Ett möte kan ge flera aha-upplevelser!

Som bankjurist hjälper jag bankens kunder på olika sätt. Dels genom att informera om vad som kan hända dem själva och deras familjemedlemmar i olika situationer. Till exempel om de skiljer sig och inte har ett äktenskapsförord, om de separar utan att ha samboavtal eller om någon av dem dör utan att det finns ett testamente. Sedan hjälper vi på den juridiska avdelningen också till att skriva olika dokument, göra bouppteckningar, arvskiften eller sälja hus åt kunder som inte vill koppla in mäklare.

Det är naturligtvis inte så att man behöver skriva ned vad som ska gälla i alla situationer som kan tänkas uppstå i livet. Men man ska åtminstone se till att man är medveten om vilka risker man tar, till exempel om man saknar äktenskapsförord eller samboavtal. Många tänker inte så mycket på detta, utan det är när våra kunder träffar privatrådgivarna på banken och börjar prata om ekonomi och framtid som de upptäcker att det också kan finnas behov av att träffa en jurist. Den juridiska avdelningen är en serviceenhet inom banken och vi finns till för att ge våra kunder trygghet.

Sparbanken i Karlshamn har något som kallas Nyckelkund och som går ut på att om man har hela sin ekonomi hos oss så får man ett antal förmåner och fördelar. En av förmånerna är 30 minuters helt kostnadsfri juridisk rådgivning varje år med mig eller en av mina kollegor. Det här är faktiskt en väldigt bra möjlighet, där vi i lugn och ro kan sitta ned och samtala om kundens situation och gå igenom olika scenarier. Det är fritt fram att ta upp vilka frågeställningar som helst och många som utnyttjar den här halvtimmen har också med sig en lång lista på saker de undrar över. Då kan jag förklara övergripande och sedan kanske något av det vi har diskuterat leder till ett ärende. Det ingår dock inga skrivna avtal i den här halvtimmen, men har man möjlighet så ska man definitivt boka tid. Ett sånt här möte kan ge flera aha-upplevelser.

Det jag tycker mest om med mitt jobb är att jag ingår i ett större sammanhang, som en del av bankens verksamhet. Mitt första jobb i karriären var just som bankjurist och det har nog färgat mig lite. Efter det och innan jag började på Sparbanken i Karlshamn, drev jag egen juristbyrå i 16 år. Att bara ha det juridiska omkring sig kan bli lite långtråkigt, men på banken när vi är många specialister på olika områden känner jag mig mer som en del i en helhet. Dessutom är jag av naturen en glad och social person som trivs väldigt bra med att träffa människor om dagarna. Så du som är Nyckelkund, eller som kommer att bli det, hör av dig så träffas vi och pratar en stund!

Varje dag har jag förmånen att möta människor med helt olika livshistorier.

Jag har ett fantastiskt roligt arbete som privatrådgivare på Sparbanken i Karlshamn. Varje dag har jag förmånen att möta människor med helt olika livshistorier. De kommer hit för att förverkliga sina drömmar och idéer – det kan till exempel handla om att köpa det första huset eller starta ett sparande för det första barnet eller barnbarnet. Ofta är de fulla av glädje och entusiasm, men det finns förstås andra situationer också. Ett oväntat dödsfall i en familj kan göra att de kvarvarande inte riktigt vet hur framtiden ser ut. Då är det också värdefullt att ha en bank att diskutera olika möjligheter och alternativ med.

Lån, sparande och försäkringar jobbar jag mest med. Nästan alltid handlar det om att skapa trygghet utifrån varje familjs eller individs förutsättningar och önskemål. Alla är unika och det får jag ta hänsyn till. Vissa föredrar fast ränta medan andra väljer rörlig. Allt beror på hur man är som person och vilket utrymme för svängningar det finns i den egna ekonomin.

Den som köper sitt första hus är kanske inte alltid så insatt i hur det fungerar med lånelöfte, amorteringskrav, stämpelskatt och annat. Men allt sådant går vi igenom här, så att den som ska köpa hus också har kunskap om hur köpet och finansieringen går till. Många kunder uppskattar just det här, att kunna komma in på kontoret och lugnt och metodiskt gå igenom vad det finns för valmöjligheter i olika situationer och hur de kan påverka framtiden ekonomiskt. Det finns ju till exempel försäkringslösningar som gör att man kan klara de normala utgifterna även om man skulle bli sjukskriven, förlora jobbet eller råka ut för en olycka. När de väl får kännedom om de här lösningarna tycker många att de tillför mycket trygghet till livet.

Utanför jobbet tränar jag en hel del. Just nu håller jag och min man på att ta en svensk klassiker, som består av Vätternrundan, Vansbrosimningen, Lidingöloppet och Vasaloppet. Vi har bara Vasaloppet kvar. Annars är swimrun något som jag tycker är väldigt roligt. Även här är det viktigt med uthållighet, eftersom det är ganska långa distanser. Under en tävling växlar man flera gånger mellan simning och löpning. Träningen ger mig verkligen mycket extra energi och den har jag nytta av i många situationer, inte minst i jobbet när jag möter mina kunder och kan ge dem lite extra energi.