Drick rosé som en Europe

Det land som dricker mest rosé är Frankrike, tätt följt av Italien. I de här länderna är rosé inget fult, utan en vindryck som alla de andra. Vinet har sin egen historik och områden för användning beroende på årstid. Vinproducerande länder dricker rosé även på vintern. Överlag älskar såväl fransmän som italienare sin rosé.  Det gör jag också, året om.

Drick rosé som en Europe

Fransmännen dricker absolut på färgskala vill jag påstå. Har hört så många halvårsfransoser kommentera färgen när jag bjudit på rosé. De vill ha en blekrosa eller ljust laxskimrande. De flesta av oss som kommit i kontakt med Frankrike vet att sydfrankrike är meckat för rosévinerna. I Provence har nu Provence Wine Council till och med standardiserat färgerna. Hur skiljer du då dom åt? Inget svårt alls. Bara att noggrant studera färgskalan. De är namnsatta efter följande färger; Persika, Cantaloupe(melon), Rödavinbär, Grapefrukt, Mango and Mandarin.

Vad skall det här vara bra för? Syftet är att underlätta för oss alla att kunna beskriva nyanser av rosé samtidigt som vi kan jämför varandras olika upplevelser. Kul tanke. Vi skall tala samma vinspråk. Nu är väl frågan om du tror att det behövs när det väl är dags för rosé, vad ser du bakom solglasögonen? Ett är säkert att i sommar kan vi öva. Så låt oss göra det, vilken färg har ditt rosé?

I min rosévärld väljer jag franskt främst till aperitif och håller mig gärna mer åt grapefrukttoner har jag upptäckt. Gärna skimrande. Gillar fräscha viner och med inslag av hallon i smaken hellre än jordgubbe. Jordguppsmak i rosé blir för mig generellt för sött. Undviker alltid de sötfruktiga, slibbiga, och letar hellre efter rosé där frukten balanseras av citrus eller mineral. Det skapar smaktoner, dimensioner, i vinupplevelsen för mig. Det gör också att jag med glädje kan tänka mig samma rosé genom en hel middag. Alltså även efter att solglasögonen åkt av.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Senaste nytt

Jag är hängiven viner från Italien. Mitt centrum för vinkunskap utgår från Chianti Classico. Det var där bland kullarna som jag för första gången förstod att det finns vin, och så finns det vin. Med åren har cirklarna blivit större från mitt vincentrum och jag har lärt mig mer om vin från andra länder i världen. Idag är jag examinerad Internationell Sommelier. Utanför vinsvängen egnar jag mig gärna åt glada samtal, golf och att resa. Har dessutom alltid en bok på gång som måste läsas. När jag läser matrecept funderar jag alltid på "Vilket vin vore gott till det här?". Har som hundägare försökt lära min hund att ge skall när han känner att doften av ett korkskadat vin. Vi övar fortfarande! I min blogg skall vi utforska tillsammans. Lära oss genom små nedslag här och där bland den enorma mängd information och kunskap som finns i den stora vinvärlden. Hoppas på att ni vill hänga med. Blir jätteglad om ni återmatar era egna erfarenheter till mig. Ställ gärna frågor? Ge uppslag till nya bloggar. Vad vill ni läsa, veta mer om? Vill gärna att vi tar ut svängarna och tillåta oss att prova nya saker och pratar om vinet. Låt oss umgås medan vi utforskar. E-post: info@italienskamagasinet.se

Håll dig uppdaterad med oss på Catarinas Vinmagasin - prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev!