Ett möte kan ge flera aha-upplevelser!

Som bankjurist hjälper jag bankens kunder på olika sätt. Dels genom att informera om vad som kan hända dem själva och deras familjemedlemmar i olika situationer. Till exempel om de skiljer sig och inte har ett äktenskapsförord, om de separar utan att ha samboavtal eller om någon av dem dör utan att det finns ett testamente. Sedan hjälper vi på den juridiska avdelningen också till att skriva olika dokument, göra bouppteckningar, arvskiften eller sälja hus åt kunder som inte vill koppla in mäklare.

Det är naturligtvis inte så att man behöver skriva ned vad som ska gälla i alla situationer som kan tänkas uppstå i livet. Men man ska åtminstone se till att man är medveten om vilka risker man tar, till exempel om man saknar äktenskapsförord eller samboavtal. Många tänker inte så mycket på detta, utan det är när våra kunder träffar privatrådgivarna på banken och börjar prata om ekonomi och framtid som de upptäcker att det också kan finnas behov av att träffa en jurist. Den juridiska avdelningen är en serviceenhet inom banken och vi finns till för att ge våra kunder trygghet.

Sparbanken i Karlshamn har något som kallas Nyckelkund och som går ut på att om man har hela sin ekonomi hos oss så får man ett antal förmåner och fördelar. En av förmånerna är 30 minuters helt kostnadsfri juridisk rådgivning varje år med mig eller en av mina kollegor. Det här är faktiskt en väldigt bra möjlighet, där vi i lugn och ro kan sitta ned och samtala om kundens situation och gå igenom olika scenarier. Det är fritt fram att ta upp vilka frågeställningar som helst och många som utnyttjar den här halvtimmen har också med sig en lång lista på saker de undrar över. Då kan jag förklara övergripande och sedan kanske något av det vi har diskuterat leder till ett ärende. Det ingår dock inga skrivna avtal i den här halvtimmen, men har man möjlighet så ska man definitivt boka tid. Ett sånt här möte kan ge flera aha-upplevelser.

Det jag tycker mest om med mitt jobb är att jag ingår i ett större sammanhang, som en del av bankens verksamhet. Mitt första jobb i karriären var just som bankjurist och det har nog färgat mig lite. Efter det och innan jag började på Sparbanken i Karlshamn, drev jag egen juristbyrå i 16 år. Att bara ha det juridiska omkring sig kan bli lite långtråkigt, men på banken när vi är många specialister på olika områden känner jag mig mer som en del i en helhet. Dessutom är jag av naturen en glad och social person som trivs väldigt bra med att träffa människor om dagarna. Så du som är Nyckelkund, eller som kommer att bli det, hör av dig så träffas vi och pratar en stund!