En dag på slottet

Efter den makabra drömmen där min katts huvud hade ramlat av sin fluffiga kropp var jag oändligt tacksam att vakna, trots den något arla timman. Lättad gick jag upp och gjorde mig iordning. Jag svepte mitt kaffe och tuggade girigt i mig min ostsmörgås medan jag uppdaterade mig på världshändelser samt mindre begivenheter på sociala medier och nyhetssajter. Det var det gamla vanliga. Inget nytt under solen. Som faktiskt gjorde återkommande försök under dagen med att bryta igenom den till synes evighetslånga gråa molnslöja vi befinner oss under.

Som ni kanske läste förra veckan var jag och en god vän på Moderna Museet för att inmundiga diverse konst och stenhård chokladboll. Idag var det dags igen för kulturell underhållning. Vi besökte Malmöhus Slott. Alltså jag blev så förvånad. Jag hade fått för mig att det enbart var det gamla slottet som utgjorde museet men blev snabbt varse att Slottsholmen inhyste Malmö Museer, det vill säga det var inte bara delar av det gamla renässansslottet som vi fick se utan likaså konstgallerier, historiska- och naturhistoriska utställningar och det imponerande Akvariet. Fast det vet ni så klart redan. Men jag som utböling blev glatt överraskad. Dessutom, allt detta för det facila priset av 40 spänn! Bra pris för att inte vara gratis.

Min vän, vi kan kalla honom Micke (eftersom det är hans namn), och jag spenderade flera timmar på Malmöhus. Vi båda blev vansinnigt hungriga efter ett tag och var på vippen att strunta i det översta konstgalleriet men vi tog sats och avverkade även det. Innan vi svimmat av utmattning och drabbats av svår hungersnöd lämnade vi den lilla holmen för att inta vår lunch vid Möllan.

En timme senare var vi mätta och belåtna. Vi promenerade lite i omgivningarna innan vi åkte hem. Väl hemma började jag förbereda middagen. Strax efteråt kom sambon hem, gav mig en puss och undrade vad det var som luktade. ”Luktar?”, svarade jag och undrade om det var mig han syftade på. ”Ja, det luktar… liksom.. fis.”, fortsatte han medan han vädrade sin näsa runt om i köket. Det visade sig vara sardellerna jag omsorgsfullt höll på att smälta i olivolja till kvällens spaghetti alla puttanesca. Så att det.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.