Vi fortsätter dekantera.

När vi börjar samla vin är kunskapen ”hur dricka vin” minst lika viktig. Troligen till och med avgörande om vi sen skall uppskatta vinet eller inte.

Vi fortsätter dekantera.
Sebralunga d´Alba Piemonte - Baroloby

Dekantera är oftast en kunskap tillskriven ”konsten att samla vin” skulle jag påstå. För de flesta av oss är det nog mer intressant att lära oss dekantera och fokusera på kunskapen ”hur dricka vin”. Troligen till och med avgörande om vi senare skall uppskatta lagrade viner eller inte. Vin som är skapat för att lagras i många år i flaska blir bättre av att dekanteras. De är i första hand för att få bort eventuella fällningar ur vinet och i andra hand ge vinet luft som du skall dekantera viner.

Dekantera kan alltså jämföras med att vara undervatten och chippa efter luft på väg upp. När vi äntligen når vattenytan känner vi lättnad och glädje. Befrielse. För visst har de flesta av oss dykt efter något och det tog längre tid att få fatt på kastprylen än planerat och med en rejäl benspark tog vi oss upp till ytan. Flåsade efter luft. Så funkar det för vinet också. Under många år har lufttillförseln varit marginell. Så äntligen korkar vi upp och vinet. Det får luft när det häls från flaskan ner i karaffen. Fruktsmaker frigörs. Syra som är kvar blir uppblandad med frukten och blir mindre påtaglig. Tanninerna mjuknar och sandpappret i gommen blir finkornigare. När vi kom upp till ytan spottade och fräste vi ut det vi satt i halsen. Det kan sägas motsvara bottensatsen i vinflaskan. Den vill vi ju inte få med i karaffen. Så häll långsamt och försiktigt. Lämna upp till en centimeter kvar på botten av flaskan. Låt stå i ytterligare någon timma i karaffen, kanske upp till ett dygn. För viner som är tänkta att dekanteras blir bara bättre och smakerna förstärks när de väl får syre. Blir mer harmoniska. Detta gäller dock bara viner som är skapade för att mogna i flaska. Skapade av äkta råvaror, druvor. Vilka viner har du med fällning i, flagor på botten?

Mina förslag till viner att dekantera är klassiska. Oslagbara att dekantera är bland annat Baroloviner från Piemonte i Italien. Passar extra bra idag när det är höstrusk i luften. Tänk bara på att de är baroloviner med traditionell produktion som vi skall leta efter.
Mina två förslag att börja med är:

Claudio Fenocchio Barolo 2012 – 289kr

Schiavenza Barolo Serralunga de Alba 2010, 345kr

Båda vinerna finns att beställa på www.italienskamagasinet.se

Italienska Magasinet Barolo

Schiavizza Barolo Serralunga d´Alba

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Senaste nytt

Jag är hängiven viner från Italien. Mitt centrum för vinkunskap utgår från Chianti Classico. Det var där bland kullarna som jag för första gången förstod att det finns vin, och så finns det vin. Med åren har cirklarna blivit större från mitt vincentrum och jag har lärt mig mer om vin från andra länder i världen. Idag är jag examinerad Internationell Sommelier. Utanför vinsvängen egnar jag mig gärna åt glada samtal, golf och att resa. Har dessutom alltid en bok på gång som måste läsas. När jag läser matrecept funderar jag alltid på "Vilket vin vore gott till det här?". Har som hundägare försökt lära min hund att ge skall när han känner att doften av ett korkskadat vin. Vi övar fortfarande! I min blogg skall vi utforska tillsammans. Lära oss genom små nedslag här och där bland den enorma mängd information och kunskap som finns i den stora vinvärlden. Hoppas på att ni vill hänga med. Blir jätteglad om ni återmatar era egna erfarenheter till mig. Ställ gärna frågor? Ge uppslag till nya bloggar. Vad vill ni läsa, veta mer om? Vill gärna att vi tar ut svängarna och tillåta oss att prova nya saker och pratar om vinet. Låt oss umgås medan vi utforskar. E-post: info@italienskamagasinet.se

Håll dig uppdaterad med oss på Catarinas Vinmagasin - prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev!