Påskmust, Supertoscanare och Margaretha Krook till bords

Så bytte vi fyra liter påskmust i petflaska mot två flaskor Supertoscanare, toppenviner från Bolgheri.

bolgheri-suvereto

Kvinnan sveper in i trädgården under pinjeträden i april med mörka solglasögon som tydligt markerad örnnäsan och förstärks av en slokhatt. Det mörka håret lockar sig ut från axlarna i två perfekta vågor. Svartklädd. Den smala kvinnan går runt med en divas självklara kroppsspråk och låter släkten hälsa på henne. Vi fyra svenskar står som förstummade i våra respektive sällskap och tänker allihop samma tanke; är det Margaretha Krook? Hon tittar på oss en i taget, vi ufon med öppna munnar och förlorad talförmåga.

Margaretha börjar som en lejoninna värdigt gå mot mig och har ett nyfiket leende som säger; vad är det här för några tro? Vi svenskar har samlats i en grupp. Hon skjuter långsamt ner solglasögonen så en smal springa uppstår mellan luggen och bågen strax innan hon står framför mig. Sen sträcker hon världsvant fram en vacker smal hand och rösten… rösten är hes och släpig… ögonen intelligenta, noterande, plirande och djupt mörka. Och så tilltalar hon mig på släpig Italienska!?: Beeerrta, Buona Pasqua!

Nu stirrar vi, hon låter som Margaretha Krook!!?? Hur förklarar man på skolitalienska att hon är en reinkarnation av en av Sveriges mest berömda skådespelerskor och henne skall vi äta påskmiddag med i Italien?

Margaretha Krook

Under denna middag som nog är en av de mest fantastiska påskupplevelser jag haft i Italien bjuds vi på ägg Benedict, kycklingmousse på toscanskt bondbröd, lammlägg, färska brytbönor och mycket annat smaksatt av Italiens underbara örter. Mitt i ett genuint släktkalas i en sal med polerat matbord, blanka stolar och vita kalkade väggar. Som på film!

Så plötsligt dyker laxen upp, lax från Hällevik. Jag sitter 230 mil från Blekingeskust och bjuds på export delikatesser. Tre mil från vårt kontor i Karlshamn. Hur matchar vi som svenskar det? Jag plockar försynt fram vår gå-bort-gåva som vi helt glömde bort när faster Berta-Margaretha Krook gjorde sin entré. Två petflaskor svensk påskmust från Robertssons och en kartong med svenska minisnapsar.

Nu börjar Berta-Margaretha Krook bli intresserad. Lutar sig mot mig, tittar mig uppfodrande i ögonen från andra sidan bordet och samtidigt befaller hon värdigt fram nya glas. Hon häller med stort intresse upp vår cola färgade bubbeldryck och en anisdoftande snaps in sina glas. Doftar, smakar och reflekterar. Säger så med sin släpig mörka och karaktärsfasta teaterröst till sin bror: Våra gäster behöver få smaka vår lokala stolthet!

Vi svenskar känner hur stämningen tätnar och förväntningen strömmar ut från släkten kring bordet. Vad är det vi skall få? Brodern kommer tillbaka med stolthet lysande ur ögonen och två flaskor vin. Jag drar efter andan för jag ser etiketterna. Viner som inte skall finnas att få tag på har han i handen. Sassicaia 1985 och Masseto 1998. Vi serveras en oförglömlig vinupplevelse och en del av Italiens moderna vinhistoria på ett släktkalas på Toscanas landsbygd med Margaretha Krook som hedersgäst.

Så bytte vi fyra liter påskmust i petflaska mot två flaskor Supertoscanare, vin från Bolgheri. Viner producerade av de första vingårdarna som professionellt odlat de internationella druvorna i Italien så att världspressen häpnade och satte Bolgheri på vinkartan. Det är vad jag kallar kulturutbyte. Tack Berta-Margaretha Krook!
Och Glad Påsk på er alla!

 

Vintips till påskmiddagen (lamm):

Supertosacanare är kraftfulla viner så är mina vinrekommendationer den här gången också. Mina rekommendationer är:

Corvezzo, Rosso Riserva Veneto IGT 200kr
Druvor: Torkade Raboso, Cabernet sauvignong och Merlot
www.italienskamagasinet.se

Tenuta San Guido, Le Difese 196kr
Druvor: Cabernet sauvignong och Sangiovese
Vinunic AB

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Senaste nytt

Jag är hängiven viner från Italien. Mitt centrum för vinkunskap utgår från Chianti Classico. Det var där bland kullarna som jag för första gången förstod att det finns vin, och så finns det vin. Med åren har cirklarna blivit större från mitt vincentrum och jag har lärt mig mer om vin från andra länder i världen. Idag är jag examinerad Internationell Sommelier. Utanför vinsvängen egnar jag mig gärna åt glada samtal, golf och att resa. Har dessutom alltid en bok på gång som måste läsas. När jag läser matrecept funderar jag alltid på "Vilket vin vore gott till det här?". Har som hundägare försökt lära min hund att ge skall när han känner att doften av ett korkskadat vin. Vi övar fortfarande! I min blogg skall vi utforska tillsammans. Lära oss genom små nedslag här och där bland den enorma mängd information och kunskap som finns i den stora vinvärlden. Hoppas på att ni vill hänga med. Blir jätteglad om ni återmatar era egna erfarenheter till mig. Ställ gärna frågor? Ge uppslag till nya bloggar. Vad vill ni läsa, veta mer om? Vill gärna att vi tar ut svängarna och tillåta oss att prova nya saker och pratar om vinet. Låt oss umgås medan vi utforskar. E-post: info@italienskamagasinet.se

Håll dig uppdaterad med oss på Catarinas Vinmagasin - prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev!