En gnutta vin och kantareller

3 dl vitt vin, 7dl buljong, 1 schalottenlök, 4 dl arborioris, 1 dl parmesan/ost och lite olivolja. Avsmaka med salt och svartpeppar. En början till något som jag med jämna mellanrum kan längta skogstokigt efter. Så mycket att jag en varm och solig sommardag kan stövla ut i skogen och hoppas på lycka. Lycka av att hitta de första sommarkantarellerna eller Karl-Johan svamp.

En gnutta vin och kantareller
Sommar utefter Etnas sluttningar

I år hände det förra veckan när jag möter min granne och hon hoppar av cykeln och lyser av lycka. Korgen är full. Hon har hittat de första gyllengula kantarellerna och ut ur jackfickan plockar hon sen sina vackra Karl-Johan. Bara tanken på en risotto med sommarsvamp fick mig att tänka vilket vin ger bäst smak till en risotto på kantareller?

Ett är helt säkert till något så lyxigt som egenplockade kantareller väljer jag inte det billigaste vinet. Utan går loss. Jag stekte upp några av kantarellerna som jag fick med smör och provsmakade i vinminnet. Vinkartoteket bläddrade fram; Det måste ha lite högre syra för att balansera präktigheten som svällande ris och ost ger. Det får inte vara sött. Då blir det för jolmigt i totalupplevelsen och ingen kommer orka äta upp en portion. Jag kom till följande förslag när risotton serveras som huvudattraktion, som måltid. Gärna ett vin med citrusinslag och mineraler från vulkan eller kalkrikjord, som på toppen har frukttoner från mogna röda äpplen. Allt för att plocka upp sommaren.

Kantarell Risotto – Vivera Etna Bianco 215kr. Listat som ett av de 100 bästa vit vinerna i världen 2015 i magasinet Wine&Spirit. Vinet finns hos www.italienskamagasinet.se

Lyssna och hör producenten beskriva sitt vin https://youtu.be/03DbG9945GA

Smaksättning av en risotto. Jag gör oftast en risotto bianco. Bara smaksatt med vinet och sedan 5 minuter innan osten och servering rör jag ner det jag har hemma. Rätt ofta blir det Risotto Pescatore. Det är så enkelt att ha en blandad påse skaldjur i frysen och röra ner i risotton.

Risotto Pescatore – St Maria La Palmar Vermentino 99kr. Sardinien skapar många prisvärda viner med bra mineralitet och gott om exotisk elegant frukt t.ex. ananas.

Vinet finns hos www.italienskamagasinet.se

Smaken på en Risotto kan ju också komma från grönt om vi serverar den till våra gäster som fokuserar på en vegetarisk kost eller om vi har tänkt oss att risotton skall serveras som tillbehör till kött. Här är mina favoriter på risotto som tillbehör.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Senaste nytt

Jag är hängiven viner från Italien. Mitt centrum för vinkunskap utgår från Chianti Classico. Det var där bland kullarna som jag för första gången förstod att det finns vin, och så finns det vin. Med åren har cirklarna blivit större från mitt vincentrum och jag har lärt mig mer om vin från andra länder i världen. Idag är jag examinerad Internationell Sommelier. Utanför vinsvängen egnar jag mig gärna åt glada samtal, golf och att resa. Har dessutom alltid en bok på gång som måste läsas. När jag läser matrecept funderar jag alltid på "Vilket vin vore gott till det här?". Har som hundägare försökt lära min hund att ge skall när han känner att doften av ett korkskadat vin. Vi övar fortfarande! I min blogg skall vi utforska tillsammans. Lära oss genom små nedslag här och där bland den enorma mängd information och kunskap som finns i den stora vinvärlden. Hoppas på att ni vill hänga med. Blir jätteglad om ni återmatar era egna erfarenheter till mig. Ställ gärna frågor? Ge uppslag till nya bloggar. Vad vill ni läsa, veta mer om? Vill gärna att vi tar ut svängarna och tillåta oss att prova nya saker och pratar om vinet. Låt oss umgås medan vi utforskar. E-post: info@italienskamagasinet.se

Håll dig uppdaterad med oss på Catarinas Vinmagasin - prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev!