Panterngate, NHL och en glad midsommar…

Pantern ser ut att åka ur Hockey Allsvenskan beroende på pappersadministration och missad deadline. Om detta nu hängt på en person att fixa till detta men att han i samma veva blivit pappa och inte fått ihop det ja då så känns det som ett tufft beslut om en kille kan skicka ur ett helt lag.

Självklart skall deadlines hållas men som sagt är ekonomin i balans och klubben är kvalificerad på alla sätt så känns det som ett tufft beslut. Skulle detta handlat om t.e.x MODO, AIK, Leksand eller Djurgården så är jag övertygad om att diskussionen varit annorlunda. Den 5:e Juli så vet vi resultatet av denna soppan.

NHL

Det händer en hel del ”over there” just nu. När det gäller San Jose Sharks så tappade dom en rightback till det nya NHL laget i Las Vegas och dom kommer nog få ihop ett ganska så schysst lag första säsongen som man är med i ligan.

Nu är det ju även snart dags för draften och den är lika rolig att följa som vanligt. Lias Andersson som tog SM -Guld med HV71 rankas ju som nr 2 av europaspelarna så där kan det säkert vara en som går Top 10.

 En glad midsommar

Självklart så kommer det en blogg under midsommar men innan dess så vill jag passa på att önska alla er läsare en riktigt skön midsommar och jag kan tänka mig att en del av er smygstartar på Lövmarknaden idag.

Själv blir det ikväll lite bryggsegling med Federer och Bilmasse, kan bli maugiskt.

Ha det

Mikael Johansson

Vad ska vi veta, Patrik Larssons första, Ekman/Larsson, Julle igång för fullt och FK Karlskrona mot stormatch…

De där ekonomidiskussionerna är ju igång hela tiden, en klubb kan göra fantastiska prestationer med att utveckla sporten, ungdomsverksamheten och göra bra ifrån sig med A-laget men om man inte får ihop ekonomin så är det där fokus hamnar.

Vad skall man då göra för att få fokus på rätt saker? Frågeställningen är jättesvår men en bit på lösningen är nog öppenhet. Att kontinuerligt ge ifrån sig information om läget i olika frågor som är återkommande tror jag skulle ge medlemmar och intressenter ett engagemang och förståelse.

En kortare månadsrapport eller liknande som på övergripande sätt behandlar sporten, händelser i organisationen och ekonomin skulle ge svar på mycket av det som det finns frågetecken kring och gör man det med kontinuitet så ökar engagemanget och förståelsen tror jag.

Patrik Larssons första…

I går landade KHK:s sportchef Patrik Larsson sitt första nyförvärv i Ludwig Blomstrand och det är nog även det sista innan säsongen drar igång. Vi vet förutsättningarna i budgeten men det vi med säkerhet kan förvänta oss av Blomstrand är att han är en spelare som är beredd att göra allt för att etablera sig i SHL. Visst 22 mål i HA är riktigt bra men nu återstår det bara att se vad det innebär i SHL.

Ekman Larsson

Med stor sannolikhet är det nu dags för Oliver Ekman Larsson att ta över lagkaptenrollen i Arizona Coyotes och det är hur stort som helst. Olivers hockeyresa har varit en framgångssaga utan dess like och det som möjliggjort densamma är självklart hårt arbete. Riktigt imponerande är det och att bli lagkapten i NHL visar att han är en stor människa.

Julle igång för fullt

Efter säsongen som blev lång i och med slutspelet blev det knappt tre veckors semester men nu är Julle igång för fullt. För andra året är det STAC och Dettner som gäller och igår var det tester som stod på programmet. Utgångsläget är bra mycket bättre än förra säsongen så det är bara att bygga vidare. Motivationen är hög och nu är det bara att köra på tills september med ett avbräck för en camp på is i San Jose i början av juli. #fullfart

FK Karlskrona mot stormatch…

Pratade lite med FKK forwarden Alexander Petersson igår då han nu efter sin svåra skada börjat träna hårdare och med mer belastning. Han hoppas på att vara tillbaka efter uppehållet och var grymt sugen på att lira nu.

Frågan är om han rent fysiskt varit bättre än han är nu och sedan gäller det bara att få tillbaka tajmingen under match. På söndag kl 16.00 är det dags att möta Landskrona och visst skulle ”Alle” velat lira men det är lite för tidigt än.

Ha det

Mikael Johansson

Nya ekonomiska krav för hockeyn, FK Karlskrona i stormatch och HIF Karlskrona gjorde bra ifrån sig…

Nu är det klubbat, det nya kravet i SHL är att man skall ha ett eget kapital på 10 miljoner kronor och det kommer innebära en hel del. För en klubb som KHK innebär det att när den utökade pengen från TV-rättigheterna kommer, behövs den läggas på bankboken och inte till nya spelare eller större organisation vilket självklart kommer bli en utmaning.

I grund och botten är det självklart bra med denna regeländring och vad jag förstått så skall man ha fem år på sig att komma på rätt sida men det innebär även att storklubbarna som redan är på rätt sida på kort sikt kommer dominera spelarmarknaden.

FK Karlskrona i stormatch

På söndag kommer FK Karlskrona spela stormatch mot Landskrona BOIS och det är alltså dags att ta sig an serieledaren. Landskrona är ju ett ”gammalt” anrikt lag och det skall bli riktigt skoj och se vad FKK kan göra i den matchen.

Jag kan tänka mig att laget är grymt taggat efter att ha förlorat 1 pinne i slutminuten mot Oddelvold nu sist. Revansch som gäller.

HIF Karlskrona gjorde bra ifrån sig

HIF fick 243.000 kronor över när man räknade ihop ekonomin för säsongen som gick och det är bra gjort. Även förra säsongen gick man med ett plusresultat och det är väl egentligen det som är det viktiga att man levererar på rätt sida i mer än ett år. Bara hoppas att man kommande säsong klarar av att göra samma sak trots att man skall spela i en hall med reducerad publikkapacitet.

Om man nu får till en målvakt som gör stordåd och få behålla de flesta i laget så tror jag att man kan ha en riktigt spännande säsong framför sig.

Ha det

Mikael Johansson

Alla involverade måste ju se det men ingen agerar, FKK tog viktig seger och ansvarsfrihet…

Det går dåligt för många SHL klubbar rent ekonomiskt och senaste klubben att ha stora problem verkar vara Örebro. Micke Fahlander skriver på Twitter: Jag är grymt orolig för Örebro Hockey. Sportsligt, ekonomiskt och marknadsmässigt. Kan bli en väldigt tung säsong detta

Det som alla, precis alla måste se är ju att lönerna i SHL är alldeles för höga. Man klarar helt enkelt inte av att ligga på den nivån som man gör och driva klubbarna på ett sunt sätt och här behövs det nu ta ett samlat grepp för att få koll på läget.

Förbundet har tagit fram ett förslag som det skall röstas om och då vill man att SHL går från fyra till tio miljoner kronor i eget kapital, Hockeyallsvenskan från en till fyra miljoner kronor och Hockeyettan från plus/minus-noll-krav till 500 000 kronor.

Detta och ett lönetak är nog det som krävs för att man skall kunna säkerställa hockeyns framtid. Att spelare åker runt och tjänar över 100.000 kronor i månaden samtidigt som en klubb kan blöda ekonomiskt känns ju bara sjukt.

FKK tog en viktig seger…

FK Karlskrona vann den viktiga hemmamatchen mot Oskarshamn med 1-0 efter att Karl Lindqvist gjort mål i 53:e minuten. Det fanns några riktiga bra saker i matchen som visade att man är på rätt väg.

Man hade en helt annan inställning till matchen än innan och gav 100% i varje närkamp, Viktor Gustafsson håller på att blomma ut till en riktigt bra mittfältsmotor och den unge målvakten Filip Olsson visar upp ett riktigt bra målvaktsspel och utmanar verkligen den rutinerade Sebastian Halle om en startplats.

