Risotto Primavera

Lundasparris, marknad på gården.
Lundasparris, marknad på gården.

Jag gör oftast en risotto bianco. Bara smaksatt med vinet och sedan 5 minuter innan osten och servering rör jag ner det jag har hemma. Så här i april/maj är Sparrisen som bäst. Då gör jag en Risotto bianco och serverar jag den färska sparrisen bredvid med lite ringlad olivolja och en nypa flingsalt på.

Har ni sparris kvar som ligger och klämmer i frysen. Då skär ni den fortfarande frusna sparrisen i små munsbitar. Lägger ner den ca 2 minuter innan osten. Ost och lite vitpeppar i grytan. Rör om och vips så är tillbehöret Sparrisrisotto till en lammstek klar.

Den 20-21 maj är det dax för Lundasparris årliga gårdsfestival. I år kan du boka mat och vinpaket redan på lördagen. Som alltid kommer jag stå där och prata om hur du kombinerar sparris och vin. Klurigt och utmanande. Hoppas vi ses där!

Lundasparris Görman Vintips: Franciacorta
Lundasparris Görman
Vintips: Franciacorta

Risotto Primavera och jag serverar St Maria La Palmar Vermentino 119kr. Sardinien skapar många prisvärda viner med bra mineralitet och gott om exotisk elegant frukt t.ex. ananas.
Vinet finns hos www.italienskamagasinet.se

Bokat vinresa?

Januari, tiden när vi bokar våra resor. I år skall i alla fall jag på vinresa. Hur är det för dig? Mina vinresor går i år till Dragör, Champagne, västra Gardasjön och sen Sicilien. En liten avstickare till Frankrike och sen Italien helt enkelt. Ska vi göra sällskap?

Hur man än vrider och vänder på det så är Italien ursprunglig hemvist för min vinvärld. Troligen inte bara min. Det var här allt började. Det var Romarna som gjorde vinet till allas dryck, inte bara något för de nobla. Så överallt i landets 20 regioner och hundratals vindistrikt odlas och framställs vin av tiotusentals odlare och producenter – ofta småskaligt och ekologiskt.

Bergskedjan Appeninerna löper likt en ryggrad genom landet och dess sluttningar ger plats åt Italiens bästa odlingar, men ger också upphov till varierande förutsättningar och olika lokala klimat. Här får de otaliga druvsorternas särdrag möta högst skiftande jordar och temperaturer. Resultatet är en mångfald utan motstycke. Världens mest omfångsrika druvskatt.

Jag utforskar de 20 regionerna, en i taget. Söker viner som är goda i smaken och på ett ärligt sätt förmår reflektera sitt ursprung. De mest kända regionerna är Toscana, Veneto och Piemonte. Men som du förstår så finns det så mycket mer att upptäcka än dessa. Sicilien t ex är Italiens största vindistrikt, och för den som botaniserar där finns förföriska vinskatter att finna. Det gör vi förstås. Eller varför inte stanna till i Lombardiet i norr där nyfikenhet, nyskapande och uppfinningsrikedom frodas som aldrig förr. Till exempel Franciacorta och västra Gardasjön med en vinvandring på sluttningarna.

Som världens största vinproducent är Italien som ett oändligt vinuniversum. Följ gärna med. Mer om resor finns på www.italienskamagasinet.se  och sen Event.