Publikdiskussionen…

Det finns många idéer om det här med hockeypubliken. Ökar den? Minskar den? Vad betyder sändningarna osv, osv…

Jag är ju en av dom som tror att hockeyintresset totalt sett ökar men att man väljer att konsumera hockey på lite olika sätt numera. Jag får skriva tro då jag inte har koll på Cmore:s siffror men de pengar man lägger på SHL indikerar ju att det är många som köper deras abonnemang.

De tre senaste åren har SHL minskat sitt publiksnitt på arenorna där självklart 2018 kan förändras och bli positiv men så ser det ut just nu. 

När det gäller HockeyAllsvenskan så är det precis tvärtom, där har publiksnittet utvecklats positivt de senaste tre åren vilket självklart kan tillskrivas de publikdragande lagen som t ex AIK, Leksand, Björklöven och Modo.

Det är ett spännande marknadsspel som klubbarna har att spela för att locka publiken. Viktiga faktorer är de sportsliga framgångarna, priset, upplevelsen, kommunikationen, närheten till spelarna och inte minst antalet säsongskort där det bildas kluster på läktaren som verkligen kan få igång snacket på stan.

Om man kikar på KHK så har man just nu sämsta publiksnittet på 11 säsonger men samtidigt så spelar man rolig hockey, man ligger riktigt bra till i tabellen så förutsättningarna att lyfta finns där. 

Om man tar bort det bästa året och det sämsta så har inte skillnaden varit större i snitt än 790 personer/säsong oavsett om man spelat i SHL, HA eller DIV 1 och det där tål att tänka på. KHK har sin grundpublik och nu gäller det att jobba tillbaks den.

KHK:s publiksnitt rankat från 1-11 mellan åren 2008-2018.

(* publiksnittet bygger på grundseriematcher. Ej Allettan matcher då man 2010 hade 3.120 i snitt och 2011 3.005)

Som sagt mycket finns att säga om detta och frågan är hur man skall ta sig an utmaningen.

Att vara i NKT Arena i en match som den mot TAIF nu senast med 4.200 på läktaren är en riktigt mäktig  liveupplevelse som visade att hockey konsumeras bäst live….

Ha det

Mikael Johansson

 

Fredrik Karlsson-effekten i HIF Karlskrona, KRIF inne på vinnarspåret och FKK:s öde avgörs på lördag…

Fick några ord med HIF Karlskronas klubbchef Fredrik Karlsson vid ett fikabord då någon på hans arbetsplats med ett stort leende sa att nu är Fredrik-effekten igång 🙂 Genast sa Fredrik, nej, nej, nej så kan du inte säga för då blir det här helt galet.

Att vi nu tagit tre raka är fantastiskt och det skall tillskrivas laget, tränarna, supporters, sponsorer och alla runtomkring laget som gör ett jättejobb. Titta bara på det jobb som Örjan Nilsson med flera lägger ner, det är helt fantastiskt.

Om man däremot som utomstående skall tycka till lite om HIF så har det ju faktiskt hänt en hel del senaste tiden. En ny arena står snart klar (om några månader), man har satsat på en klubbchef, klubben har bytt klubbmärke och hittat en ny profil som känns fräsch, man ligger helt OK till i tabellen och man har tjänat pengar dom senaste åren vilket ju känns unikt bland idrottsklubbar i dessa tider.

Jag skriver inte så mycket om handboll då jag inte är speciellt uppdaterad men det är alltid roligt när det går bra för lag och speciellt när man bryter trender. Jag skall inte belasta Fredrik med Fredrik-effekten för han är en mycket ödmjuk person men man kan konstatera att det händer många bra saker på många plan i HIF just nu…

KRIF inne på vinnarspåret

KRIF tog 4:e segern på de senaste 5 matcherna och det måste kännas gott att vara på rätt sida strecket i kampen om Allettan.

I går slog man Tyringe med 5-1 och det så riktigt stabilt ut och nyförvärvet Marcus Karlström har gett KRIF en ny dimension i laget och vilken comeback i laget med 4 p på 2 matcher för rightbacken.

