Blir vi kvar i väst eller blir det ett vinnande öst i år?

Efter torsdagens andra semifinal står det klart vilka länder som gick vidare till Eurovision Song Contests stora slutspel i Globen i Stockholm. Eftersom jag uppenbarligen har alldeles för mycket fritid har jag inte bara lyssnat igenom alla finallåtarna (om än halvhjärtat) utan ämnar även skriva några rader om vad jag tycker. Därför att jag helt enkelt inte kan låta bli att störa er denna angenäma lördag.

Jag är ingen musiker, jag är en lekman. Jag är ingen avancerad eurovisionnörd som vet vilken plats Schweiz hamnade på 1972. Således ska jag inte ägna mig åt att analysera, skriva betyg eller gissa vem som kommer att vinna och vilka som kommer att komma i topp fem. Smaken är helt tydligt som rumpan och Korea – delad. Annars hade folk inte röstat fram Georgiens disharmoniska kaos.

De flesta låtar har jag hört förr, mycket känns bekant. Men det är klart, hur många gånger kan man kombinera toner så att det låter nytt?

Kvällens sömnpiller är Polen. Förlåt mig, alla rara polacker, men låten är så trist att både klockorna och tågen stannar (kanske inte helt ovanligt för Skånetrafiken i och för sig men vi kan i framtiden inte skylla på Polen varje gång…) när den svenske 1600-talskungen Karl X Gustavs look-a-like äntrar scenen.

Den israeliska sångaren, som med sin frisyr för tankarna till 80-talsgruppen Human League, sjunger gripande om att vi alla är stjärnstoff. Ett bra budskap tycker jag. Vi kommer alla från samma ursprung och hör ihop. Inte isär.

Lettland verkar ha använt sig av ett ekolod som ackompanjemang medan Belgien använt sig av Queens ”Another one bites the dust”. Ungerns sångare har troligtvis ätit krita till lunch. De senaste veckorna.

Tyskland har skickat en docka. Jag är rädd för henne. Hon kommer sannolikt att hoppa ut ur rutan och lemlästa mig. Hon må se söt ut, men tro mig, under fasaden döljer sig ondska. Eller så har jag kanske bara sett för många skräckfilmer i min ungdom.

Motvilligt tåras mina ögon när den ukrainska sångerskan med smärta i rösten sjunger om sin familjetragedi. På 1940-talet deporterade Stalin alla krimtatarer, däribland artistens mormorsmor. Tydligen jämför hon det med Rysslands annektering av Krimhalvön 2014.

Jag har förstått att Australien är en storfavorit. Och tja, den späda kvinnan i den stora brudklänningen i marängstil kommer nog kamma hem en hel del poäng. En annan som räknas som favorit är Rysslands bidrag, en kille som ser ut som en kusin till Dave Gahan, årsmodell 1981. Jag tvekar inte en sekund på att han också kommer att ta emot många poäng. Ryssen alltså. Inte Depeche Modes frontfigur.

Hm… en reflektion slog mig (nej, det gjord inte ont), tänk om det kommer stå mellan Ryssland och Ukraina. Nu är visserligen det här en musiktävling som ska stå över politik, men visst vore det spektakulärt?

Personligen gillar jag Spaniens bidrag. Och Frankrikes. Det tilltalar mig när artister ler medan de sjunger. Som Frans. Det är så härligt att höra ”If I were sorry” efter alla låtar med drama, akrobatiska dansare och sångare som tar i så att de spricker. Låten är befriande och jag kan andas ut. Luta mig tillbaka. Jag vaggas lätt in i de jovialiska tivolitakterna. Killen utstrålar, trots sin ringa ålder, trygghet och lugn. Frans har dessutom en underbar glimt i ögonen. I all sin anspråkslöshet kommer nog både han och låten sticka ut ikväll.

Men hur är det nu, får länder som inte deltar ändå rösta? Hoppas det. Annars lär inte Frasse få några kompisröster då inga av våra grannländer kvalade in. Ni vet hur det är, man ger gärna höga poäng till grannarna. Balkan röstar på Balkan, Norden på Norden och så vidare.

Nåväl, strax ska jag röra ihop dippen som jag kan doppa mina potatischips i. Klockan nio ikväll är jag redo och jag får ha både soffan och chipsskålen alldeles för mig själv. Sambo och katt lyssnar helst på Motörhead och Black Sabbath så de kommer att dra sig undan jippot.

Efter kalaset visar SVT filmen ”The Big Lebowski”, har ni inte sett den rekommenderar jag att ni gör det. Se det som en morot. Eller tröst.

Men vänta! Alla andra låtarna då, undrar ni. Jag har inte skrivit om exempelvis Kroatien, Storbritannien eller Litauen. Det är för att jag redan glömt bort melodierna. Fast förresten, nu kom jag ihåg Bulgariens låt! Den var rätt medryckande i refrängen om jag inte minns fel.

Strax efter midnatt vet vi hur det gick. Vann rätt låt?

Heja Frans!

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.