Lidingöloppet 2017

Jag debuterade i Lidingöloppet 30 km förra året och sprang helt novis och relativt opåverkad in på tiden 2.13.57. Därefter har jag haft ett lite tuffare år med en hel del skador och därmed inte fått något vidare flow med min löpträning. I och med att jag precis blivit bättre från en stressfaktur och ställde upp i Stockholm halvmara för 14 dagar sedan valde jag att ställa upp i halva distansen i år, Lidingö 15 km.
Jag var sjukt trött under halvmaran i Stockholm. Bestämde mig för att köra lite mer kontrollerat denna gången, försöka släppa klockan lite och köra mer på känslan.
Upplägget gick helt ok. Jobbigt var det, det ska jag inte sticka under stolen med, lidingöloppet är ingen söndagspromenad direkt. Men jag tog mig i mål på en ok tid, 1.05.38 som räckte till en 11:e placering i damklassen (av dryg 3 800 startande) och knep en silvermedalj utifrån herrklassens medaljtider. Det får jag vara nöjd med😊🏅.
Det blev en kort tävlingssäsong för mig i år. Nu ska jag försöka samla krafter och ge kroppen bra förutsättningar för nästa säsong✨

Inte utan min mobil?

Mobiltelefoner är en het fråga i min familj. I de flesta familjer tror jag.
Hur mycket ska man använda den? Får man ha den i alla lägen? Ska ljudet vara på eller inte? Får man vara oanträffbar?
Själv vill jag gärna ha min mobil i närheten…
Jämt. Den är bra till mycket är känslan. Känner ett visst obehag av kontrollförlust om jag inte har den i närheten.
Är det ok frågar jag mig emellanåt? Jag vet inte… Skulle säga jag är beroende. Och jag vet att jag är i gott sällskap.
Hur påverkar det mig och framförallt hur påverkar det mina barn? Barnen gör ju som vi vuxna gör.
Lyssnade på en podd nyss där man pratade om att barn i vissa fall får ha mobilen med sig in på lektionen och på vilket sätt det påverkar deras inlärning. Väldigt enkelt egentligen. Hjärnan är uppbyggd på så sätt att ju fler distraktioner den får samtidigt, ju sämre förmåga till inlärning.
Så att utöver stora klasser med bullrig ljudnivå dessutom ha en mobil som med jämna mellanrum stjäl ens uppmärksamhet gör ju inte förutsättningarna bättre till inlärning direkt. Det är lätt att förstå.
Det är en balansgång. Men jag tror var och en bör fundera vilka fördelar mobilen ger en, hålla sig till dem, och kanske till och med lämna ifrån sig den och koncentrera sig på nuet i resterande situationer. Det är i allafall något
jag kommer försöka bli bättre på!

Hösten här🍂

<img src="http:// Älskar hösten faktiskt. Sommaren med… Våren med…. Vintern…nja.. Gillar de flesta av våra årstider. Alla har sin charm. Hösten betyder ett lugn för mig.
Tempot och kraven i vardagen minskar lite i takt med att mörkret faller. Man börjar summera sommaren…
Året kanske rentav.
Och blicka framåt mot nya mål och visioner. Den här sommaren har varit speciell för min del. Skadad, löpningen har legat på is. Nya utmaningar både på i jobbet, träningen och i familjelivet. Man lär så länge man lever, på gott och ont. Om livet, om andra men framförallt om sig själv.
Nu gäller det att blicka framåt🔭.
Spanade in ny höstjacka förra helgen, den på bilden fick hänga med hem. En luva i precis min smak😍

Stockholms halvmara, check!