Snart kommer även Alexander Petersson att vara aktuell för spel och den här konkurrenssituationen kommer bara göra laget bättre. En vinst mot Oddevold i nästa så väntar stormatch mot Landskrona.

Ansvarsfrihet

På Sociala medier så pratas det om att vissa fraktioner inom KHK:s medlemmar inte vill ge styrelsen ansvarsfrihet. Personligen tycker jag det skulle vara katastrof om man inte ger styrelsen ansvarsfrihet.

KHK har gjort åtgärder i organisationen och jag tror man kommer agera väldigt snabbt på varningssignaler i framtiden. Visst kan valberedningen stärka upp styrelsen eller göra förändringar men det som KHK nu behöver är att få jobba för högtryck, se till att försäljningen av säsongskort och sponsring slår alla föregående rekord och sedan starta upp säsongen i positiv anda. Nu är det bara framåt som gäller för att få klubben i rätt färdriktning…

Ha det

Mikael Johansson

Mörrum GOIS gjorde storvinst, inga problem med KHK:s elitlicens, Larsson/Lindberg ifrågasatta av Nilsson och FKK möter glödhet målvakt…

Mörrum GOIS gjorde under ordförande Janne Mattsson 638.000 i vinst och hemligheten bakom framgången är som vanligt hårt arbete av alla involverade och att man har ekonomiarkitekten Robert Sörensen som styrt det ekonomiska med järnhand. Förutom vinsten har man betat av 1 miljon kronor vilket imponerar något grymt.

Andra klubbar borde ta kontakt med Robert och Mörrum och lyssna av hur man har lyckats för det finns alltid saker att lära sig. Att använda sig av en som har veto när det gäller ekonomin verkar vara en framgångsrik modell, i alla fall i Mörrum.

 

Inga problem med KHK:s elitlicens

Hade en chattdiskussion med ekonomichefen Christian Magnusson där han förklarade för mig att det inte var några problem med elitlicensen kommande säsong. Jag fick även klarhet i att de ägarandelar som gällde Karlskrona HK Idrott AB ägdes inom sfären vilket ju är bra. Skönt att få klarhet i det där. #fimpenharkoll

Larsson/Lindberg ifrågasatta av Nilsson…

Connie Nilsson på Blekingesport är inte ute efter att samla pluspoäng bland hockeyfansen utan han går rakt på målet och ifrågasätter starkt ledartrojkan i KHK.

De enda jag tycker synd om i resan till SHL är alla de leverantörer som ställde upp och skrev av sina fodringar till klubben. De offrade sina egna pengar som skulle gå till sin verksamhet för att betala räkningar och löner till förmån till KHK och jag hoppas verkligen att varje en av dem fått något tillbaka på något vis i sponsring eller liknande.

KHK är i SHL det är det viktiga för mig men skall jag ifrågasätta något så är det att man behöll kostnadsmassan på den nivån som man gjorde så länge, där skulle man agerat tidigare.

Nu kan vi alla bara hoppas på följande:

  • att klubben hittat rätt läge för att generera plus
  • att Charlotte lyckas med det som hon förutsatt sig
  • att Johannes Jönsson blir Tre Kronors nya målvakt

För då kommer det bara att vara glädje igen…

FK Karlskrona vs Oskarshamn AIK

FK Karlskrona möter ett Oskarshamn som är inne på vinnarspåret med en brännhet målvakt i Lyckebysonen Oliver Bergman. OAIK ligger på en fjärdeplats i ligan sex poäng före FKK och här gäller det att haka på för just nu börjar serien att sätta sig.

