Founder’s Breakfast Stout – äntligen en censurerad öl!

Nu när den fuktiga och mörka hösten smugit sig på känns mörkare och något starkare öl som en god idé. Ikväll ger jag mig i kast med en öl som inte varit helt enkel att få tag i inom konungarikets gränser; Founder’s Breakfast Stout.

breakfast-stoutpng-de5fd355d42dbcf5

För något år sedan skulle den så till slut lanseras på statsmonopolet. Men med ganska kort varsel drogs den tillbaka. Elaka tungor påstod sig ha hört att ”censuren” slagit till – etiketten fastnade i granskningen; barn och alkohol hör inte ihop. Om detta var helt med sanningen överensstämmande vet jag inte, MEN häromveckan släpptes den igen och som ni ser på min något mörka bild har den lille gossen på etiketten skurits ned till den lille gossens hand (fortfarande greppandes skålen med gröt).

DSC_0706

Utseende: Skumkronan är tämligen krämigt tjock och beige och vilar ovanpå en trevlig mörk, nästan kolsvart öl. Något besviken blir jag över att skummet sjunker undan förhållandevis fort – men som den halvfullt-glas-kille jag är väljer jag att se på detta som att desto snabbare kan jag doppa näsa och därefter fukta läppen…

Doft: Det första intrycket är en blandning mellan espresso om riktigt mörk choklad av bättre kvalitet. Lite lätta vaniljtoner lättar upp den annars torra och strama doften. Det finns en antydan till tobak och lite svårdefinierade örter. Det sista intrycket som dröjer sig kvar är en trevlig sötma.

Smak: Torr bitter mörk choklad tillsammans med espresso (som svalnat – om någon smakat detta) bildar basen i smaken. Men det finns också en ton av gräddighet som faktiskt tillför en hel del genom att mjuka till det hela. Tobaken från doften finns fortfarande kvar, men riktigt så stickigt och bittert som det var i doften blir det aldrig i smaken.

Totalupplevelse: Att man lyckas få en öl på 8,3 % att kännas som aningen tunn är i sig en prestation, vilket inte stör totalintrycket överhuvudtaget. En trevlig och komplex öl som den svenska publiken fått vänta på (för) länge!

Lagring: You bet! Denna öl har alla förutsättningar att utvecklas på ett trevligt sätt. Den kommer bli rund och mjuk, lite av beskan kommer att försvinna och sötman kommer att utvecklas.  Lämplig tid att prova lagring 3-5 år.

Betyg: Bra, bättre eller bäst
Pris: 36:90:- för 35,5 cl hos statsmonopolet .

Dagens värdelösa vetande: Det påstås att världens längsta bakfylla varade i fyra veckor efter att en skotte hällt i sig 60 pints öl (drygt 33,5 liter).
Fan tro’t!

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.