KRIF är lite av en underdog och det känns som att de bara kommer bli bättre och bättre ju längre säsongen håller på och det känns som att det kan bli riktigt spännande framåt för klubben.

FKK:s öde avgörs på lördag…

På lördag så avgörs FKK:s öde och det kommer bli en gastkramande avslutning på serien för FK Karlskrona, Kristianstad, Grebbestad och Ängelholm som alla har möjligheten att hålla sig kvar i div 1 direkt under lördagen eller via ett kval.

Torn vs FKK — Husqvarna vs Grebbestad— Kristianstad vs Åtvidaberg— Ängelholm vs Tvååker är matcherna som kommer avgöra utgången

Utgångsläget är enligt följande där FKK är rätt sida strecket, Kristianstad på kvalplats och resterande lag på nedflyttningsplats

Som ni förstår så kommer det bli en gastkramande avslutning…

Ha det

Mikael Johansson

KHK-truppen del 3… #offensive

Då var det dags för forwards som ju alla säger är den bästa lagdelen i årets KHK. Själv tycker jag att det är många som visat upp en sida som är riktigt bra. KHK ligger på en 4:e plats i serien efter 16 omgångar och det är klart bättre än mina förväntningar då jag hoppats på en 8:e plats. Laget tar positiva steg hela tiden och förhoppningsvis kommer man spela sin bästa hockey sista tredjedelen av säsongen.

Här är grunden för bedömningen

5 Bävergaddar – SHL klass

4 Bävergaddar – Toppklass Hockey Allsvenskan

3 Bävergaddar – Gedigen spelare i Hockey Allsvenskan

2 Bävergaddar – Godkänd

1 Bävergadd   – Underkänd

Forwards:

Marcus Paulsson    4 Bävergaddar

Paulsson har äntligen fått visa vilken spelare han kan vara och i Hockeyallsvenskan så är ”gamlingen” bland de rappaste och har en fysik utöver det vanliga. Den största skillnaden mot förra säsongen är att han nu leker hockey därute och verkar trivas med det utökade ansvaret som lagkapten. Med 9 mål ligger han på en 4 plats i skytteligan.

Niklas Johansson   4 Bävergaddar

Han ligger 7:a i poängligan med 15 p och har en spetskompetens i powerplay som är något utöver det vanliga. Hans -2 i +/- är något som behöver förändras och det är väl därför han aldrig fått testa på spel i högstaligan. Niklas har producerat poäng på hög nivå och det ger honom en 4:a.

Matt Carey    4 Bävergaddar

Han har mer spel i sig än han omtalas för. Hans största tillgång är dock hans inställning och han är match efter match en toppspelare i KHK och oerhört viktig för lagets framgång. Han har 10 p och +1 i statistiken vilket är bra för en attitydspelare.

Viktor Liljegren    3 Bävergaddar

Han kom till Karlskrona på en try-out i princip gratis för att skapa sig en plattform i Sverige. Han har växt hela tiden och utifrån förväntningarna måste han vara årets fynd i Hockeyallsvenskan. Han är redan en gedigen spelare i HA.

Kyle Osterberg    3 Bävergaddar

Han har farten, han har inställningen men 1 mål på 11 matcher är i underkant från en transatlant .Han skjuter 1,45 skott per match och där finns stor förbättringspotential.

Justin Crandall   3 Bävergaddar

Han är en måltjuv med grymma straffar så visst är han ett vapen framåt. Kan dock försvinna lite men så plötsligt har han petat in en. 14p på 16 matcher är dock imponerande och man får nog leva med det där måltjuvssyndromet.

Jörgen Karterud    3 Bävergaddar

Han gör ett grymt jobb ute på banan och med utdelning på det han skapar så hade han varit en toppspelare i HA. Vi får hoppas att det lossnar i poängskörden för då 

Kalle Miketinac   3 Bävergaddar

Har varit skadad på slutet men 5 p på 10 matcher, hans fart och inställning ger han ändå en 3:a. Kalle har potentialen och är en av de som slåss om plats i J20 VM.

