Zoller Hof Export Festbier

DSC_0714

Förra veckans utflykt från systembolagets ordinarie sortiment fortsätter denna vecka med tillfälligt sortiment (dock tillgängligt i de flesta butiker, under begränsad tid). Nu ska vi dricka Oktoberfest/Märzen.

Utseende: Skumkronan är vit, väldigt lätt och luftig – för mest tankarna till ett lätt sommarmoln. Vätskan är halmfärgad och innehåller massor av kolsyrebubblor.

Doft: Helt klart är det en uppfriskande doft som lovar mycket för den törstige – så här doftar en öl som släcker törsten! Lite lätta beska toner finns i bakgrunden, men det som dominerar är den ljusa malten som ger sötma och dessutom degiga vibbar á la formfranska. Jag tycker mig också kunna skönja en del citrustoner.

Smak: Brödigt och fylligt på ett sätt som man inte vanligtvis brukar associera till ljus lager. Visst finns formfranskan där, men nu känns den degigheten mindre tydlig. Beskan finns i eftersmaken och rundar av det hela på ett trevligt sätt. Men det som känns mest spännande och faktiskt är detta öls styrka är en försiktig mild syrlighet som faktiskt bidrar till en hel del karaktär.

Totalupplevelse: Denna Oktoberfest gör ingen besviken – den innehåller det som ska finnas där. En fantastisk törstsläckare – vissa skulle kalla den en ”gräsklipparöl”:

Lagring: Nej, men kanske ändå. För den som törstar efter tydlighet ska jag utveckla. Denna öl vinner inteDagens värdelösa vetande: på lagring, men eftersom den bara går att köpa i september och en bit in i oktober kan man köpa på sig tillräckligt många så det räcker till nästa år. Den blir inte dålig under den tiden.

Betyg: Bra, bättre eller bäst
Pris: 22:50:- hos statsmonopolet (men den finns bara under begränsad tid)

Dagens värdelösa vetande:
Oktoberfest är en stor ölfestival i München, som pågår i 16 dagar före första söndagen i oktober. Denna tilldragelse anses vara världens största folkfest. Ölet som dricks är ett ljust lageröl som bryggts i mars och sedan lagrats under de varma sommarmånaderna fram till september. Ölet är alltså bryggt i mars och det förklarar namnet Märzen (som då skulle kunna översättas till ”(bryggt i) mars”).

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.