Drick rosé som en Europe

Fransmännen dricker absolut på färgskala vill jag påstå. Har hört så många halvårsfransoser kommentera färgen när jag bjudit på rosé. De vill ha en blekrosa eller ljust laxskimrande. De flesta av oss som kommit i kontakt med Frankrike vet att sydfrankrike är meckat för rosévinerna. I Provence har nu Provence Wine Council till och med standardiserat färgerna. Hur skiljer du då dom åt? Inget svårt alls. Bara att noggrant studera färgskalan. De är namnsatta efter följande färger; Persika, Cantaloupe(melon), Rödavinbär, Grapefrukt, Mango and Mandarin.

Vad skall det här vara bra för? Syftet är att underlätta för oss alla att kunna beskriva nyanser av rosé samtidigt som vi kan jämför varandras olika upplevelser. Kul tanke. Vi skall tala samma vinspråk. Nu är väl frågan om du tror att det behövs när det väl är dags för rosé, vad ser du bakom solglasögonen? Ett är säkert att i sommar kan vi öva. Så låt oss göra det, vilken färg har ditt rosé?

I min rosévärld väljer jag franskt främst till aperitif och håller mig gärna mer åt grapefrukttoner har jag upptäckt. Gärna skimrande. Gillar fräscha viner och med inslag av hallon i smaken hellre än jordgubbe. Jordguppsmak i rosé blir för mig generellt för sött. Undviker alltid de sötfruktiga, slibbiga, och letar hellre efter rosé där frukten balanseras av citrus eller mineral. Det skapar smaktoner, dimensioner, i vinupplevelsen för mig. Det gör också att jag med glädje kan tänka mig samma rosé genom en hel middag. Alltså även efter att solglasögonen åkt av.