April, april

Idag är dagen då vi inte kan lita på någon. Vi bör vara på vår vakt.

I morse utbrast min sambo att jag försovit mig. Det var ett 1:a-april-skämt. Nu tänker ni säkert som min sambo, att det var ett väldigt snällt och ofarligt lurendrejeri. Och jag håller med. Till viss del. Men ni vet när ni befinner er i den där diffusa platsen mellan sömn och vaket tillstånd, där dvalan håller sitt hypnotiska grepp om er, då blir alla yttre signaler så stora och ur proportion. Jag hann se framför mig hur jag skulle bli pryglad på sätt som de med glädje använde sig av under den mörka medeltiden, som straff för att jag uteblev från det inbokade mötet jag hade på den tidiga förmiddagen.

Vad är egentligen grejen med 1:a april? Varför luras vi den här dagen? Jag har googlat. Men inte blivit klokare. Det finns många teorier men det finns inga belägg för något av dem. Hur som helst har vi lurats den 1:a april sedan 1500-talet, men det finns faktiskt även stöd för att det började redan i Persien ca 500 år före vår tideräkning. Att lura varandra är en tradition som vi uppenbarligen inte tröttnat på.

Här i Sverige blir man en dum sill. I Frankrike en poisson d’Avril, dvs en aprilfisk. Vi verkar ha det gemensamt, både vi och fransmännen har ett maritimt tema. Och i Finland med förresten, där är man visserligen inte en sill men däremot ska man äta en och dricka lervatten till. Medan man i Nederländerna får en groda i rumpan som aldrig vill ut. I de flesta andra länder är man helt enkelt en idiot eller narr.

Jag vet inte hur det är med er, men jag är glad att jag inte bor i Nederländerna idag. Dumhuvud och vattenlevande ryggradsdjur med fenor, ja visst inga problem. Amfibie upp i ändalykten, nej tack, inte ens under mordhot. Är det alla besök på sina ”coffee shops” som gör holländarna så vulgära?

Kuriosa: grodor är ett samlingsnamn för vissa arter i ordningen ”stjärtlösa groddjur”. Tänker ni vad jag tänker?

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.