Anchor Steam Beer Dry-Hopped – repris?!

DSC_0002

Har det helt slagit slint i huvudet på ölbloggaren? Han har ju redan skrivit om Anchors Steam beer…
Ja, eller nja, eller egentligen inte. Tidigare har jag skrivit om Anchor Steam Beer – helt rätt, men detta är en specialvariant där man torrhumlat. Det innebär att mera humle slängs rätt ner i jäshinken när jäsningen börjar avstanna eller har stannat. Anledningen är att man vill ha en tydligare humlekaraktär på sitt öl.
I recensionen låter jag den förra recensionstexten finnas med, kursiverad.

Utseende:
 Inte någon egentlig skillnad mot den vanliga:
Under den vispgräddsliknande vita skumkrona vilar ett vackert kopparfärgat öl. Det ser i sanning inbjudande ut.

Doft: Nu finns en mycket tydligare besk ton, något man kan förvänta sig av torrhumling. Beskan dominerar nu, men allt annat finns där precis som tidigare, om än mera subtilt.
Mycket brödig doft dominerar, men det finns även en del maltsötma. Lite lätt smöriga toner för tankarna till det gamla landet – England. Det som ger drycken en riktigt trevlig helhet är den rika fruktigheten som kompletterar malten. Mest tydligt är röda äpplen och lite lätta apelsinnyanser.

Smak: Beska i kombination med saftig citrus, både citroner och solmogna apelsiner är det som tydligast återfinns i smaken. Visst där finns också en trevlig brödig ton, men den får spela andrafiol.
Trevligt och friskt samtidigt som en ganska fyllig maltighet bidrar till tyngd. Beskan från bitterhumlen är väldigt tydlig och tillsammans med den generöst tilltagna malten blir det riktigt intressant. Frukten från doften finns kvar, men kan inte riktigt hävda sig mot beskan och brödigheten. Missförstå mig inte, jag har intet att invända mot detta.

Totalupplevelse: Spännande och intressant; besk och fruktig. Men torrhumlingen har gjort att det nästan är en annan öl. Jag föredrar den vanliga.
En väl sammansatt öl som passar till det mesta. Att en öl på 4,9 % kan vara så fyllig imponerar!

Lagring: Absolut inte! Humlen kommer att bli trött och tråkig på sikt – drick färskt!
Inte värt besväret. I princip inget kommer hända efter lagring. Det enda som kan hända är att den blir stående för länge. Drick den färsk!

Betyg: Brabättre eller bäst
Pris: 23:90:- för 35,5 cl hos statsmonopolet (dock i tillfälligt sortiment).

Dagens värdelösa vetande:
Fritz Maytag, blev under studietiden i San Fransisco förälskad i Anchor Steam. Men, det var han ganska ensam om. Affärerna gick riktigt dåligt och nedläggning var nära förestående. Nästan ingen uppskattade Steam Beer. Maytag vars familj hade visst kapital bestämde sig för att köpa Anchor. Sagt och gjort, så blev det. Mycket slit krävdes, men företaget (och framför allt ölet) räddades! Tack Fritz!

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.