Det finns lösningar för alla!

Det här med pension är något som många skjuter framför sig. Pensioneringen känns säkert långt borta för de flesta och det finns mycket annat som upplevs som viktigare att fokusera på. Ändå blir de flesta som jag träffar helt överväldigade när de får klart för sig hur det ser ut och vad de kan göra åt det. För det finns ju saker man kan göra själv för att få mer pengar som pensionär, även om man tillhör dem som har lite lägre lön. Att få följa och hjälpa mina kunder med detta fram till att de ska gå i pension känns fantastiskt roligt – och dessutom väldigt viktigt!

Som försäkringsrådgivare på Sparbanken i Karlshamn arbetar jag med pensionsförsäkringar, personförsäkringar och kapitalförsäkringar. Normalt är jag ganska fullbokad med kundbesök, från det att banken öppnar på morgonen till att vi stänger för dagen. Det beror dels på att många har fått upp ögonen för att det faktiskt går att göra något för att få mer i pension, dels på att det ibland behövs både två och tre möten för att informationen ska sjunka in och för att kunderna ska kunna fatta beslut om framtiden. Jag vill heller inte släppa någon utan att jag vet att de har full koll på vad som gäller.

Ryktet sprider sig också. Karlshamn är ju en ganska liten stad och när någon går från ett möte med oss tillbaka till arbetsplatsen och berättar vad de fått reda på, leder det ofta till att fler personer ringer och vill boka tid. Att få påringningar på det sättet tycker jag är jättebra. Ju fler som kan få det lite bättre på ålderns höst, och känna trygghet i det redan nu, desto gladare blir jag.

Så – vad kan man då göra då för att få några kronor mer i plånboken som pensionär? Allt beror förstås på den egna situationen, och det finns lösningar för alla, men vi kan ta den allmänna pensionen som exempel. Det är alltså den pension som grundas på vad vi har haft i lön och hur länge vi har jobbat. Vi får allmän pension från det att vi pensionerar oss och sedan resten av livet. Ibland kan det löna sig att jobba ytterligare något år för att på så vis höja den allmänna pensionen. Ibland tjänar man på att börja ta ut pensionen medan man fortfarande arbetar. För att få del av allt det vi har betalat in till pensionssystemet under vårt yrkesliv skulle vi behöva bli en bit över 100 år gamla. Ungefär så är det uträknat, så det finns en viss risk för att en del av de pengar vi kunde ha fått inte kommer att betalas ut.

Efterlevandeskydd är också något som många inte har tänkt på, men som kan vara bra i vissa situationer. Samma sak gäller här, det är inte alla som gynnas av ett efterlevandeskydd eftersom det medför en månatlig kostnad. Men i vissa fall är det självklart att man bör ha det och hur det ligger till i varje enskilt fall reder jag ut med kunden när vi träffas på banken.

På fritiden lägger jag mycket tid i trädgården och på att inreda hemma. Det tycker jag är fantastiskt roligt. Dessutom älskar jag att resa och att dansa. Det är en bra kombination, eftersom många intressanta länder också har sina ”nationaldanser”. Jag har till exempel varit i Argentina och lärt mig tango. Det var ganska svårt, speciellt som min sambo Magnus inte ville åt samma håll som jag! På Kuba lärde jag mig salsa, en dans med underbar takt och känsla. Irländska river dance var inte helt enkel, men nu sitter grunderna. Det gäller bara att få fart på benen också…

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.