Vinogram

Min första Valentin-gåva var ett tennisracket. En ung förälskad kille som slog in ett fint ljusblått damräcket med skinnhandtag. Och sen uppvaktade han mig mitt i tennishallen med sin kärleksförklaring – ”Vill du spela tennis med mig? – Din Valentin”. Minns fortfarande denna gåva med ett ömt leende.

Hur skapades då Valentin och traditionen att uppvakta någon du håller kär med en gåva och gärna med ett kärleksbrev. Den ursprungliga Valentinus skrev sitt kärleksbrev några timmar innan sin avrättning 14 februari 269. Djupt förälskad i fångvaktarens dotter undertecknar han sitt kärleksbrev med – Din Valentin. En man fängslad för att han vigde sitt liv åt kärlek och andras lycka.

Valentin vårt helgon för kärlek levde enligt sägnen i Rom under mitten av 200-talet. Han vigde älskande par och värnade om kärlekens innersta väsen. Men kejsaren, Claudius II, ville hellre ha ogifta män i sin armé och fängslade därför Sankt Valentin och dömde honom till döden.

Att skicka gåvor och blommor till någon på Alla hjärtans dag har blivit lika självklart som att uppvakta mamma på Mors dag med en vacker bukett. I vår italienska vinvärlden skickar vi Vinogram. Det finns alla typer av bubblor som passar just för att uppvakta någon du älskar, och varför inte börja på Alla hjärtans dag. Ett VINOGRAM med romantiskt rosa bubblor.

Vintips

Hos www.italienskamagasinet.se kan du skicka VINOGRAM och det finns två prisvärda rosebubblor som förslag.

Corvezzo Vitae rosé

Ziliani C Conte di Provaglio rosé