Ett mer desperat FKK som jobbar stenhårt och smart är ett måste om man skall vinna matchen. Detta handlar enbart om att man är beredda att göra mer än motståndarna för att vinna …

Ha det

Mikael Johansson

Sweden Rock viktig sponsor, KHK:s bokslut och nu kör sommarträningen igång för Julle

KHK:s bokslut

Nu är KHK:s bokslut framme och det blev ett resultat på minus femmiljonerniohundranittioåtta (5.998.000) kronor. Självklart en katastrof men det har vi ju vetat om ett bra tag men det som inte är bra är ju att det egna kapitalet gick ner under fyra miljoner kronor vilket innebär att man måste aktivera mer varumärkespengar i balansen för att klara fyramiljonersspärren om jag har förstått det rätt.

Att KHK sedan äger 50.3% i Karlskrona Hockey Idrott AB var i alla fall en nyhet för mig men det har jag säkert bara missat men visst vore det intressant att veta vem som äger rösträtterna på 49.7 % i bolaget. #hadeinteenaning

Snart är årsmötet över och därefter är det fullt fokus på 2017-2018 som gäller och det känns ganska så befriande just nu…

Sommarträning kör igång…

0522-02

I dagarna kör sommarträningen igång för Julle tillsammans med Dettner på STAC och budskapet från Sharks var tydligt och enkelt, vi gillar det vi sett denna säsongen och se nu till att komma tillbaks snabbare, starkare och större. Haha det är alltså som vanligt, den sommarträning man har framför sig är alltid den som är den viktigaste någonsin.

Att förra säsongen nästan höll på in i juni gör att årets sommarträning blir kortare. En camp i San Jose skall även den hinnas med innan det är dags att åka över sista augusti och starta upp den nya säsongen på is. Det är med andra ord full fart som gäller…

Ha det

Mikael Johansson

Nu finns det bara en väg kvar för KHK….

Styrelsen har agerat genom att byta klubbchef och man har minskat personalkostnaderna med 5 miljoner kronor och skall man ge kritik till styrelsen så är det att man tillsammans med den operativa ledningen inte agerade i ett tidigare skede.

Men det som är grejen nu är att man vet om sitt utgångsläge och man har gjort åtgärder och måtte man tagit i ordentligt på kostnadssidan. Att öka intäkterna är ett måste och det kommer kräva en grym arbetsinsats av alla involverade för något annat finns inte.

Att nu på månadsbasis vända resultatet till + kommer bli grymt viktigt för att klubben skall överleva och spela SHL hockey även 2018-2019. #detfinnsbaraenvägattgå

Ha det

Mikael Johansson

 

KHK:s nye klubbchef öser på, viktig match väntar för FK Karlskrona och handbollen får det tight…

Utgångsläget i ekonomin var ju minus tre (3) miljoner kronor men när man pratar med insatta personer så kommer det nog tyvärr inte räcka. Vi kan bara avvakta och se vart det kommer landa.

Men fokus på aktiviteter som genererar pengar samt att hålla i kostnaderna är väl det som gäller kan jag tänka mig, nu väntar vi bara på att man skall släppa pucken.

Viktiga hemmamatcher på gång

FK Karlskrona har nu två hemmamatcher på rad först nu Skövde på lördag kl 16.00 och sedan Oskarshamn och man är nu inne i ett skede där det gäller att ta position beroende på vilket segment man skall tillhöra i serien. Toppen, mitten eller botten är det som gäller och visst hade det varit gott om man kunde kila fast sig i mittensegmentet.

Känslan är att man spelat bra och tappat lite onödiga poäng i tre matcher men så är det. Varje match är i princip en toppmatch och det gäller att alla är på tårna varje minut ute på banan. Vi får hoppas på en trevlig lördag…

Handbollen får det tight…

HIF Karlskrona kommer få ont om publikplatser kommande säsong innan man säsongen efter stiger in i himmelriket och en ny arena. Laget är igång och säljer säsongskort för fullt och det gäller nog att vara ute i god tid om man vill ha en bra sittplats då bara en av sidorna kommer vara tillgänglig men oj vilket tryck det kan bli i den där lådan/ladan….