Axel Sundberg    3 Bävergaddar

Axel har förmodligen Hockeyallsvenskans hårdaste handledsskott och har blivit ett riktigt offensivt vapen med 7 mål vilket är näst bäst i laget efter Paulsson. Känns som att han kommer mer och mer och tillhör den där skaran som kommer va en ny spelare i februari jämfört med starten i september.

Linus Karlsson    2 Bävergaddar

Hade förväntat mig mer av Linus som är en stor talang. Han har skillsen men behöver bli mycket mer intensiv i sitt spel och få upp styrkan. Har dock lyft på slutet så vi får hoppas att trenden håller i sig.

Joseph Jonsson   2 Bävergaddar

Känns lite som att Joseph känner lite press och inte riktigt spelar ut. Han har farten, storleken och fysiken och jag skulle vilja se han blir lite mer aggressiv för då är han som bäst.

Johan Schriber    2 Bävergaddar 

Är enligt uppgift riktigt stark kroppen trots sin storlek och helt klart en spelare på framfart. Blir han lite mer rejälare i allt han gör så kommer han växa ordentligt. Ytterligare en av de här spelarna som blir bättre för varje dag som gå.

Andre Nordstrand – Har fått för lite speltid för gaddar men känslan är att Andre håller på att växa in i det och behöver bara låta tiden gå för att hans utveckling skall gå åt rätt håll.

Lucas Edmonds  – Har spelat för lite för gaddar men nämns i kommande NHL draft, finns med i landslagsdiskussionerna och är en stor talang som jag hoppas vi får se lite mer kontinuerligt i A-laget. 

Visst finns det några tapp av poäng som känns onödiga som de 4 man tappat mot Västervik och även matchen hemma mot MODO svider lite men man har även fått med sig lite åt det andra hållet som vändningen mot BIK.

Det är som vanligt ett givande och tagande men oavsett det så har vi en härlig tid framför oss då serien kommer sätta sig ordentligt och förhoppningsvis så slutar laget på en Topp 8 plats vilket kommer innebära kvalspel till våren.

Ha det

Mikael Johansson

KHK-truppen del 2… #defense

Då var det dags att sätta tänderna i KHK:s backbesättning. Rent generellt så behövs defensiven förbättras för att man skall kunna utmana topp 3 men det är inte enbart backarna som behöver hitta rätt i defensiven utan det gäller självklart hela laget.

Här är grunden för bedömningen

5 Bävergaddar – SHL klass

4 Bävergaddar – Toppklass Hockey Allsvenskan

3 Bävergaddar – Gedigen spelare i Hockey Allsvenskan

2 Bävergaddar – Godkänd

1 Bävergadd   – Underkänd

Backar

Nick Pague 4    Bävergaddar

Han är värvad som poängback i HA och han har levererat 11p på 13 matcher vilket är klart godkänt och han ligger 3:a i poängligan för backar. Visst skulle man vilja se lite mer fysiskt spel men helt klart en toppback i HA. Han har 0 i +/- statistiken och där finns förbättringspotential.

Josef Ingman    4 Bävergaddar

För mig är Ingman en stor överraskning och han har verkligen visat att han är och räkna med och är en toppback i KHK. Han har utvecklat sin fysik rejält och om han fortsätter så här har han absolut potential att lira högre upp i seriesystemet. Han har gjort 10 p och ligger 5:a i poängligan för backar.

Viktor Grahn    3 Bävergaddar

Tycker Viktor är en stabil back som gör ett riktigt bra jobb därute. Han har + 4 i +/- statistiken och har gjort 7 p på 16 matcher. Det är helt klart en back som kommer växa under säsongen och han har potential att ta både ett och två steg uppåt i bedömningen.

August Nilsson    3 Bävergaddar

Spelar säkert, är en tuffing och gör få misstag därute. Han är ingen poängback men fått med sig 3 p på 16 matcher. Han har + 3 i +/- statistiken och det känns som att han växer match för match. Spännande att följa hans utveckling.

Daniel Norbe    3 Bävergaddar

Daniel har varit ojämn i sin prestation så här långt för han är egentligen den back som kan leda laget ute på isen. Jag har stora krav på han då jag sett han genom åren och han absolut ytterligare en nivå i sig. -6 i +/- statistiken är inte OK. Han har gjort 6 p på 16 matcher och här tror jag att KHK kan få ut mycket mer framåt.

Drew Paris    2 Bävergaddar

Han får godkänt mycket för att han är ett vapen i offensiva zonen med sitt skott som håller mycket hög klass. Han är även en tuffing som står upp för laget i alla lägen vilket är bra. Man ser att han fått ordern att spela enkelt och lyfta ut pucken men ibland behövs det mer än så. Lite mer fart på grejerna och ett snabbt förstapass och han är helt OK.

Mikael Kurki Spelat för lite för att bedömas

Joseph Berger Spelat för lite för att bedömas

Ha det

Mikael Johansson

Karlskrona HK förlorade, Bävergaddar och för FK Karlskrona avgörs det i sista omgången…

KHK kom inte alls upp i nivå och förlorade matchen mot Västervik med 2-3 efter straffar. Förlusten känns onödig för det var inte Västervik som var bra utan istället så verkade spelarna inte riktigt klara av den mentala biten då man haft två urladdningar mot TAIF och Karlskoga.

Ove tog en tidig time-out för att få till en förändring och KHK ledde med 2-0 men man orkade inte göra det som krävs för att vinna matchen idag.

Visst det är tätt mellan matcherna men så är det i hockeyn och denna match är det bara att glömma så fort som möjligt och gå vidare med 1 pinne i bagaget.

Bävergaddar…

Dagens Bävergaddar går till följande spelare…

3 Bävergaddar    Robin Johansson.

Robin är den som får godkänt i matchen och han räddade helt klart en pinne till laget.

I övrigt så är det bara att se till att ta vara på den kommande vilan och vara bättre förberedda när det är dags för nästa match mot Södertälje…

FK Karlskrona

FKK förlorade hemma mot Eskilsminne med 1-3 i en match som man startade på ett bra sätt men sedan så åt sig Eskilsminne in i matchen och avgjorde med 3 mål inom 12 minuter. 

Om FKK spelar i Div 1 eller inte avgörs i sista omgången och det kommer bli en riktig nagelbitare.

Ha det

Mikael Johansson

Två viktiga matcher spelas i Karlskrona under söndagen…

KHK tar emot Västervik som man har revansch att fodra på och FK Karlskrona är inne i en slutstrid som handlar om överlevnad i div 1. Riktigt spännande med andra ord. Att AIK kan ta SM-guld är väl bara lite grädde på moset.

KHK har visat storform och det finns egentligen ingenting som talar för att Västervik skall kunna ställa till det för KHK och det är väl just det som är det farliga. Kommer KHK upp i 100% och har tankarna på rätt saker så vinner man med 5-2 i morgon och Paulsson gör mål igen.

FKK…

FK Karlskrona möter Eskilsminne som slåss om en kvalplats till Superettan och där FKK slåss om sin existens i div 1. 

Det är självklart en jättetuff match för FKK men det skall bli skoj att se om de kan ge Eskilsminne match värd att minnas. Jag tror det blir 1-1 och att FKK har allt i alla händer inför sista omgången.

Som sagt en bra idrottssöndag i Karlskrona…

Ha det

Mikael Johansson

KHK vann grym bortaseger och Bävergaddar…

KHK vinner en grym bortaseger mot Karlskoga med 4-3. Man gör en riktigt bra förstaperiod som slutade 1-1 men oj vad chanser det var år bägge håll. Det kunde likväl stått 3-3 men1-1 var helt OK.

Andra perioden var en av de bättre jag sett KHK gör men ändå fick man bara med sig 1-1 i den perioden och 2-2 kändes inte riktigt rättvist då.

I tredje tog Karlskoga ledningen med 3-2 och då var man riktigt sur men KHK lyckas vända och vinner till slut med 4-3 vilket var riktigt bra gjort i denna bortamatch.

Bävergaddar

Dagens Bävergaddar går till följande spelare…

3 Bävergaddar    Marcus Paulsson

Visst han försvann lite i tredje men det känns som att han leker hockey därute just nu och gör mål för femte matchen i rad.

2 Bävergaddar    Karlsson, Schreber, Osterberg

Vilket jobb, grymma idag och gjorde skillnad. Underbara att se.

3 Bävergaddar   Laget

Visst lite ospetsigt och populistiskt att välja det men jag tycker att idag gör laget en grym insats och man viker sig inte en tum. Att åka upp tillKarlskoga och kriga hem 3 p är grymt.

Att tänka på: KHK har nu 4 raka och det är inte så mycket att tänka på utan mer bara tro på det man gör.

Ha det

Mikael Johansson   

Gameday: Karlskoga vs KHK och FK Karlskrona spelar viktigaste matchen…

Det blir två formstarka låg som möts i Nobelhallen ikväll där Karlskoga senast vann mot Leksand och KHK har tre raka segrar bakom sig. Efter att ha varit ett bottenlag förra säsongen och klarade sig precis från att få kvala sig kvar har BIK i år fått till det på ett bra sätt.

Karlskoga ligger 3 poäng före KHK så det gäller en hel del ikväll om KHK skall äta sig ifatt eller om BIK Karlskoga skall rycka lite.

Hur slår man då BIK Karlskoga? Så som KHK spelar just nu så kommer man få tillräckligt med chanser framåt för att vinna matchen det som kommer avgöra ikväll är tyvärr så tråkigt att man behöver vara riktigt disciplinerade i defensiven.

Om KHK lyckas i defensiven och att minimera sina misstag vid linjerna så kommer man vinna ikväll och jag tror vi kommer få se en KHK vinst med 4-2 i en tät, småful och jäkligt fysisk match. Lite av en play-off match…

www.redmos.se

FK Karlskrona spelar viktigaste matchen…

På söndag spelar FK Karlskrona viktigaste matchen för säsongen då man tar emot Eskilsminne från Helsingborg. Eskilsminne slåss om att få kvala till Superettan och FKK om sin div 1 plats så förutsättningarna för en tuff novembermatch med slutspelskaraktär är given.

Vi kan bara hoppas på en ny 3-poängare.

Ha det

Mikael Johansson

Lite foto från derbyt. Fotograf Magnus Arwidson

 

 

Trollkarlen Per Kenttä och genomgång av KHK:s trupp…

IK Oskarshamn leder Hockeyallsvenskan med 2 poäng och har en match mindre spelad och det är egentligen ingen skräll när man ser hur laget utvecklats under Per Kenttä:s tid i klubben för på något vis så lyckas han skapa riktigt bra lag med förutsättningar som inte liknar storlagens.

Förra året så slutade laget på en 7:e plats och lyckades sedan vinna slutspelsserien för att ta sig vidare till ett Play Off inför direktkval till SHL. 

Man mötte Leksand som blev för starka och man förlorade i förlängning i avgörande matchen så man var alltså riktigt nära att få till avgörande matcher mot Mora i kvalet till SHL.

I år har man värvat på ett sätt som gjort laget ännu starkare och nu leder man alltså HA. Själv tänkte jag att jäkla vilken match man gjorde borta mot Leksand då man vann i början av serien men det var med facit i hand en dag på jobbet för IKO. 

Vi är många som har följt Kenttä i hans resa med Asplöven där han i princip gjorde allt i klubben och tillsammans med Fahlander som ivrig sponsor tog laget till Hockeyallsvenskan. Nu har han återigen bevisat sin skicklighet och man kan bara applådera.

Vi var nog många som undrade om IKO skulle rasa i systemet efter Jönsson/Södergren uttåg från föreningen men det har visat sig att det blev precis tvärtom. IKO spelar just nu sin bästa hockey på bra länge…..

