Jag har inte haft en enda långtråkig dag på jobbet!

Jag tror att jag var 12 år när jag köpte mina första aktier. Var intresset kom ifrån vet jag inte riktigt, men det växte och gjorde också att jag ville jobba med placeringar. Efter att ha vuxit upp och pluggat i Växjö flyttade jag till Göteborg och gick på Handelshögskolan. Sedan kom jag hit till Sparbanken i Karlshamn och drömjobbet som aktiemäklare. Det är 11 år sedan nu och på den tiden har jag inte haft en enda långtråkig dag på jobbet!

Sparbanken i Karlshamn har Blekinges enda aktiebord. Det betyder att vi kan ge våra börsintresserade kunder en riktigt bra service. Vi är tre personer som bemannar Börsgruppen och vi är tillgängliga på direktnummer under börsens öppettider, mellan klockan 09.00 och 17.30. Kunderna behöver inte alltid göra affärer för att ringa oss, utan det kan lika gärna handla om att de vill stämma av hur börsen går, om det hänt något speciellt på marknaden eller i någon enskild aktie. Vissa kunder pratar jag med 3–4 gånger om dagen, medan det är betydligt mer sällan med andra. Allt utgår från kundernas intresse och hur ofta de vill ha kontakt med oss.

Många tror kanske att man behöver ha mycket pengar för att ha tillgång till Börsgruppen, men så är det inte. Är man kund i banken och intresserad av placeringar så finns vi tillhands. Vi handlar mest med aktier, men även med exempelvis valutapar och råvaror. De allra flesta kunder är privatpersoner men vi jobbar också med företag, stiftelser och organisationer som har kapital att förvalta.

Min arbetsdag börjar med att vi har morgonmöte där vi får information från Swedbanks analytiker. Vi är ju en fristående Sparbank men har ett visst samarbete med Swedbank. Vi förmedlar sedan analyser och bolagshändelser till kunderna och tar självklart också in mycket information själva från marknaden.

Jobbet är väldigt spännande och det finns inte två dagar som är likadana. Ibland känns det som att vi lever mitt i händelsernas centrum, för när det inträffar något stort i världen så får vi veta det först genom nyhetsflashar och kursrörelser. Naturkatastrofer, EU-förhandlingar, Trump och Greklandskrisen är sådant som man får ganska bra koll på i det här arbetet.

Att vår avdelning här banken är så tillgänglig och att vi oftast är väldigt pålästa är något som kunderna sätter värde på. De kan alltid komma in till oss när börsen är öppen och prata en stund. Det är faktiskt ganska trevligt att kunna ge den servicen.

I samarbete med Aktiespararna lokalt anordnar vi aktieträffar ett par gånger per år. Vi har också besök av bolagsrepresentanter, till exempel i samband med att nya företag ska noteras på börsen. Det brukar vara populära arrangemang med stort deltagande. Swedbanks Aktie-TV med nyheter och tips har kunderna också tillgång till hemma vid datorn.

Jag älskar mitt jobb men eftersom jag står och sitter framför dataskärmarna hela dagarna försöker jag göra något helt annat efter jobbet. 4–5 dagar i veckan går jag till gymmet och tränar. Där är det helt andra rörelser än kursrörelser som gäller!