Höj junioråldern, NHL rinkar och inför tacklingar i damhockeyn…

Det är dags för förändringar inom svensk hockey, det har gjorts en hel del bra förändringar genom åren som t ex den nya icingreglen (Hybrid Icing),, mindre mittzon, mindre målvaktsskydd,  med mera…

Själv tycker jag nu att det är dags att följa med i utvecklingen och höja junioråldern med ytterligare ett (1) år. Det kommer nog inte innebära att vi får fram fler NHL och SHL spelare men det kommer få många fler kvar inom hockeyn som jag sedan tror kommer droppa in i div 1, div 2 och neråt. Det finns absolut inget att förlora med att höja åldern och det skulle få hockeyn till att växa som sport.

NHL-mått vs Europa-mått (29-16 i skott)

Diskussionerna har ju gått fram och tillbaka i detta ämne genom åren men efter att sett ca 50-60 matcher på liten rink per år de senaste åren så kan jag bara konstatera att det är mycket roligare hockey på rinkar med NHL mått.

Det blir mer rakare på mål då du inte har lika lätt att ”luras” ute i hörnen. Det blir mer skott och kampen framför mål blir mycket viktigare.

Det vi alla vill se är ju självklart mer skott på mål och mer mål och jämför man SHL med AHL som jag kikat mycket på så skjuter man i snitt 16,5 skott i SHL och 29,2 skott i AHL per match. En skillnad på hela 12,7 skott per match vilket är en jäkla massa skott. Den avgörande faktorn i detta tror jag är storleken på rinken vilket gör att vi på läktaren får se en massa fler målchanser.

Tacklingar i damhockeyn…

Jag skall absolut inte säga att jag har sett jättemånga men en del träningar och matcher har jag sett i damhockeyn genom åren och utvecklingen har varit enorm, det har man märkt om man t ex följt KHK Dam. Det som slagit mig är att ju bättre damhockeyn har blivit så använder man kroppen mer och mer och det blir en massa ”nästan” tacklingar där mottagaren inte alltid är beredd.

Regelverket säger – Det är viktigt att veta att det inte råder ett generellt tacklingsförbud inom damhockeyn, utan förbud mot så kallade ”open ice hits” alltså tackling rakt framifrån och tacklingar i ≥  90°mot motspelare. I damhockeyn är det mycket fysiskt spel med närkamper och det är tillåtet med tuff kroppskontakt vid åkning i samma riktning och spel mot puck.

Jag tycker det är dags att införa lika regler för damerna som för herrarna för när man tog beslutet 1994 angående tacklingar berodde det på att damhockeyn hade en helt annan nivå än idag och de bättre nationerna i princip körde över de mindre bra lagen. Där befinner man sig absolut inte idag…

Ha det

Mikael Johansson

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.