Vinogram

Min första Valentin-gåva var ett tennisracket. En ung förälskad kille som slog in ett fint ljusblått damräcket med skinnhandtag. Och sen uppvaktade han mig mitt i tennishallen med sin kärleksförklaring – ”Vill du spela tennis med mig? – Din Valentin”. Minns fortfarande denna gåva med ett ömt leende.

Hur skapades då Valentin och traditionen att uppvakta någon du håller kär med en gåva och gärna med ett kärleksbrev. Den ursprungliga Valentinus skrev sitt kärleksbrev några timmar innan sin avrättning 14 februari 269. Djupt förälskad i fångvaktarens dotter undertecknar han sitt kärleksbrev med – Din Valentin. En man fängslad för att han vigde sitt liv åt kärlek och andras lycka.

Valentin vårt helgon för kärlek levde enligt sägnen i Rom under mitten av 200-talet. Han vigde älskande par och värnade om kärlekens innersta väsen. Men kejsaren, Claudius II, ville hellre ha ogifta män i sin armé och fängslade därför Sankt Valentin och dömde honom till döden.

Att skicka gåvor och blommor till någon på Alla hjärtans dag har blivit lika självklart som att uppvakta mamma på Mors dag med en vacker bukett. I vår italienska vinvärlden skickar vi Vinogram. Det finns alla typer av bubblor som passar just för att uppvakta någon du älskar, och varför inte börja på Alla hjärtans dag. Ett VINOGRAM med romantiskt rosa bubblor.

Vintips

Hos www.italienskamagasinet.se kan du skicka VINOGRAM och det finns två prisvärda rosebubblor som förslag.

Corvezzo Vitae rosé

Ziliani C Conte di Provaglio rosé

Drick rosé som en Europe. Del 2

Så vad skall du leta efter? Svaret är snarare följande ord;
Rosato, Chiaretto, Ramato, Cerasulo och Rosato natural.

När det gäller Rosato brukar jag vända på flaskan och försöka förstå vart ifrån kommer vinet. Vilken region? Frågar hellre någon om råd än chansar. För Rosato används oftast för rosé i kvalitetsområdena som är DOC klassade. Färgen varierar mycket beroende på vilka druvor som används i respektive område och om vi är i norra eller södra Italiens klimatzon. Från blekaste rosa till djupaste körsbär nyans erbjuds.

De färger som är enklast för mig att identifiera är istället om följande ord står på etiketten och direkt signalerar vilken region rosévinet kommer ifrån. Tänker när jag läser:

* Chiaretto = Blektrosa. Vinet kommer ifrån vinområdena väster och öster om Gardasjön, Lombardiet och Veneto. Chiaretto betyder till och med ungefär ”den lilla ljusa”. Ett vin för en lunch i skuggan om jag är med.

* Ramato = Kopparröd.  Den här färgen återfinns på rosé från Veneto. Det är inte som vinet är gammalt eller förvarats felaktigt utan druvan och metoden skapar färgen.  Vin för den lätta middagen på fisk eller skaldjur. Gillar inte riktigt färgen måste jag erkänna. Men gott är det.

* Cerasulo = Körsbärsröd. Se här är vi i östra Italien och troligen i regionen Abruzzo. Färgen ser ut som mormors hemmagjorda jordgubbssaft om du frågar mig. Ett vin till lättare kött, kyckling, en lite molnig dag när jag trotsar vädergudarna och ändå njuter av sommaren. Serverar det gärna mitt i vintern till en antipasto och förvånas varje gång av hur gått rosé är året om.

* Rosato natural = Mycket blekrosa. Vill fortfarande besöka någon producent i nordvästra hörnet av Italien i regionen Aosta. Vet att regionens druva för rosé har extremt tunna skal som ger ifrån sig minimalt med färgpigment vid tillverkningen. Vi är tillbaka på terrassen och njuter av sol och värme efter en vandring i alperna. Viner jag definitivt väljer till en afterbeach i trevligt sällskap.

 

Överraskande nog finns det också dessertvin som är klassade som rosé. Ett av de mest kända i Italien är en typ av Vin Santo som kallas Occhio de Pernice. Min bästa upplevelse av den var till färsk frukt hos en producent strax innan skymning en ljummen sommarkväll på en höjd med utsikt in mot Siena. Smakminnet och upplevelsen är för alltid bevarat inom mig. Färgen vi letar efter är bärnstensröd. Vackert namn Occhio de Pernice och så gott att när jag ser att det finns att få väljer jag den som ensam flytande efterrätt och njuter av varje smutt. Värt att pröva.

 

En liten tur i min färgkarta har vi gjort. Självklart är den färgad av goda minnen.

Nu är den stora frågan….Vilken färg är du? Och vilket vin är det?

Vilken rosa nyans tilltalar dig mest?

Tänk bara på att även om ditt rosé nästa gång är blekt i färgen så säger det inget om smaken. Minnet. Utan ta chansen att utforska de olika färgerna nu i sommartider. Gör din egen Rosé-Färgkarta.

 

Glad midsommar på er! Catarina Palo

Drick rosé som en Europe

Fransmännen dricker absolut på färgskala vill jag påstå. Har hört så många halvårsfransoser kommentera färgen när jag bjudit på rosé. De vill ha en blekrosa eller ljust laxskimrande. De flesta av oss som kommit i kontakt med Frankrike vet att sydfrankrike är meckat för rosévinerna. I Provence har nu Provence Wine Council till och med standardiserat färgerna. Hur skiljer du då dom åt? Inget svårt alls. Bara att noggrant studera färgskalan. De är namnsatta efter följande färger; Persika, Cantaloupe(melon), Rödavinbär, Grapefrukt, Mango and Mandarin.

Vad skall det här vara bra för? Syftet är att underlätta för oss alla att kunna beskriva nyanser av rosé samtidigt som vi kan jämför varandras olika upplevelser. Kul tanke. Vi skall tala samma vinspråk. Nu är väl frågan om du tror att det behövs när det väl är dags för rosé, vad ser du bakom solglasögonen? Ett är säkert att i sommar kan vi öva. Så låt oss göra det, vilken färg har ditt rosé?

I min rosévärld väljer jag franskt främst till aperitif och håller mig gärna mer åt grapefrukttoner har jag upptäckt. Gärna skimrande. Gillar fräscha viner och med inslag av hallon i smaken hellre än jordgubbe. Jordguppsmak i rosé blir för mig generellt för sött. Undviker alltid de sötfruktiga, slibbiga, och letar hellre efter rosé där frukten balanseras av citrus eller mineral. Det skapar smaktoner, dimensioner, i vinupplevelsen för mig. Det gör också att jag med glädje kan tänka mig samma rosé genom en hel middag. Alltså även efter att solglasögonen åkt av.