Bokat vinresa?

Januari, tiden när vi bokar våra resor. I år skall i alla fall jag på vinresa. Hur är det för dig? Mina vinresor går i år till Dragör, Champagne, västra Gardasjön och sen Sicilien. En liten avstickare till Frankrike och sen Italien helt enkelt. Ska vi göra sällskap?

Bokat vinresa?

Januari, tiden när vi bokar våra resor. I år skall i alla fall jag på vinresa. Hur är det för dig? Mina vinresor går i år till Dragör, Champagne, västra Gardasjön och sen Sicilien. En liten avstickare till Frankrike och sen Italien helt enkelt. Ska vi göra sällskap?

Hur man än vrider och vänder på det så är Italien ursprunglig hemvist för min vinvärld. Troligen inte bara min. Det var här allt började. Det var Romarna som gjorde vinet till allas dryck, inte bara något för de nobla. Så överallt i landets 20 regioner och hundratals vindistrikt odlas och framställs vin av tiotusentals odlare och producenter – ofta småskaligt och ekologiskt.

Bergskedjan Appeninerna löper likt en ryggrad genom landet och dess sluttningar ger plats åt Italiens bästa odlingar, men ger också upphov till varierande förutsättningar och olika lokala klimat. Här får de otaliga druvsorternas särdrag möta högst skiftande jordar och temperaturer. Resultatet är en mångfald utan motstycke. Världens mest omfångsrika druvskatt.

Jag utforskar de 20 regionerna, en i taget. Söker viner som är goda i smaken och på ett ärligt sätt förmår reflektera sitt ursprung. De mest kända regionerna är Toscana, Veneto och Piemonte. Men som du förstår så finns det så mycket mer att upptäcka än dessa. Sicilien t ex är Italiens största vindistrikt, och för den som botaniserar där finns förföriska vinskatter att finna. Det gör vi förstås. Eller varför inte stanna till i Lombardiet i norr där nyfikenhet, nyskapande och uppfinningsrikedom frodas som aldrig förr. Till exempel Franciacorta och västra Gardasjön med en vinvandring på sluttningarna.

Som världens största vinproducent är Italien som ett oändligt vinuniversum. Följ gärna med. Mer om resor finns på www.italienskamagasinet.se  och sen Event.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Senaste nytt

Jag är hängiven viner från Italien. Mitt centrum för vinkunskap utgår från Chianti Classico. Det var där bland kullarna som jag för första gången förstod att det finns vin, och så finns det vin. Med åren har cirklarna blivit större från mitt vincentrum och jag har lärt mig mer om vin från andra länder i världen. Idag är jag examinerad Internationell Sommelier. Utanför vinsvängen egnar jag mig gärna åt glada samtal, golf och att resa. Har dessutom alltid en bok på gång som måste läsas. När jag läser matrecept funderar jag alltid på "Vilket vin vore gott till det här?". Har som hundägare försökt lära min hund att ge skall när han känner att doften av ett korkskadat vin. Vi övar fortfarande! I min blogg skall vi utforska tillsammans. Lära oss genom små nedslag här och där bland den enorma mängd information och kunskap som finns i den stora vinvärlden. Hoppas på att ni vill hänga med. Blir jätteglad om ni återmatar era egna erfarenheter till mig. Ställ gärna frågor? Ge uppslag till nya bloggar. Vad vill ni läsa, veta mer om? Vill gärna att vi tar ut svängarna och tillåta oss att prova nya saker och pratar om vinet. Låt oss umgås medan vi utforskar. E-post: info@italienskamagasinet.se

Håll dig uppdaterad med oss på Catarinas Vinmagasin - prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev!