Idrotten är fantastisk och kan man hitta samordning mellan föreningarna….

Att se Finland ta VM-Guld med 18 stycken debutanter är helt fantastiskt och jag tror vi är väldigt många som älskar att se på när en underdog lyckas med det omöjliga och man gör det för att man är beredd att göra allt för att lyckas.

När alla köpt sin roll, man har en målvakt som är något utöver det vanliga och man har några unga talanger som inte har några begränsningar i sig ja då kan precis vad som helst hända…

Att Finland vann tycker jag är helt rättvist för de var bäst när det gällde som mest och växte ju fler matcher som spelades men visst skall jag erkänna att det tar emot liiite att ge dem all den cred de skall ha… 🙂

Samordningen inom föreningslivet…

Vi vet alla att idrottsklubbarna i de stora sporterna har det tufft att få ekonomi och resurser att gå ihop men hur jobbar man för att få till samordning och utnyttja alla resurser till max. Det är många duktiga människor som engagerar sig i olika idrottsföreningar men ändå känns det som att det skulle kunna ske så mycket mer mellan klubbarna som skulle innebära att man blir mer effektiva och som skulle innebära att man kan satsa mer på själva sporten.

Det är inom tre olika områden som jag vill lyfta upp samordningsfördelar men det finns säkert inom fler områden men det känns som att ingen direkt driver frågan.

Ekonomi – idag har de stora föreningarna anställda som jobbar med ekonomin och visst är det så att det finns toppar och dalar inom den verksamheten. Här tror jag att fotbollsklubbar, hockeyklubbar och handbollsklubbar har en stor potential att samarbeta så att man kan hålla en hög kompetens och kunskap om verksamheterna och varför inte dela på dessa kostnader. Jag tror absolut att det finns fördelar genom att arbeta med gemensam ekonomiadministration.

Inköp – Att köpa rätt saker, till rätt pris vid rätt tillfälle förstår ju alla att man skall göra men det kräver också att man har en bra inköpsavdelning som kan förhandla, har koll på lager samt kan koppla ihop inköpen utifrån gällande förutsättningar.

Vissa saker är samma oavsett sport och visst kan man köpa in klubbor och skridskor likväl som skor, golfklubbor och träningsoveraller. Har man en professionell inköpare så är jag övertygad om att klubbarna skulle kunna spara stora summor om de här hade en gemensam inköpare som hela tiden jobbar tillsammans med de olika leverantörerna. Blandar man sedan även in ungdomsverksamheterna i detta så blir det stora volymer.

Fysbiten – vi vet idag att alla som håller på med en idrott på hyfsad nivå måste ha rätt kompetens runt sig när det gäller fysträning och lokaliteter som ger förutsättningar att utvecklas. De som är duktiga på att träna folk har inga problem med att t ex träna fotbollsspelare, handbollsspelare, golfspelare eller hockeyspelare det är bara olika fysprofiler som skall  fram och här finns även här stora samordningsmöjligheter.

Visst finns det en konkurrenssituation och en tävlingssituation mellan olika sporter/föreningar när det gäller sponsorer, publik och i de unga åren även om utövare men jag tror att de fighter som skall utspelas mellan sporterna/klubbarna när det gäller sådana saker är om vem som vinner publiken eller vem som är bäst kring att hantera sponsorer och ge mest tillbaks.

Annars finns det så mycket att samarbeta kring för föreningarna som ekonomi, administration, inköp med mera och varför inte börja tänka i nya banor för gör vi som idag, ja då kommer det med största sannolikhet se likadant ut även i morgon…

Ha det

Mikael Johansson

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.