Synkroniserad gåta

Har vi någon fågelbeteendevetare här? Ni förstår, det är något jag har funderat på ett tag. Ganska länge faktiskt. I flera år. Säkert i tio eller så. Har ni lagt märke till att kråkor – eller om det kajor eller korpar eller en salig blandning av olika kråkfåglar, vad vet jag, jag är ingen ornitolog – ägnar sig åt synkroniserad flygning varje gryning och skymning? Varför?

Strax innan solen går upp alt. ner, samlas den ena kråkfågeln efter den andra på en för dem överenskommen plats. För övrigt alltid samma plats. Jag bor i en liten skånsk by, i mitt fall är det på en samling trädtoppar. Så här års är träden kala men efter att jag iakttagit fåglarna en kortare stund är träden kolsvarta. De bara sitter där och småkurrar lite. Som om de väntar på något.

Plötsligt på en given signal, som jag är oförmögen att uppfatta, lyfter samtliga kråkfåglar för att flyga i en tät och svartglänsande svärm över himlen medan de kraxar allt vad de orkar. De vrålar så högt och ljudligt att de förmodligen kan väcka upp de döda. Och så håller de på en stund för att sedan återvända till trädtopparna. Efter ytterligare några minuter skiljs de åt.

Det var samma sak när jag fortfarande bodde i Stockholm, fast där samlades de på taken på sjuvåningshusen som fanns omkring mig. Det är således ingen skillnad på citykråkor eller landsbygdskråkor.

Jag finner det hela märkligt och intressant. Det måste finnas ett skäl till detta, ni får gärna skriva en rad eller två om ni vet vilket.

 

Kråk
Foto: Magnus Bengtsson

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.