Rogue Dead Guy Ale – fast egentligen är det falsk varudeklaration…

DSC_0002

Vi börjar lite nördigt idag, men går sedan över till recensionen som blir mer som vanligt…
Dead Guy Ale – det finns i namnet en antydan till vilken sort jäst man använt. Men det stämmer inte…Ale antyder att det är en överjäst produkt vi snart ska smutta, men stilen är utan tvekan Maibock. Denna ölstil hör till de tyska underjästa (lagerölen) bockölen. Men, låt oss hellre fria än fälla – det kan ju vara en välsmakande brygd oberoende av val av jästsort.

Utseende: Vi börjar med skumkronan; något antikvitt skum, som är förvånansvärt blygsamt i volym vilar tumstjockt över den varmt gyllene ölen.

Doft: Doftmässigt går tankarna till Tjeckien och deras smörkolasmakande pilsner. Men naturligtvis är maltkaraktären högst påtaglig och bjuder på sötma. I bakgrunden lurar fruktiga toner; jag hittar melon och apelsin. Men det finns också den för tysk humle så typiska gräsigheten.

Smak: Om doften var ganska öppen och oprecis vad gäller ölstil, har smaken stora problem att dölja att det är en majbock. Rik brödig kropp med mycket sötma. Det finns också en krispig beska från humlen.

Totalupplevelse: En riktigt trevlig öl som passar mycket bra till de flesta måltider.

Lagring: Absolut! Det som kommer hända är att beskan kommer mjukna och att allt blir mer lent. Sötman kan utvecklas vidare.

Betyg: Brabättre eller bäst Pris: 86:90:- för 65 cl hos statsmonopolet

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.