levererar så visst kan det bli en rolig tillställning…

Ha det

Mikael Johansson