Sigtuna Black Soil IPA – Hybrid eller bastard?

DSC_0719

Visst är det gott med både IPA och Porter/Stout? Åtminstone någon hoppades nog att synergieffekten som skulle uppstå om man bryggde något som låg mittemellan dessa stilar skulle nå astronomiska höjder. Tänk er själva – humlen från IPA i en Porter/Stout – kan det bli annat än succé. Låt mig undersöka detta åt dig!

Utseende: Skumkronan är benvit, och nästan tvålliknande Hur som helst är den en snabbt expedierad affär. Själva ölen är mörk, nästan kolsvart.

Doft: Kaffetoner svävar över det mörka rågbrödet. Sedan hittar jag en förvånansvärt lätt fruktighet som friskar upp doften, men det finns också russintoner.

Smak: Mycket brödigt och lite sött. Apelsiner tillsammans med torkad frukt balanserar de rostade kaffenyanserna på ett bra sätt. Beskan är mild till en början men växer och till slut sitter man där, med en riktigt trevlig besk eftersmak.

Totalupplevelse: Black IPA är en ölstil som åtminstone jag inte helt har förälskat mig i (ännu?). Det är inte IPA och det är inte Porter/Stout – utan något mitt emellan. Vissa dagar tycker jag att hybridtanken är bättre än andra dagar. Idag är en positiv dag – detta är gott! Svaret på frågan i rubriken är alltså hybrid  och inte bastard!

Lagring: Värt att prova. Beskan kommer att avta, medan de där trevliga lagringstonerna (enklast beskrivna som körsbärskärnebeska) kommer att framträda. Det kommer att bli en mjukare och mer komplex dryck över tid. Lämplig tid att prova lagring 3-5 år.

BetygBrabättre eller bäst
Pris: 24:90:- för 33 cl hos statsmonopolet .

Dagens värdelösa vetande:
Det äldsta kända receptet på öl är över 4000 år gammalt. Det nedtecknades av sumererna, ett folk från antikens Irak.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.