Ha det

Mikael Johansson

San Jose Barracudas förlorade semin, FK Karlskrona förlorade mot Utsikten och vem blir utropstecknet i KHK…

Att han förutom i poängproduktionen tagit stora steg i det fysiska spelet gör att han står bra förberedd inför sista kontraktsåret i San Jose som dock äger rättigheterna på han ytterligare en säsong.

Kan tänka mig att man kan prata med han om några dagar för just nu är han ingen rolig kille för jag vet ingen som har så svårt för att förlora som han men med lite eftertanke så är det bara att ladda om batterierna och ta sig till Sverige och ladda om för en ny säsong ”over there”.

FK Karlskrona

FK Karlskrona förlorade i en jämn match borta mot Utsikten och de där förlusterna är de jobbigaste kan jag tycka. Man gör en bra prestation och känner att man är med ordentligt och sen förlorar man ändå. Nu väntar hemmamatch på lördag mot Skövde och då är det nog viktigt för laget att ta en trepoängare för att hålla ett behagligt avstånd neråt.

Vem blir utropstecknet i KHK…

I och för sig är det väl att ta i att säga att Joel Kellman skulle vara ett utropstecken för i KHK vet vi alla att han tagit steget till att bli en vass SHL forward men inför kommande säsong tror jag att han tar steget in i Tre Kronor.

Han har alla verktyg och efter att första säsongen i SHL varit lite seg så var det en helt ny Joel vi såg förra säsongen. Fortsätter han på samma vis så kommer det explodera.

Jag ser oerhört många likheter med en annan Joel i SHL, han som fick lyfta bucklan i VM ni vet. Skall bli riktigt skoj att följa hans framfart…

Ha det

Mikael Johansson

Viktigt VM Guld, KHK:s årsmöte och San Jose Barracudas har 1-1 i matcher

Att spelare som Hedman, Bäckström, Landeskog, Lundqvist, Ekman-Larsson, Nylander och totalt sett hela 17 NHL spelare åker till VM visar att detta betyder mycket för spelarna. Nu firas det men jag läste i en intervju med Kevin Ekman-Larsson vad som händer när brorsan kommer hem nu i dagarna. Svaret var enkelt och självklart, då kör vi igång sommarträningen på allvar.

Förresten rolig nyhet med Kevin, han kommer spela i AHL kommande säsong och han verkar sjukt taggad att visa att han har potentialen att lira over there, bara att ösa på.

KHK:s årsmöte

Snart är det dags för årsmöte och året skall summeras. Klubben har tagit många steg under året och A-laget gjorde sitt bästa sportsliga resultat någonsin och man hamnade precis utanför slutspelet men ändå på säker mark för att spela i SHL kommande säsong.

Det finns som vi alla vet orostecken kring det ekonomiska resultatet och när man samlade till medlemsmöte så flaggade klubbchef Rolf Lindberg om att resultatet innan avskrivningar i worst case senario skulle hamna på minus 3 miljoner kronor.

Därefter så samlade Kjelle Bank tillsammans med supporters ihop över 100.000 kr så vi kan i värsta fall då förvänta oss ett resultat på minus 2.9 miljoner kronor. Klubben kommer använda sig av sin tillgång i varumärket för att täcka förlusten men det som nu behövs är att man börjar generera ett positivt kassaflöde och positivt resultat över tiden.

San Jose Barracudas

San Jose har nu 1-1 i matcher mot Griffins i semifinalen i AHL och senast vann man med 4-2. Det här kommer bli en riktigt tuff omgång för att ta sig till final och det är sådär gott grinigt ute på plan. Helt klart kommer detta avgöras på hur man bäst kommer hantera den mentala biten.

0522-02

Julle spelade riktigt bra och gjorde sitt första mål då han nu är uppe på 8 poäng på 12 matcher i slutspelet. Han lirar ihop med Schweizaren Mirco Mueller och man märker att de nu har spelat en 80 matcher ihop under säsongen för det finns inga oklarheter i hur man skall agera. På onsdag är det dags igen.

Ha det

Mikael Johansson