Igår sprang jag mitt första lopp efter min tre månaders långa skadeperiod genom att köra Stockholms halvmara. Har aldrig kört loppet innan, alltid roligt att sondera ny mark! Men det var mycket som kändes osäkert inför starten så jag var riktigt nervös! Skulle jag känna av min skada? Skulle kroppen orka dra runt mig alla de 21 km, inte hunnit träna löpning så mycket efter skadan… Hur är banan…? Dessutom hade jag en tuff vecka i bagaget där jag sovit lite dåligt och inte hunnit träna som jag önskat… Ingen perfekt uppladdning.
Startplats i elitledet hade jag med, rätt mäktigt faktisk:). Även om jag kände mig rejält felplacerad… Kände mig som en amatör bland proffsen🙈. Men försökt njuta och slappna av ändå, äntligen skulle jag ju få springa igen!!
Planen var att ta mig runt i hyfsat tempo. Inte pressa på allt för hårt, lyssna på kroppen.
Gps:en funkade inte alls på klockan så blev helt lost när starten gått. Så länge sedan jag tävlade så tappat känslan för hur fort det gick. Var först vid första 5-kms klockan jag förstod ungefär hur jag låg till. 4:02/km var tempot då. Lite för snabbt.. På en tuff bana. Det fick jag betala för resten av loppet. Shit vad jag fick kämpa. Skulle säga att låren dog lite runt 10 km. Tempot sjönk för varje km som gick. Ville bara komma i mål. Men osäker på om det skulle gå överhuvudtaget faktiskt, var såå trött. Men i mål kom jag! Tiden var inget att skryta med, 5 min långsammare än mitt p.b på distansen, 1.30.25. Men efter omständigheterna är jag nöjd!! Jag kände inte av min skada alls, en stor seger! Så kul att vara tillbaka, känna mig hel igen. Är värt mer än alla pb i världen!

Löpningen?

Med tanke på namnet på min blogg kanske jag borde skriva någon rad om hur det går med löpningen nu för tiden.
Tyvärr drog jag på mig en stressfaktur i höger framsida underben i början på maj och inte kunnat springa under större delen av sommaren. Det är först nu den senaste månaden jag har börjat återuppta löpningen lite sakta men säkert. Underbar känsla när man tar de första löprundorna utan smärta efter en skada. Som inbiten löpare finns det ingen alternativträning i världen som är jämförbar med känslan löpningen bidrar till. Är som att förlora en del av sig själv typ… En vana som ger en det mesta liksom, träning, hög puls, avkoppling, kickar, ibland tårar, man får ur sig ilska, man rensar huvudet osv osv:)
Jaja nog om det, nu springer jag igen och har satt upp nya mål under hösten här. Häng på så får ni följa min resa mot nya utmaningar!

Long time no see

Asså, ledsen för att jag försvann sådär typ hur länge som helst…. Trögfia missade den lilla detaljen att bloggen var igång… En ändring skulle göras i själva bloggens utseende, drog ut på tiden och trodde aldrig den lades ut till allmänheten. Tänkte att det va nog inte meningen att jag skulle köra nått bloggande…Men nu är jag på g igen, bättre sent än aldrig;). Nu ska jag försöka lägga ut mer än fem inlägg om året, det är planen, lovar!!

Hur mycket tränar du?

Hur mycket jag tränar är en fråga jag ofta får. Många tycker jag tränar mycket och funderar nog på varför jag tränar som jag gör. Jag hade typ gärna tränat mer om jag kunde... Tycker både kropp och knopp mår bra av rörelse varje dag. Jag har ett stillasittande jobb så får inte röra mig så mycket under dagen. Sover man 7 h per natt och tränar 1h per dag så skulle det innebära att du tränar 5,9 procent av din vakna tid. Låter väl inte som en jättestor uppoffring med tanke på att man vet att våra kroppar är skapta för att röra på sig? Inte nog med att man genom regelbunden träning förebygger hjärt-kärlsjukdomar, bygger upp vårt skelett och stärker vårt skelett, vi mår dessutom bättre och blir gladare.  Så min åsikt är snarare, mer rörelse åt folket!!
Hur mycket jag tränar är en fråga jag ofta får. Många tycker jag tränar mycket och funderar nog på varför jag tränar som jag gör.
Jag hade typ gärna tränat mer om jag kunde… Tycker både kropp och knopp mår bra av rörelse varje dag. Jag har ett stillasittande jobb så får inte röra mig så mycket under dagen.
Sover man 7 h per natt och tränar 1h per dag så skulle det innebära att du tränar 5,9 procent av din vakna tid. Låter väl inte som en jättestor uppoffring med tanke på att man vet att våra kroppar är skapta för att röra på sig? Inte nog med att man genom regelbunden träning förebygger hjärt-kärlsjukdomar, bygger upp vårt skelett och stärker vårt hjärta, vi mår dessutom bättre och blir gladare.
Så min åsikt är snarare, mer rörelse åt folket!!

