Vin att dekantera. Alltså, häller upp ett vin på karaff!

Det här med att dekantera är inte snobbigt, inte märkvärdigt utan ibland förbaskat nödvändigt.

Vin att dekantera. Alltså, häller upp ett vin på karaff!
Karaffer

Det här med att dekantera är inte snobbigt, inte märkvärdigt utan ibland förbaskat nödvändigt. Så då är frågan varför dekanterar vi? Ytterst relevant fråga när vi nu i Sverige köper bättre och bättre viner. Men att vi köper bättre viner är faktiskt inte det samma som att de behöver dekanteras. Fortfarande är de flesta viner som finns i lådor från nätbutiker och i bärkassar på stan ytterst enkla och blir möjligen bara snyggare serverade om de slås från en vacker karaff.

Några av mina vildaste vinupplevelser är annars just från dekanterade viner. Minns också precis när jag INTE dekanterade ett vin som måste dekanteras för sista gången. Det var för några år sen på en mässa och jag presenterade nya viner för mina besökare. Dag tre när jag serverade Barolo ur flaskan som då var mindre än halvfull, var det som att en ny uppenbarelse helt plötsligt landat i flaskan. En ande med tre önskningar. Ord som magnifikt och rosensnår och knoppande violer kom från allas läppar. Först tänkte jag att dessa kunder var extra kunniga på Piemonteområdet. En annan tanke som for genom huvudet var, kanske att de till och med överdrever. Det var ju inköp på en söndag och ledig dag för många inom restaurangbranschen. Men si så var det inte. För när en av kunderna från dag ett kom tillbaka för att lägga en order och fick smaka säger han: ”Vilken fantastisk utveckling”. Där fick jag beskedet. Det hade krävts TRE dygn innan Barolovinet i flaskan som INTE var dekanterat gav samma smaksensation som att det vore dekanterat. Då började jag fatta på allvar – Vissa viner MÅSTE dekanteras. Dekantera är gott och nödvändigt.

Snygga karaffer hittar du bland annat på loppis, antikhandlare och som på bilden hos www.glamhome.com

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Senaste nytt

Jag är hängiven viner från Italien. Mitt centrum för vinkunskap utgår från Chianti Classico. Det var där bland kullarna som jag för första gången förstod att det finns vin, och så finns det vin. Med åren har cirklarna blivit större från mitt vincentrum och jag har lärt mig mer om vin från andra länder i världen. Idag är jag examinerad Internationell Sommelier. Utanför vinsvängen egnar jag mig gärna åt glada samtal, golf och att resa. Har dessutom alltid en bok på gång som måste läsas. När jag läser matrecept funderar jag alltid på "Vilket vin vore gott till det här?". Har som hundägare försökt lära min hund att ge skall när han känner att doften av ett korkskadat vin. Vi övar fortfarande! I min blogg skall vi utforska tillsammans. Lära oss genom små nedslag här och där bland den enorma mängd information och kunskap som finns i den stora vinvärlden. Hoppas på att ni vill hänga med. Blir jätteglad om ni återmatar era egna erfarenheter till mig. Ställ gärna frågor? Ge uppslag till nya bloggar. Vad vill ni läsa, veta mer om? Vill gärna att vi tar ut svängarna och tillåta oss att prova nya saker och pratar om vinet. Låt oss umgås medan vi utforskar. E-post: info@italienskamagasinet.se

Håll dig uppdaterad med oss på Catarinas Vinmagasin - prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev!