Ännu ett möte i skolan!

Idag hade vi det tredje tillfället i vår seminarieserie ”15 Entreprenörsresor” Under några timmar fick vi möjlighet att berätta om entreprenörskap för UF-elever. Dels elever som redan nu skall driva sitt UF-företag, dels för yngre elever som förhoppningsvis inspireras av det man får höra och redan nu börjar bli sugna på UF kommande år.

Först ut va Nils Engvall, Wasabi Web. 25-åringen som inte tyckte han passade in så bra i skolan, men när han fick upp ögonen för entreprenörskapet fick han utlopp för sina talanger. Ett levande bevis på att skolan måste ta hand om alla kompetenser, inte bara det traditionella.

Efter Nils var det Matilda Mielind, som berättade om sin resa. Från att ha lekt frisör som 9-åring till att driva tre frisörssalonger samt stötta andra salonger med ledarskap. Dessutom aktiv i att driva centrala frågor för branschen ända upp på EU nivå.

Sista resan för dagen var Maria Mattsson Mähls. Välfärdsentreprenören med visionen ”Alla har en plats på arbetsmarknaden”. Efter ett antal jobb som anställd VD och intraprenör startade Maria AlphaCE för drygt 5 år sedan och sysselsätter idag över 500 personer och är i Sverigetopp när det gäller att matcha människor som skall ut på arbetsmarknaden.

Så här glada såg dagens tre entreprenörer ut. Härligt att få träffa ungdomar och ge dem möjlighet att inspireras för en möjlig framtid som företagare.

Nu tackar  vi för oss denna onsdag och ser fram emot nästa pass som är den 31/1.

Missa inte Per!

Det är inte så ofta vi får möjlighet att lyssna på riktigt spännande entreprenörsresor på den nivån som Uppsala erbjuds kommande vecka. På scenen kommer vi att få lyssna på en otroligt spännande och driven entreprenör, Per Holknekt.

Snacka om entreprenörsresa: Per har startat 32 bolag varav ett – Odd Molly – blivit börsnoterat och en mängd andra entreprenörsprojekt. Jag inspireras verkligen av serieentreprenörer och Per är en härlig förebild. Den där härliga drivkraften och förmågan att komma tillbaka om och om igen. Aldrig ge upp och alltid med en ny idé eller ett spännande projekt.

Det som gör Pers entreprenörsresa extra spännande är att han både varit extremt lyckosam entreprenör men också blivit utblottad och faktiskt hemlös under en period. Dessutom framgångsrik internationell skateboardåkare med egna skateboard-märken samt en massa annat spännande på sin repertoar.

Jag hade förmånen att träffa Per på en invigning hos Mäster Arne här i Uppsala för några veckor sedan. Då fick jag reda på att Per skulle komma till UKK 10:e oktober och det vill jag inte missa. Inspiration är en av de viktigaste faktorerna för att få energi och driva framåt. Då Per också utsetts till Årets Inspiratör känner jag att man kommer att få en stor dos av mina favoritämnen. Vi ses väl där?

 

Smygtitt på Företagsänglarna

Ikväll har vi haft nöjet att få en liten förhandstitt på Företagsänglarna. På onsdag är det äntligen dags att visa programmen som kommer att sändas på 24uppsala.se.

Innan gästerna dyker upp vill vi gärna posera framför fotografen. Strax skulle våra partners, sponsorer och finalister anlända. Förutom lite information och mingel skulle vi smygtitta på två program.
För oss sko varit delaktiga känns detta otroligt kul. Ett av våra huvudsyften är att skapa samarbeten mellan kommunen, universiteten och näringslivet. Även om det finns andra samarbeten och många initiativ, ser vi en otrolig potential för Uppsala om vi kan dra åt samma håll. Universitetsstaden Uppsala kan även bli Entreprenörsstaden Uppsala.

Vår absoluta uppfattning är att det även är en bra grund för ett bättre företagsklimat. Som de flesta vet finns det en del att önska i Uppsala och samarbeten som detta borde vara bra smörjmedel för bättre resultat.

Nu hoppas vi att det är riktigt många som tar sig tid och tittar på programmen. Det kommer att presenteras härliga affärsidéer och många spännande tankar och idéer har slagit rot. För oss Änglar har detta varit otroligt inspirerande. Att få umgås med kreativa och modiga människor ger verkligen energi. Vi ses på onsdag!

En ny planet i vårt solsystem

I början på året skrev jag en blogg i Uppgång där jag beskrev att det kändes som politiker och entreprenörer kom från skilda planeter. I samband med det fick jag många kommentarer från människor som gärna skulle hänga med och bo på Entreprenörsplaneten. I praktiken kan det vara svårt att hitta en egen planet att åka till. Möjligtvis kommer Mars att bli det om Elon Musk får som han vill. Men tills dess får vi nöja oss med att måla upp en fiktiv bild av en planet med entreprenörskap i fokus.

Vad kan man då förvänta sig att läsa om när det gäller Entreprenörsplaneten? Dels blir det en plattform att kommunicera ut budskap som handlar om entreprenörskapets villkor, dels rapporter från entreprenöriella händelser – stort som smått, dels korta snabba inlägg med innehåll som jag fångar från dagens tidning eller andra media. Livet på Entreprenörsplaneten kommer att vara oerhört varierande och att skriva hur det kommer att bli är inte möjligt.  Precis som det är att vara företagare – dvs man måste alltid vara beredd att anpassa sig och vara på hugget när förutsättningarna förändras.