Tuatara APA

DSC_0337

En väldigt spännande flaska. Den är alldeles knottrig, tanken är att det ska se ut som något reptilliknande gissar jag. Krokodil, kanske…
Nåväl, vi har ju lärt oss att APA står för American Pale Ale och visst är detta en sådan, eller åtminstone en Nya Världens Pale Ale. Men just på denna öl betyder APA Aotearoa Pale Ale – där Aoteraroa är maoriordet för Nya Zeeland (från början bara benämningen på Nordön). Gissa var detta öl är bryggt!

Utseende:
 En djupt gyllene dryck får verkligen jobba för att ta över utrymmet i glaset. Från början är det nämligen ett massivt vitt skum som dominerar. När skummet besegrats finns ändå rikliga skumgardiner kvar på glasets insida.

Doft: En maltkropp som ger brödig sötma domineras väldigt tydligt av tropisk fruktsallad. Här snackar vi grapefrukt, ananas och nästan övermogna blodapelsiner. En trevlig beska är också noterbar. Lite lätta flädertoner lurar i bakgrunden.

Smak: Beskan är mer framträdande i smak än i doft. Beskan tillsammans med de mildare fruktiga tonerna får mig att tänka på halm/hö och en nyslagen äng som inte under högsommaren inte fått regn på en halv säsong. Tur att malten ger en viss sötma som balanserar. Missförstå mig inte – allt jag beskriver är bra saker.

Totalupplevelse: En mycket spännande flaska inledde jag med, jag måste tillstå att även innehållet var spännande och tilltalande. Kanske inte en öl som jag skulle släcka törsten med direkt efter att ha slagit den där torra ängen, men kanske skulle jag hålla den i ena handen samtidigt som jag vände köttet på grillen framåt kvällningen.

Lagring: APA precis som IPA ska drickas färsk, BASTA!

Betyg: Brabättre eller bäst Pris: 29:90:- för 33 cl hos statsmonopolet

Dagens värdelösa vetande:
En våg av öl på över 610 000 liter drog igenom i London år 1814 efter att ett gigantiskt ölfat exploderade. Minst åtta personer avled, varav en påstås ha avlidit pga. akut alkoholförgiftning…

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.