Anchor Steam Beer

DSC_0044

Steam beer, eller som det också kallas California common är en ölstil som troligen är utvecklad under guldrushens glad (nåja) dagar under slutet av 1800-talet. I Kalifornien är temperaturen ofta inte tillräckligt sval för att kunna producera lageröl. Men då det inte är omöjligt att t.ex. tyska guldgrävare kände ett behov av sin vanliga öl jäste de brygden med sin vanliga lagerjäst, men i betydligt högre temperatur än vad som är brukligt för den jästen. Vips så har man uppfunnit en ny ölstil – lagerjäst i aletemperatur!

Utseende: Under den vispgräddsliknande vita skumkrona vilar ett vackert kopparfärgat öl. Det ser i sanning inbjudande ut.

Doft: Mycket brödig doft dominerar, men det finns även en del maltsötma. Lite lätt smöriga toner för tankarna till det gamla landet – England. Det som ger drycken en riktigt trevlig helhet är den rika fruktigheten som kompletterar malten. Mest tydligt är röda äpplen och lite lätta apelsinnyanser.

Smak: Trevligt och friskt samtidigt som en ganska fyllig maltighet bidrar till tyngd. Beskan från bitterhumlen är väldigt tydlig och tillsammans med den generöst tilltagna malten blir det riktigt intressant. Frukten från doften finns kvar, men kan inte riktigt hävda sig mot beskan och brödigheten. Missförstå mig inte, jag har intet att invända mot detta.

Totalupplevelse: En väl sammansatt öl som passar till det mesta. Att en öl på 4,9 % kan vara så fyllig imponerar!

Lagring: Inte värt besväret. I princip inget kommer hända efter lagring. Det enda som kan hända är att den blir stående för länge. Drick den färsk!

Betyg: Brabättre eller bäst

Pris: 22:90:- för 35,5 cl hos statsmonopolet

Dagens värdelösa vetande:

Benjamin Franklin har tillskrivits citatet: ”Beer is living proof that God loves us, and want’s us to be happy”. Med största sannolikhet har Benjamin Frankiln aldrig uttryckt detta. Men ett bra citat är det I alla fall…

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.