Malmöfestivalen

Hörni, ni har väl inte missat att den årliga festivalen har börjat idag? Själv åkte jag in till stan en sväng för att kolla läget. Medveten om, och trots att, jag var tidigt ute på festivalens första dag (plus att vädret på en femöring vänt från värmebölja till höst), var det redan en hel del folk ute som nyfiket nosade upp säljstånden och attraktionerna. Jag trodde att jag mest skulle mötas av förberedelser men kommersen hade faktiskt redan börjat, om än i blygsamma former.

Bakom Karl X Gustav anar vi ett mindre pariserhjul.

Karl X Gustav

Stortorget.

 

Soundcheck och pyssel på scenen.

Scenen på Stortorget
Stortorget.

 

Det mesta är tillåtet, men det finns bordsregler. Man får endast paxa aktivt. En passiv och frånvarande paxning går bort. Vettigt. Kan appliceras på många delar av livet…

Bordsregler
Stortorget.

 

Än så länge hyfsat många lediga bord.

Scenen på Stortorget lediga bord
Stortorget.

 

Liten söt kaffevagn.

Kaffe på Södergatan
Södergatan.

 

Huvudbonader av diverse slag.

Södergatan1
Södergatan.

 

Stora ballonger.

Ballonger på Storgatan
Södergatan.

 

Inte lika stora ballonger. Men med matchande godisremmar.

Ballonger och remmar på Södergatan
Södergatan.

 

Måstet på alla festivaler och marknader – langos.

Langos Södergatan
Södergatan.

 

En del kan skryta med egna uppfinningar. Jag såg vad som fanns. Jag begrep ingenting. Jag är uppenbarligen inte den skarpaste hönan i kanoten.

Egna uppfinningar
Södergatan.

 

Ännu en löjligt söt kaffevagn.

Liten kaffevagn
Södergatan.

 

”När vi möts är vi typ kostcirkeln.”

Om du är, är jag
Någonstans på Malmöfestivalen.

 

”Om du är dödsmetall är jag dansband.”

Om du är , är jag1
Någonstans på Malmöfestivalen.

 

”Du är kanske hummer. Jag är älgwok.”

Om du är, är jag2
Någonstans på Malmöfestivalen.

 

Spekulanter på jakt efter fynd.

Skomakaregatan mot Lilla torg
Skomakaregatan mot Lilla torg.

 

Alla ville avbildas framför de stora röda bokstäverna. Även jag, som försökte mig på en selfie med ”MALMÖFESTIVALEN” i bakgrunden men trots många försök beslöt jag mig för att bespara er den upplevelsen. Ni förstår, någonting händer med mig när jag blir avbildad. Jag ser väldigt konstig ut. Liksom som en picassomålning. Allt hamnar på fel plats. Särskilt underligt är det med alla dubbelhakor som plötligt uppenbarar sig.

Gustav Adolfs torg
Gustav Adolfs torg.

 

Här på Gustav kunde jag uppfatta delar av många intressanta samtal människor emellan. En stilig amerikansk dam i den övre medelåldern sa imponerat till sin lika stilige amerikanske man i dito ålder att karusellen verkligen var av den klassiska venediska sorten. Alltså. Nej. Vänta nu. Venedisk är givetvis inte ett ord. I alla fall inte ett godkänt svenskt ord. Det jag menar, eller snarare – vad kvinnan menade, är att karuselltypen är från Venedig. Venetian carousel.  Hur som helst så var damen (som jag innerligt hoppas inte röstar på Dollar Trump i november) mäkta impad av detta faktum.

En annan dialog som upptog min uppmärksamhet var mellan en liten påg och en äldre kvinna. Den unga pojken sa bestämt att han absolut inte tyckte om tomater. Eller vodka. Jag hajade så klart till. Antingen hörde jag fel eller så hade denne femåring en oroväckande erfarenhet av Bloody Mary. Men när jag hörde tillhörande vuxen på ett medhållande sätt svara att ”nej, du gillar inte mycket på McDonalds” så lugnade jag mig en smula, övertygad om att det som jag tyckte lät som vodka var egentligen något helt annat. Inlagd gorka? (Dessutom, hur cool pojke som helst som inte tycks gilla Donken?!)

 

Rosa.

Rosa mat på Gustav
Gustav Adolfs torg.

 

Polkagrisar. Lustigt namn egentligen. Måste googla på detta.

Polkagris
Gustav Adolfs torg.

 

Saluhallen har flyttat ut. Kille i förgrunden lät sig inte nöjas med stillbilder, han filmade.

Saluhall
Södra Tullgatan mot Triangeln.

 

”När vi möts är vi umami.” Lysande! 

Umami
Södra Förstadsgatan mot Triangeln.

 

Förra veckan var det prideveckan här i Malmö. Där Pride Malmö tar slut, tar Malmöfestivalen vid. Tur att de vackra flaggorna vajar kvar. De står för allt som är gott. En positiv kraft. Ett hopp. En framtidstro. En önskan om acceptans, tolerans och kärlek för den vi är. Ett uttryck för orubblighet vad gäller vårt sanna jag. Stolthet.

Peace out.

Pride Triangeln
Triangeln.

 

Förresten, glöm inte, på malmofestivalen.se har ni hela programmet. Mycket på gång i härliga stan! Vem vet, kanske snubblar vi på varandra.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.