Dale’s Pale Ale

DSC_0047Ytterligare en öl på burk. Även denna gång från det stora landet i väster, denna gång från Oskar Blues i Colorado.

Utseende: Skumkronan är inte överdrivet hög, men det den inte briljerar i vad gäller höjd tar den igen vad gäller kompakthet.  Det är en tät, benvit skumkrona som täcker den varmt bärnstensfärgade ölen.

Doft:
 Maltsötman känns väldigt tydligt, men efter en  liten stunds doftande tar tropiska frukter över,  som det så ofta gör när det kommer till APA (American Pale Ale). Citrus och tallskott sammanfattar bra doftpalletten, men för den som utmana sig lite mer bör annans, grapefrukt och blodapelsin inte vara allt för svårt att få korn på.

Smak: Smaken är som en lättare variant av doften. De potenta 6,5 % alkohol kommer av riklig malt och det är vad som ännu tydligare dominerar smak jämfört med doft. Det gör att humlearomens tropiska fruktsallad blir mer utmanad och därför inte lika dominant. Balansen är bättre i smak än i doft, utan att för den sakens skull inte vara riktigt trevlig i doften. Eftersmakens beska hänger kvar en lång stund.

Totalupplevelse: Tänk om alla öl på burk var så här bra… Denna öl funkar lika bra som törstsläckare en varm sommardag som en öl att sitta och njuta helt solitärt.

Lagring: När humle från den nya världen (tropisk fruktsallad) är en så pass viktig beståndsdel för doft och smak ska ölet inte lagras. Köpes och njutes så färskt som möjligt.

Betyg: Brabättre eller bäst
Pris: 24:90:- för 35,5 cl hos statsmonopolet

Dagens värdelösa vetande:
2011 utökade Barack Obama Vita husets köksutrustning med utrustning för ölbryggning, enligt DN 2012-09-01.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.