Karlshamn, New York

Är Sverige en delstat i USA? Min reflektion kommer av att vi dagligen matas, överöses, av nyheter på TV, radio, YouTube och ”you name it” om USA. Rapporter från valkampanjen, Parneviks och nu Halloween i Allhelgonahelgen. Frågan är vilken delstat hade du varit? Jag tillhör i alla fall ”State of New York”.

Karlshamn, New York

Två anledningar styr mig dit. Först staden New York med den vackra julgranen på Rockefeller Center och isprinsessor på spolisen strax bredvid. De har fascinerat mig så länge jag kan minnas. Fortfarande när tankar om julen dyker upp i huvudet, lever drömmen igen. Jag måste till New York. Fler som drömmer?

Den andra del av min dröm var kan den ta oss tro? Jo, som lite mer vuxen har drömmen om julgran och skridskoåkning utökats med godsaker. Godiset är ett besök i New York states vinområde. Japp, där norr om storstaden vid sjöarna och Hudson floden finns vinodlingar i världsklass och jag bara måste dit. 23 mil norr om New York. En sipp av deras Pinot Noir i en vinbar är ett oförglömligt smakminne. Pinot Noir druvan som New York state rakryggat producerar i ärlig europeisk-stil är oförklarligt nog knappt tillgänglig för oss svenskar. Jag har försökt beställa och baxnar inför importpriset. Så har ni vägarna för bi N.Y. ta tåget ut till odlingarna, köp och överraskas.

Pinot Noir hör november till i min vinvärld. Transparant och vacker. Ändå oförklarligt nedvärderad på grund av sin tunna bleka färg. Det finns billiga varianter av vinet som förnedrar druvans kapacitet. Ducka inte för prislappen när du köper Pinot Noir. Prislapp, kännedom och att äntligen smaka är det som gäller här. För färgen den döljer en skatt med smak av hallon, lakrits och örter. Undvik starka kryddor, dom dödar den bästa Pinot Noir. Druvan är lite blyg på ytan. Snarare en torskrygg med smörstekt svamp och sockerärtor kan vara en bra kombo.

Mina favoritviner serveras till gåsamiddag. I Amerika firas det Thanks giving med kalkon. Till båda fåglarna blir en sammetsmjuk och fruktig Pinot Noir något som slår ut det mesta. Det var när mina tankar om Amerika mötte det gråa ruskiga november-Sverige som tanken om Pinot Noir fick mig att le. Hoppas det skall smaka så vi kan le tillsammans nu under helgen.

 

Vintips

Köp inte Pinot Noir på måfå. Skulle säga att här börjar prislappen på 300kr om du skall få något som förföriskt visar upp druvans skatter. Läs och lyssna på rekommendationer innan du handlar. Från Bourgogne letar jag oftast efter Pinot Noir från byarna Volnay och Pommard för att hitta viner att köpa med rimligt balans mellan kvalité och pris.
Nuits-Saint-Georges är också bra så här i november.

Frankrike
Skulle välja något från producenten Louis Jadot. Stor producent med stor variation i prisintervallet.

Italien
Corvezzo Pinot Noir 133kr – www.italienskamagasinet.se

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Senaste nytt

Jag är hängiven viner från Italien. Mitt centrum för vinkunskap utgår från Chianti Classico. Det var där bland kullarna som jag för första gången förstod att det finns vin, och så finns det vin. Med åren har cirklarna blivit större från mitt vincentrum och jag har lärt mig mer om vin från andra länder i världen. Idag är jag examinerad Internationell Sommelier. Utanför vinsvängen egnar jag mig gärna åt glada samtal, golf och att resa. Har dessutom alltid en bok på gång som måste läsas. När jag läser matrecept funderar jag alltid på "Vilket vin vore gott till det här?". Har som hundägare försökt lära min hund att ge skall när han känner att doften av ett korkskadat vin. Vi övar fortfarande! I min blogg skall vi utforska tillsammans. Lära oss genom små nedslag här och där bland den enorma mängd information och kunskap som finns i den stora vinvärlden. Hoppas på att ni vill hänga med. Blir jätteglad om ni återmatar era egna erfarenheter till mig. Ställ gärna frågor? Ge uppslag till nya bloggar. Vad vill ni läsa, veta mer om? Vill gärna att vi tar ut svängarna och tillåta oss att prova nya saker och pratar om vinet. Låt oss umgås medan vi utforskar. E-post: info@italienskamagasinet.se

Håll dig uppdaterad med oss på Catarinas Vinmagasin - prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev!