Risotto Primavera

Lundasparris, marknad på gården.
Lundasparris, marknad på gården.

Jag gör oftast en risotto bianco. Bara smaksatt med vinet och sedan 5 minuter innan osten och servering rör jag ner det jag har hemma. Så här i april/maj är Sparrisen som bäst. Då gör jag en Risotto bianco och serverar jag den färska sparrisen bredvid med lite ringlad olivolja och en nypa flingsalt på.

Har ni sparris kvar som ligger och klämmer i frysen. Då skär ni den fortfarande frusna sparrisen i små munsbitar. Lägger ner den ca 2 minuter innan osten. Ost och lite vitpeppar i grytan. Rör om och vips så är tillbehöret Sparrisrisotto till en lammstek klar.

Den 20-21 maj är det dax för Lundasparris årliga gårdsfestival. I år kan du boka mat och vinpaket redan på lördagen. Som alltid kommer jag stå där och prata om hur du kombinerar sparris och vin. Klurigt och utmanande. Hoppas vi ses där!

Lundasparris Görman Vintips: Franciacorta
Lundasparris Görman
Vintips: Franciacorta

Risotto Primavera och jag serverar St Maria La Palmar Vermentino 119kr. Sardinien skapar många prisvärda viner med bra mineralitet och gott om exotisk elegant frukt t.ex. ananas.
Vinet finns hos www.italienskamagasinet.se

Påskmust, Supertoscanare och Margaretha Krook till bords

bolgheri-suvereto

Kvinnan sveper in i trädgården under pinjeträden i april med mörka solglasögon som tydligt markerad örnnäsan och förstärks av en slokhatt. Det mörka håret lockar sig ut från axlarna i två perfekta vågor. Svartklädd. Den smala kvinnan går runt med en divas självklara kroppsspråk och låter släkten hälsa på henne. Vi fyra svenskar står som förstummade i våra respektive sällskap och tänker allihop samma tanke; är det Margaretha Krook? Hon tittar på oss en i taget, vi ufon med öppna munnar och förlorad talförmåga.

Margaretha börjar som en lejoninna värdigt gå mot mig och har ett nyfiket leende som säger; vad är det här för några tro? Vi svenskar har samlats i en grupp. Hon skjuter långsamt ner solglasögonen så en smal springa uppstår mellan luggen och bågen strax innan hon står framför mig. Sen sträcker hon världsvant fram en vacker smal hand och rösten… rösten är hes och släpig… ögonen intelligenta, noterande, plirande och djupt mörka. Och så tilltalar hon mig på släpig Italienska!?: Beeerrta, Buona Pasqua!

Nu stirrar vi, hon låter som Margaretha Krook!!?? Hur förklarar man på skolitalienska att hon är en reinkarnation av en av Sveriges mest berömda skådespelerskor och henne skall vi äta påskmiddag med i Italien?

Margaretha Krook

Under denna middag som nog är en av de mest fantastiska påskupplevelser jag haft i Italien bjuds vi på ägg Benedict, kycklingmousse på toscanskt bondbröd, lammlägg, färska brytbönor och mycket annat smaksatt av Italiens underbara örter. Mitt i ett genuint släktkalas i en sal med polerat matbord, blanka stolar och vita kalkade väggar. Som på film!

Så plötsligt dyker laxen upp, lax från Hällevik. Jag sitter 230 mil från Blekingeskust och bjuds på export delikatesser. Tre mil från vårt kontor i Karlshamn. Hur matchar vi som svenskar det? Jag plockar försynt fram vår gå-bort-gåva som vi helt glömde bort när faster Berta-Margaretha Krook gjorde sin entré. Två petflaskor svensk påskmust från Robertssons och en kartong med svenska minisnapsar.

Nu börjar Berta-Margaretha Krook bli intresserad. Lutar sig mot mig, tittar mig uppfodrande i ögonen från andra sidan bordet och samtidigt befaller hon värdigt fram nya glas. Hon häller med stort intresse upp vår cola färgade bubbeldryck och en anisdoftande snaps in sina glas. Doftar, smakar och reflekterar. Säger så med sin släpig mörka och karaktärsfasta teaterröst till sin bror: Våra gäster behöver få smaka vår lokala stolthet!

Vi svenskar känner hur stämningen tätnar och förväntningen strömmar ut från släkten kring bordet. Vad är det vi skall få? Brodern kommer tillbaka med stolthet lysande ur ögonen och två flaskor vin. Jag drar efter andan för jag ser etiketterna. Viner som inte skall finnas att få tag på har han i handen. Sassicaia 1985 och Masseto 1998. Vi serveras en oförglömlig vinupplevelse och en del av Italiens moderna vinhistoria på ett släktkalas på Toscanas landsbygd med Margaretha Krook som hedersgäst.

Så bytte vi fyra liter påskmust i petflaska mot två flaskor Supertoscanare, vin från Bolgheri. Viner producerade av de första vingårdarna som professionellt odlat de internationella druvorna i Italien så att världspressen häpnade och satte Bolgheri på vinkartan. Det är vad jag kallar kulturutbyte. Tack Berta-Margaretha Krook!
Och Glad Påsk på er alla!

 

Vintips till påskmiddagen (lamm):

Supertosacanare är kraftfulla viner så är mina vinrekommendationer den här gången också. Mina rekommendationer är:

Corvezzo, Rosso Riserva Veneto IGT 200kr
Druvor: Torkade Raboso, Cabernet sauvignong och Merlot
www.italienskamagasinet.se

Tenuta San Guido, Le Difese 196kr
Druvor: Cabernet sauvignong och Sangiovese
Vinunic AB

Vinogram

Min första Valentin-gåva var ett tennisracket. En ung förälskad kille som slog in ett fint ljusblått damräcket med skinnhandtag. Och sen uppvaktade han mig mitt i tennishallen med sin kärleksförklaring – ”Vill du spela tennis med mig? – Din Valentin”. Minns fortfarande denna gåva med ett ömt leende.

Hur skapades då Valentin och traditionen att uppvakta någon du håller kär med en gåva och gärna med ett kärleksbrev. Den ursprungliga Valentinus skrev sitt kärleksbrev några timmar innan sin avrättning 14 februari 269. Djupt förälskad i fångvaktarens dotter undertecknar han sitt kärleksbrev med – Din Valentin. En man fängslad för att han vigde sitt liv åt kärlek och andras lycka.

Valentin vårt helgon för kärlek levde enligt sägnen i Rom under mitten av 200-talet. Han vigde älskande par och värnade om kärlekens innersta väsen. Men kejsaren, Claudius II, ville hellre ha ogifta män i sin armé och fängslade därför Sankt Valentin och dömde honom till döden.

Att skicka gåvor och blommor till någon på Alla hjärtans dag har blivit lika självklart som att uppvakta mamma på Mors dag med en vacker bukett. I vår italienska vinvärlden skickar vi Vinogram. Det finns alla typer av bubblor som passar just för att uppvakta någon du älskar, och varför inte börja på Alla hjärtans dag. Ett VINOGRAM med romantiskt rosa bubblor.

Vintips

Hos www.italienskamagasinet.se kan du skicka VINOGRAM och det finns två prisvärda rosebubblor som förslag.

Corvezzo Vitae rosé

Ziliani C Conte di Provaglio rosé

Bokat vinresa?

Januari, tiden när vi bokar våra resor. I år skall i alla fall jag på vinresa. Hur är det för dig? Mina vinresor går i år till Dragör, Champagne, västra Gardasjön och sen Sicilien. En liten avstickare till Frankrike och sen Italien helt enkelt. Ska vi göra sällskap?

Hur man än vrider och vänder på det så är Italien ursprunglig hemvist för min vinvärld. Troligen inte bara min. Det var här allt började. Det var Romarna som gjorde vinet till allas dryck, inte bara något för de nobla. Så överallt i landets 20 regioner och hundratals vindistrikt odlas och framställs vin av tiotusentals odlare och producenter – ofta småskaligt och ekologiskt.

