Negra Modelo

Jag har under en längre tid varit sugen på att prova mexikansk wienerlager. Enligt Michael Jackson (Beerhunter – den brittiske journalisten, inte King of pop – den amerikanske artisten) ska det i den grå forntiden varit vanligt att bryggarna i Wien med omnejd bryggde ett rödskimrande öl som Jackson kallade (i översättning) röd wienerlager. En skillnad förutom färgen ska enligt uppgift ha varit att den röd varianten var betydligt knäckigare och smörigare. Just den tappningen av wienerlager ska globalt vara saligen insomnad med undantag för just Mexiko. Nu har ju den boken jag läste detta i, några år på nacken så man kan ju även i Mexiko druckit den röda wienerlagerns gravöl, men kanske, kanske…

Negra

Utseende: Yes! Det börjar bra, färgen är brunaktig som det brukar, men samtidigt vackert bärnstensskimrande. Rött snarare än brunt om jag måste välja. Skumkronan är beige och förhållandevis hög, men samtidigt aningen lätt och luftig. I princip inga gardiner syns på glaset när skummet har satt sig.

Doft: Tydliga toner av både knäckigt och smörigt. Lätt rostad malt som för tankarna till knäckebröd. En liten trevlig syrlig ton lurar i bakgrunden och utmanar smörigheten som annars hade kunnat göra det hela aningen kvalmigt. Vissa fruktiga toner piggar upp, äpplen och apelsiner, men även en aning russin.

Smak: Det är faktiskt tämligen komplext och välbalanserade söta brödiga toner som dominerar. Visst finns här smörtoner, men dessa är mildare än i doften, vilket jag gillar. Fruktigheten känns aningen mer svårdefinierad men är ändå tydlig, kanske har de torkade frukternas smak vunnit mark på de färskas bekostnad. Knäckebröd och bitterhumle.

Totalupplevelse: Negra Modelo liknar inte andra wienerlager (tänk julöl à la Pripps eller Åbro), det känns snarare som något från en annan ölstil, men ändå inte helt… I inledningen befarade jag att inte ens mexikanerna längre brygger röd wienerlager, men lyckligtvis håller åtminstone detta bryggeri från Mexiko City fanan högt. Kul! Extra kul när det finns förväntningar som inta bara infrias utan till viss mån, överträffas.

Lagring: Jag tror inte att det. Visst är malten tillräckligt mörk, så att några år skulle det säkert inte må dåligt av att vila, men samtidigt sker nog inte särskilt mycket. Mitt förslag är att du dricker det direkt.

Betyg: Bra, bättre eller bäst (vi kommer inte recensera några öl som inte går att bedöma som allra minst; bra)
Pris: 16:90:- för 35,5 cl

Dagens värdelösa vetande:
I Storbritannien beräknas upp emot 93 000 liter öl per år försvinna i skägget hos törstiga män, enligt DiscoverMagazine.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.