Uerige Doppelsticke – Tysk ale?

DSC_0707

Altbier är en av två tyska överjästa ölstilar, den andra är Kölsch och den kan ni läsa om här på bloggen. Altbier kommer från trakten runt Düsseldorf. Två gånger om året görs en maffigare variant av Altbier, s.k. Sticke, som kan avnjutas på bryggeriet tredje tisdagen i januari och oktober. Men nu, go’ vänner ska vi gå på den än maffigare Doppelsticke som från början togs fram för den amerikanska marknaden. Man kan säga att det är en Altbier på anabola!

Utseende: Vätskan är djupt bärnstensfärgad medan den täta, låga skumkronan är benvit. Troligt är att om man lägger ett mynt på skummet, kommer det inte att sjunka igenom…
Det tar en liten stund innan skummet sjunker och ersätts av generösa skumgardiner.

Doft:
Det första som är tydligt är en enorm mängd torkad frukt, mestadels russin och plommon. Men det finns också körbärstoner och kanske då framförallt doft från kärnorna, beskt och trevligt. Viss syrlighet är också närvarande, men aldrig dominerande. Doften är mycket maltig och söt. Humle? Jodå, en aning bitterhumle finns och faktiskt en del aromhumle som ger viss citrus men också lite svaga äppelnyanser.

Smak: Mycket sött, nästan som mörk sirap. Malten är väldigt brödig. Syrligheten har utvecklats ytterligare, jämfört med doften precis som beskan från körsbärskärnorna. Känslan av torkad frukt är ytterst påtaglig, men det finns också en känsla av röda äpplen och päron. Bitterhumlen spelar inte ens andra fiol, möjligtvis fjärde eller femte, anonymt men ändå närvarande. Det som gör denna smak extra spännande och komplex är att jag hittar både ek (vanilj) och soja.

Totalupplevelse: Peter M. Eronson skriver ”En öl du måste dricka minst en gång i livet”. Jag håller med, men vill byta ut ”i livet” mot ”om året”.
Det här är en helt fantastisk öl. Det är som om tyskarna gjort en Barley Wine, men ändå inte riktigt.

Lagring: Ja, absolut. Men det finns ett bekymmer; min bristande karaktär. Detta är så försvinnande gott att jag riskerar att stjäla från mig själv…Är du begåvad med bättre karaktär än undertecknad har du att se fram emot en öl som kommer att bli än sötare över tid och dessutom mjukare, lenare och ännu mer komplex. Uppskattar du bitterheten från körsbärskärnor kommer du att bli ännu gladare efter några års lagring – det kommer att gifta sig ännu bättre med resten.

Betyg: Bra, bättre eller bäst
Pris: 39:90:- för 33 cl hos statsmonopolet (men under begränsad tid).

Dagens värdelösa vetande: När den danske fysikern Niels Bohr vann nobelpriset 1922 installerade Carlsberg en rörledning till hans hem så att han skulle ha ständig tillfgång av öl. 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.