Vi fortsätter dekantera.

Dekantera är oftast en kunskap tillskriven ”konsten att samla vin” skulle jag påstå. För de flesta av oss är det nog mer intressant att lära oss dekantera och fokusera på kunskapen ”hur dricka vin”. Troligen till och med avgörande om vi senare skall uppskatta lagrade viner eller inte. Vin som är skapat för att lagras i många år i flaska blir bättre av att dekanteras. De är i första hand för att få bort eventuella fällningar ur vinet och i andra hand ge vinet luft som du skall dekantera viner.

Dekantera kan alltså jämföras med att vara undervatten och chippa efter luft på väg upp. När vi äntligen når vattenytan känner vi lättnad och glädje. Befrielse. För visst har de flesta av oss dykt efter något och det tog längre tid att få fatt på kastprylen än planerat och med en rejäl benspark tog vi oss upp till ytan. Flåsade efter luft. Så funkar det för vinet också. Under många år har lufttillförseln varit marginell. Så äntligen korkar vi upp och vinet. Det får luft när det häls från flaskan ner i karaffen. Fruktsmaker frigörs. Syra som är kvar blir uppblandad med frukten och blir mindre påtaglig. Tanninerna mjuknar och sandpappret i gommen blir finkornigare. När vi kom upp till ytan spottade och fräste vi ut det vi satt i halsen. Det kan sägas motsvara bottensatsen i vinflaskan. Den vill vi ju inte få med i karaffen. Så häll långsamt och försiktigt. Lämna upp till en centimeter kvar på botten av flaskan. Låt stå i ytterligare någon timma i karaffen, kanske upp till ett dygn. För viner som är tänkta att dekanteras blir bara bättre och smakerna förstärks när de väl får syre. Blir mer harmoniska. Detta gäller dock bara viner som är skapade för att mogna i flaska. Skapade av äkta råvaror, druvor. Vilka viner har du med fällning i, flagor på botten?

Mina förslag till viner att dekantera är klassiska. Oslagbara att dekantera är bland annat Baroloviner från Piemonte i Italien. Passar extra bra idag när det är höstrusk i luften. Tänk bara på att de är baroloviner med traditionell produktion som vi skall leta efter.
Mina två förslag att börja med är:

Claudio Fenocchio Barolo 2012 – 289kr

Schiavenza Barolo Serralunga de Alba 2010, 345kr

Båda vinerna finns att beställa på www.italienskamagasinet.se

Italienska Magasinet Barolo
Schiavizza Barolo Serralunga d´Alba

 

Vin att dekantera. Alltså, häller upp ett vin på karaff!

Det här med att dekantera är inte snobbigt, inte märkvärdigt utan ibland förbaskat nödvändigt. Så då är frågan varför dekanterar vi? Ytterst relevant fråga när vi nu i Sverige köper bättre och bättre viner. Men att vi köper bättre viner är faktiskt inte det samma som att de behöver dekanteras. Fortfarande är de flesta viner som finns i lådor från nätbutiker och i bärkassar på stan ytterst enkla och blir möjligen bara snyggare serverade om de slås från en vacker karaff.

Några av mina vildaste vinupplevelser är annars just från dekanterade viner. Minns också precis när jag INTE dekanterade ett vin som måste dekanteras för sista gången. Det var för några år sen på en mässa och jag presenterade nya viner för mina besökare. Dag tre när jag serverade Barolo ur flaskan som då var mindre än halvfull, var det som att en ny uppenbarelse helt plötsligt landat i flaskan. En ande med tre önskningar. Ord som magnifikt och rosensnår och knoppande violer kom från allas läppar. Först tänkte jag att dessa kunder var extra kunniga på Piemonteområdet. En annan tanke som for genom huvudet var, kanske att de till och med överdrever. Det var ju inköp på en söndag och ledig dag för många inom restaurangbranschen. Men si så var det inte. För när en av kunderna från dag ett kom tillbaka för att lägga en order och fick smaka säger han: ”Vilken fantastisk utveckling”. Där fick jag beskedet. Det hade krävts TRE dygn innan Barolovinet i flaskan som INTE var dekanterat gav samma smaksensation som att det vore dekanterat. Då började jag fatta på allvar – Vissa viner MÅSTE dekanteras. Dekantera är gott och nödvändigt.

Snygga karaffer hittar du bland annat på loppis, antikhandlare och som på bilden hos www.glamhome.com