Duvel

Ett klassiskt öl som kan anses vara stilbildande för typen; stark belgisk ljus ale.
Namnet betyder på lokal dialekt (flamländsk) djävul och enligt mytologin runt ölet ska en av dess tidigare avnjutare ha uttryckt att det var ”nen echten duvel” (en äkta djävul). Min gissning är att det har med alkoholstyrkan att göra, mer om det på slutet.

DSC_0024 DSC_0026

Utseende: Det börjar med ett glas fyllt med en lätt men fortfarande väldigt tät helt vit skumkrona som tar en god tid på sig att sjunka. Allt medan den ljust gula, något oklara vätskan framträder vägrar skumkronan att ge upp. Under hela tiden vilar en kraterliknande skumtopp högst upp i glaset som dessutom har ordentligt trevliga skumgardiner. Vackert så att ögonen tåras…
DSC_0029

Doft: Det första som slår mig är en liten sträv syrlighet som direkt för tankarna till Belgien. Där finns också en kryddighet som drar åt vitpepparhållet. Brödigheten från malt finns där men spelar en underordnad roll, det är snarare maltens sötma som dominerar. I bakgrunden finns en trevlig försiktig citruston som tillsammans med en svag ton av välmonga bananer och bara en aning gröna äpplen ger det hela en friskhet.

Smak: Mycket av vad jag beskrev i doften kommer igen i smaken, men nu är den syrliga strävheten mer framträdande och tillsammans med citrustonerna (citron och lime) besegras maltsötman, utan att utplånas. Peppartonerna finns med, men nu blommar fruktigheten ut ordentligt; förutom citrus hittar jag banan och gröna äpplen. Eftersmaken är fantastiskt torr och besk utan att bli för anstötlig eller påflugen.

Totalupplevelse: Ett varningens ord: att detta öl innehåller 8,5 % alkohol känner du inte på varken doft eller smak. Det känns lätt, friskt och fräscht – tills du reser på dig. Detta är väldigt lättdrucket, men som sagt; djävulskt lurigt.
En mycket trevlig och komplex öl. Kort sagt – ett måste att smaka.

Lagring: Absolut! Belgisk öl som är något alkoholstinn är alltid en god idé att lagra, och om du bara har karaktär nog att låta din Duvel stå tillräckligt länge kommer du att blir belönad med en mer avrundad och mjuk öl.

Betyg: Brabättre eller bäst
Pris: 25:90:- för 33 cl hos statsmonopolet

Dagens värdelösa vetande:
Lider du av åkomman Cenosillicaphobia så lider du av rädsla för ett tomt ölglas.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.