Bergskedjan Appeninerna löper likt en ryggrad genom landet och dess sluttningar ger plats åt Italiens bästa odlingar, men ger också upphov till varierande förutsättningar och olika lokala klimat. Här får de otaliga druvsorternas särdrag möta högst skiftande jordar och temperaturer. Resultatet är en mångfald utan motstycke. Världens mest omfångsrika druvskatt.

Jag utforskar de 20 regionerna, en i taget. Söker viner som är goda i smaken och på ett ärligt sätt förmår reflektera sitt ursprung. De mest kända regionerna är Toscana, Veneto och Piemonte. Men som du förstår så finns det så mycket mer att upptäcka än dessa. Sicilien t ex är Italiens största vindistrikt, och för den som botaniserar där finns förföriska vinskatter att finna. Det gör vi förstås. Eller varför inte stanna till i Lombardiet i norr där nyfikenhet, nyskapande och uppfinningsrikedom frodas som aldrig förr. Till exempel Franciacorta och västra Gardasjön med en vinvandring på sluttningarna.

Som världens största vinproducent är Italien som ett oändligt vinuniversum. Följ gärna med. Mer om resor finns på www.italienskamagasinet.se  och sen Event.

 

Karlshamn, New York

Två anledningar styr mig dit. Först staden New York med den vackra julgranen på Rockefeller Center och isprinsessor på spolisen strax bredvid. De har fascinerat mig så länge jag kan minnas. Fortfarande när tankar om julen dyker upp i huvudet, lever drömmen igen. Jag måste till New York. Fler som drömmer?

Den andra del av min dröm var kan den ta oss tro? Jo, som lite mer vuxen har drömmen om julgran och skridskoåkning utökats med godsaker. Godiset är ett besök i New York states vinområde. Japp, där norr om storstaden vid sjöarna och Hudson floden finns vinodlingar i världsklass och jag bara måste dit. 23 mil norr om New York. En sipp av deras Pinot Noir i en vinbar är ett oförglömligt smakminne. Pinot Noir druvan som New York state rakryggat producerar i ärlig europeisk-stil är oförklarligt nog knappt tillgänglig för oss svenskar. Jag har försökt beställa och baxnar inför importpriset. Så har ni vägarna för bi N.Y. ta tåget ut till odlingarna, köp och överraskas.

Pinot Noir hör november till i min vinvärld. Transparant och vacker. Ändå oförklarligt nedvärderad på grund av sin tunna bleka färg. Det finns billiga varianter av vinet som förnedrar druvans kapacitet. Ducka inte för prislappen när du köper Pinot Noir. Prislapp, kännedom och att äntligen smaka är det som gäller här. För färgen den döljer en skatt med smak av hallon, lakrits och örter. Undvik starka kryddor, dom dödar den bästa Pinot Noir. Druvan är lite blyg på ytan. Snarare en torskrygg med smörstekt svamp och sockerärtor kan vara en bra kombo.

Mina favoritviner serveras till gåsamiddag. I Amerika firas det Thanks giving med kalkon. Till båda fåglarna blir en sammetsmjuk och fruktig Pinot Noir något som slår ut det mesta. Det var när mina tankar om Amerika mötte det gråa ruskiga november-Sverige som tanken om Pinot Noir fick mig att le. Hoppas det skall smaka så vi kan le tillsammans nu under helgen.

 

Vintips

Köp inte Pinot Noir på måfå. Skulle säga att här börjar prislappen på 300kr om du skall få något som förföriskt visar upp druvans skatter. Läs och lyssna på rekommendationer innan du handlar. Från Bourgogne letar jag oftast efter Pinot Noir från byarna Volnay och Pommard för att hitta viner att köpa med rimligt balans mellan kvalité och pris.
Nuits-Saint-Georges är också bra så här i november.

Frankrike
Skulle välja något från producenten Louis Jadot. Stor producent med stor variation i prisintervallet.

Italien
Corvezzo Pinot Noir 133kr – www.italienskamagasinet.se