KHK:s trupp…

Då var det dags att göra en bedömning av KHK:s trupp igen och vi börjar med målvakterna…

5 Bävergaddar – SHL klass

4 Bävergaddar – Toppklass Hockey Allsvenskan

3 Bävergaddar – Gedigen spelare i Hockey Allsvenskan

2 Bävergaddar – Godkänd

1 Bävergadd   – Underkänd

Målvakter

Robin Johansson – Bävergaddar 2 +

Robin har stått 6 matcher av 14 och har en räddningsprocent på 90 % vilket är i minsta laget. Mina förväntningar på honom har varit ganska så höga då han gjorde bra ifrån sig i Troja men han har inte riktigt gått in och vunnit matcher för laget. Är övertygad om att han kommer höja sig.

Arvid Holm – Bävergaddar 3

På de 2 senaste matcherna har Arvid en räddningsprocent på 92,2 % och har totalt 89,33% vilket är i underkant men trenden i Arvid är bra. Han gör sin första A-lagssäsong och känslan är att han nu börjar komma in i det på riktigt. Han börjar kännas som en etta att satsa på.

Allmänt: Räddningsprocenten är alldeles för låg för att vara och utmana topp 3 men laget har blivit bättre i defensiven match för match vilket kommer innebära att målvakterna kommer få bättre förutsättningar och en högre räddningsprocent. 

Kan man komma upp i + 92% så kommer man definitivt vara med och utmana toppen. 

Ha det

Mikael Johansson

KHK vann övertygande mot TAIF, glädjande publiksiffra och Bävergaddar…

KHK vann på ett övertygande sätt kvällens derby med 4-1 och visade att man har någonting bra på gång. TAIF visste redan innan matchen att KHK hade ett vasst power play men väljer ändå att ta en dålig utvisning i mittzon direkt efter 43 sekunder och det straffade sig direkt.

KHK gjorde 1-0 (Daniel Norbe) under detta pp och det var inte den starten TAIF behövde. Efter 3.54 gjorde sen Jörgen Karterud 2-0 och redan där var känslan att detta skulle bli en bra KHK kväll. Första perioden klart till KHK.

Andra perioden startade KHK riktigt bra och August Nilsson skickade en friläges passning till Paulsson som läckert satte 3-0 mellan benen på Tex Williamsson. TAIF fick till en reducering till 3-1 då KHK fick ett långt byte men lyckades för övrigt inte få någon riktig press på KHK.

Tredje perioden  spelade KHK av och utökade till 4-1 av Axel Sundberg och det kändes stabilt hela vägen. Visst TAIF försökte men då stod Arvid Holm stensäkert som sista utpost och gjorde några riktigt vassa räddningar.

Visst TAIF är jumbon i serien och det märkets att dom inte riktigt hade det där självförtroendet men KHK gjorde samtidigt en riktigt stabil match.

Glädjande publiksiffra…

4.220 såg kvällens match och det var en riktigt härlig inramning. Det är bara hoppas att många av dem som var på plats gillade vad dom såg och tar sig tillbaks till nästa hemmamatch. Det är riktigt roligt med hockey med så mycket folk på läktaren.

Bävergaddar…

Dagens Bävergaddar är både lätta och svåra att ge. Lätta för att det fanns många kandidater och svåra för att dom just va många men så här blir det.

3 Bävergaddar    Marcus Paulsson

Han tokdominerade ute på planen och jag såg han inte stillastående någon gång samtidigt som han var grymt kvick på rören. Visst han gör ett snyggt mål men det var farten och inställningen som gav han gaddarna idag. Tror till och med att han täckte skott.

2 Bävergaddar    Arvid Holm

Han var riktigt vass och fortsatte på den inslagna vägen efter AIK matchen och är just nu en klar etta i målet. Skoj som tusan.

1 Bävergadd    Daniel Norbe/Jörgen Karterud

Norbe för att han idag visade vad han går för och att han är en ledande spelare och Karterud för att han är en jäkla slitvarg därute som äntligen fick hänga dit en. 

Sedan måste jag säga att ingen faller ur ramen idag utan hela laget gör en bra insats och en spelare som Carey vet man alltid vad man får ut av och det är en grym styrka.

Att ta tag i: Just nu är det bara att fortsätta att jobba med defensiven och göra den ännu bättre för får man till den så ser det spännande ut i framtiden. Offensiven har KHK och där är det bara att köra på.

Ha det

Mikael Johansson