Risotto Primavera

Lundasparris, marknad på gården.
Lundasparris, marknad på gården.

Jag gör oftast en risotto bianco. Bara smaksatt med vinet och sedan 5 minuter innan osten och servering rör jag ner det jag har hemma. Så här i april/maj är Sparrisen som bäst. Då gör jag en Risotto bianco och serverar jag den färska sparrisen bredvid med lite ringlad olivolja och en nypa flingsalt på.

Har ni sparris kvar som ligger och klämmer i frysen. Då skär ni den fortfarande frusna sparrisen i små munsbitar. Lägger ner den ca 2 minuter innan osten. Ost och lite vitpeppar i grytan. Rör om och vips så är tillbehöret Sparrisrisotto till en lammstek klar.

Den 20-21 maj är det dax för Lundasparris årliga gårdsfestival. I år kan du boka mat och vinpaket redan på lördagen. Som alltid kommer jag stå där och prata om hur du kombinerar sparris och vin. Klurigt och utmanande. Hoppas vi ses där!

Lundasparris Görman Vintips: Franciacorta
Lundasparris Görman
Vintips: Franciacorta

Risotto Primavera och jag serverar St Maria La Palmar Vermentino 119kr. Sardinien skapar många prisvärda viner med bra mineralitet och gott om exotisk elegant frukt t.ex. ananas.
Vinet finns hos www.italienskamagasinet.se

En gnutta vin och kantareller

I år hände det förra veckan när jag möter min granne och hon hoppar av cykeln och lyser av lycka. Korgen är full. Hon har hittat de första gyllengula kantarellerna och ut ur jackfickan plockar hon sen sina vackra Karl-Johan. Bara tanken på en risotto med sommarsvamp fick mig att tänka vilket vin ger bäst smak till en risotto på kantareller?

Ett är helt säkert till något så lyxigt som egenplockade kantareller väljer jag inte det billigaste vinet. Utan går loss. Jag stekte upp några av kantarellerna som jag fick med smör och provsmakade i vinminnet. Vinkartoteket bläddrade fram; Det måste ha lite högre syra för att balansera präktigheten som svällande ris och ost ger. Det får inte vara sött. Då blir det för jolmigt i totalupplevelsen och ingen kommer orka äta upp en portion. Jag kom till följande förslag när risotton serveras som huvudattraktion, som måltid. Gärna ett vin med citrusinslag och mineraler från vulkan eller kalkrikjord, som på toppen har frukttoner från mogna röda äpplen. Allt för att plocka upp sommaren.

Kantarell Risotto – Vivera Etna Bianco 215kr. Listat som ett av de 100 bästa vit vinerna i världen 2015 i magasinet Wine&Spirit. Vinet finns hos www.italienskamagasinet.se

Lyssna och hör producenten beskriva sitt vin https://youtu.be/03DbG9945GA

Smaksättning av en risotto. Jag gör oftast en risotto bianco. Bara smaksatt med vinet och sedan 5 minuter innan osten och servering rör jag ner det jag har hemma. Rätt ofta blir det Risotto Pescatore. Det är så enkelt att ha en blandad påse skaldjur i frysen och röra ner i risotton.

Risotto Pescatore – St Maria La Palmar Vermentino 99kr. Sardinien skapar många prisvärda viner med bra mineralitet och gott om exotisk elegant frukt t.ex. ananas.

Vinet finns hos www.italienskamagasinet.se

Smaken på en Risotto kan ju också komma från grönt om vi serverar den till våra gäster som fokuserar på en vegetarisk kost eller om vi har tänkt oss att risotton skall serveras som tillbehör till kött. Här är mina favoriter på risotto som tillbehör.