Mellan tummen och pekfingret

Jag minns inte var eller i vilket sammanhang, men jag läste/hörde att tummen inte är ett finger. Vafalls? Om det inte är ett finger, vad är det då? En liten arm?

Min sambo och jag har för vana att innan vi somnar göra fåniga grimaser till varandra som i de flesta fall leder till hysteriska fnissafall snarare än sömn. Vi är egentligen cirka 10 år gamla. Igår kväll var jag dock mer angelägen om att diskutera tummen än att förvränga mitt anlete. Sambon avfärdade snabbt påståendet att tummen inte skulle vara ett finger: ”Struntprat, det är klart att det är ett finger! Tummen är dessutom det som skiljer oss från de flesta andra arter.”
”Mmm, som från guldfisken exempelvis”, svarade jag dröjande och kunde inte sluta grunna på om det verkligen enbart är tummen som skiljer oss åt.

Innan jag hann somna igår la jag på minnet att googla om tummen. Tummen är något som inte får ignoreras. Jag tänker gå till botten med tummen.

Enligt Wikipedia är tummen visst ett finger och nu ska jag helt kort utbilda er. Fingrarna är handens extensioner. Det latinska ordet för tumme är pollex och räknas som det första fingret, tillika det kortaste och tjockaste ditot. Tummen är inåtroterad 45° mot resten av fingrarna.

Man kan ha skomakartumme och hammartumme. Och tummen mitt i handen. Fast det sistnämnda är ett bildligt uttryck (hoppas jag) för någon som är klumpig.

Tummen upp är något positivt. Förutom i visa delar i Mellanöstern där det är likvärdigt med vårt uppsträckta långfinger. Inom dykning betyder det att man vill komma upp till vattenytan. Det är även siffran sex på teckenspråk.

Så där ja, då vet vi allt som är värt att veta om tummen. Sug på den ni!

Nu över till något helt annat. Det här med tandvård, hörni. Varför räknas inte tänder som en del av kroppen och således till den vanliga vården? Ska tandvård anses vara någon sorts skönhetsvård? Lyxvård? Att låta en tandläkare bara titta in i munnen på en kostar närmare 1000 spänn. Är det rimligt? Till skillnad från övriga vården finns det inget högkostnadsskydd. Fast hade högkostnadsskyddet gällt tandvården skulle det i och för sig vara i kraft redan efter första besöket…

Tänder är faktiskt en statusgrej. Misskötta tänder kan tolkas som ett tecken på fattigdom. (Eller svår tandläkarskräck för den delen.) Vare sig vi vill eller inte, vare sig vi erkänner det eller inte, bildar vi oss en helt annan uppfattning om en person har gluggar i en trasig tandrad än om hen stödjer sig på kryckor eller har armen i en mitella. Eller har hammartumme.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.