Jever Pilsener

DSC_0706

Sommaren 2016 är i det närmsta till ända. Bloggandet har legat nere, men någon öl har ändå slunkit ner. En öl som jag inte druckit i sommar men som är en bra tröstsläckare kommer från nordvästra Tyskland – en av de tyska pilsners som funnits förhållandevis länge i Sverige.

Utseende: Skumkronan är förhållandevis liten, men helt vit och lätt fluffig. Där under huserar den halmfärgade vätskan. Att den kalla ölen skapar imma på glaset drar verkligen inte ner intrycket.

Doft:
 Det må låta aningen oinspirerat, men detta är en öl som inte krånglar till det; vi snackar massor av tysk bitterhumle som ger en tydligt besk doft, men eftersom det även finns en rejäl maltighet som inte låter humlen dominera hittar jag förutom de strama tonerna även en del sötma. Lite lätt syrliga toner, som från citron lurar i bakgrunden.

Smak: Enklast beskriven som en trestegsraket; det första som är förnimbart är en tydlig besk stramhet, vilken strax ersätts av maltens sötma och brödiga känsla. Men när allt är nedsvalt och endast eftersmaken återstår är vi tillbaka där vi började – beskt så att tårna knyter sig (nästan).

Totalupplevelse: Basic – på det bästa av sätt. Elegant och välgjord trots, eller antagligen tack vare, att man inte krånglat till det. En allt igenom bra tysk pilsner med väldigt tydlig beska. Gillar du inte tydlig beska i öl – köp inte denna.

Lagring: Näpp! Finns ingen som helst anledning – inget, absolut inget kommer att hända under lagring, åtminstone inte något som man vill…

Betyg: Brabättre eller bäst
Pris: 14:90:- för 33 cl hos statsmonopolet

Dagens värdelösa vetande:
Cenosillicaphobia är när en person har en fobi för tomma ölglas.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.