Gameday KHK vs Södertälje och Ronneby IK håller hockeydrömmen vid liv…

Då var det dags för KHK att ta sig an Södertälje som ligger 2 poäng efter KHK. Serien är inne i ett skede där det nu på kort tid spelas en hel del matcher och det gäller att haka på för nu går det undan.

KHK spelar onsdag, fredag, söndag och onsdag och inom 8 dagar spelar man alltså om 12 poäng. Det är bara att hoppas att man är inne i en toppform modell större.

Dagens match kommer sluta 4-2 till KHK allt enligt statistiken när det gäller antalet insläppta mål för bägge lagen 🙂 så det ser väl hoppfullt ut. Förste målskytt blir Paulsson som nu är inne i ett flow utöver det vanliga #spåkärring

Ronneby IK håller hockeydrömmen vid liv…

Ronneby IK spelar i div 3 och lirar i morgon mot DIÖ kl 19.15 i Soft Center Arena. I laget finns spelare från KRIF, Mörrum, Karlskrona och Olofström som fortfarande lever med sin hockey och har ambitioner. Det som jag egentligen vill säga med detta inlägg är hur viktigt det är med att klubbar som Ronneby IK finns.

RIK är en av de klubbar som tar hand om de egna spelarna från orten som inte är bland de där 0-2% som tar plats i eliten utan gör att bredden kan fortsätta att lira även på seniornivå och inte bli tvingad att sluta med det som man gillar som bäst..

Missförstå mig inte, jag älskar elitidrott och följer den hela tiden och vet om elitens förutsättningar men varför skall det bara finnas elit? Jag vill se mycket mer bredd även upp i åldrarna för det är där hockeyn har sin tillväxt och inte i den statiska situation som råder just nu. 

Tittar man på Blekingeklubbarna och hur många som spelar i sin moderklubb/ortsklubb så ser det ut såhär enligt www.eliteprospects.com 

Hockey Allsvenskan      Karlskrona HK         0 egna spelare

DIV 1                                    KRIF Hockey             1 st egna spelare

Div 1                                    Mörrum GoIS            6 st egna spelare

Div 2                                   Olofström IK              6 st egna spelare

Div 2                                   Sölvesborg IK          12 st egna spelare

Div 3                                  Ronneby IK                16 st egna spelare

Summa totalt 41 st

Om jag gör ett eget amatörmässigt överslag på hur många som började spela hockey i Blekinge för att få fram 41 st seniorer i sina egna lag så ser man att man har att fundera över när det gäller att bredda hockeyn och ta hand om de som en gång startade med något som man gillade bäst av allt.

RÄKNEEXEMPEL: Vi säger att ett seniorlag har en spännvidd i ålder från 18-32 vilket innebär 14 årskullar, i varje årskull startar 20 spelare vilket innebär att det i detta exemplet startat 280 spelare per klubb för att få fram det antal man har i A-trupperna idag. Med andra ord krävs det 1400 spelare för att få fram 41 st spelare på Div 1 nivå till div 3.

(jag vet att klubbarna har spelare i andra lag i ligor som SHL, AHL, Slovakien, div 1 och div 2 som inte syns i denna statistik men jag går på detta urvalet och det handlar i runda svängar om 10-12 spelare till.)

Klubbarna har tillsammans med förbundet en stor uppgift att driva frågan om fler isytor och det är inte arenor som jag pratar om utan enklare lösningar som har tak över huvudet och här krävs ett tänk utanför boxen och att man hittar nya koncept. 

Personligen hoppas jag att många fler får lira hockey på seniornivå i framtiden och en stor eloge till RIK som håller drömmen vid liv…

Ha det

Mikael Johansson

http://www.redmos.se/

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.