Få tid till läsning

Tid för läsning är nått jag önskade jag hade mer tid till. Skulle t.ex vilja ta mig igenom denna boken. Spännande att lära sig mer om kost tycker jag, vi äter ju typ 4-5 ggr om dagen, snacka om ett område som man kan påverka mycket genom att göra mer medvetna val.  Äta sånt som vi mår bra av, gör oss starka, pigga och friska och inte tvärtom.  Dagens träning består av ett lugnt distanspass på 40 min. Blir troligtvis på crosstrainern. Mycket som ska hinnas med idag så får nog tryckas in på lunchen.  Ha en bra dag på er!
Tid för läsning är nått jag önskade jag hade mer tid till. Skulle t.ex vilja ta mig igenom denna boken. Spännande att lära sig mer om kost tycker jag, vi äter ju typ 4-5 ggr om dagen, snacka om ett område som man kan påverka mycket genom att göra mer medvetna val.
Äta sånt som vi mår bra av, gör oss starka, pigga och friska och inte tvärtom.
Dagens träning består av ett lugnt distanspass på 40 min. Blir troligtvis på crosstrainern. Mycket som ska hinnas med idag så får nog tryckas in på lunchen.
Ha en bra dag på er!

Det här med retuscherade bilder

image

På jobbet härom dagen berättade en kollega att de snackat om på tv att ungdomar nu för tiden inte vill vara med på skolkortet i skolan för att man inte kan påverka resultatet själv. Första tanken när jag hörde det va, stört!! Vad är det med dagens unga typ!!
Nästa sekund insåg jag…. Att det är precis likadant för mig…
Är det bara jag som vänjer mig vid att lägga på filter och grejer på bilder man tar innan man lägger ut dom? För inte tala om att man aldrig skulle lägga ut en bild där man ser totalt idiotisk ut (eller ser ut precis som man gör i verkligheten då, hehe). Är ju så sjukt lockande att retuschera bilden lite grann… Bara för att man kan…
Egentligen lite läskigt fenomen…. Folk som inte sett en i verkligheten blir ju sjukt besvikna om man ses ”in real life” då ju…. Tisdagens funderingar…
Bjuder på en bild som nån annan tagit och som jag inte kunnat påverka idag bara för det!! Håll till godo, en glimt av den verkliga Martina!

Måndagens dilemma

image

Jaha måndag igen och ny vecka framför sig!
Min känsla inför måndagar kan vara lite tvådelad… På ett sätt är det ju en bra dag, ny start på veckan, man har en oskriven vecka framför sig liksom, allt kan hända!
Eller kan man ju se det som en oändlig transportsträcka till helgen. Men den sistnämnda känns lite trist och bitter tycker jag, tror jag kör på den första;)!

Sedan igår har jag mentalt laddat inför dagens träningspass som består av 150 sek x 8 i backe. Tufft pass som kräver att man tar ”lite fart” mentalt innan man ger sig iväg. När man väl är igång så är det rätt kul! Passet kör jag efter jobbet idag så får bli med reflexväst och pannlampa!

Ha en skön måndag på er nu!