Krydda med story

Något som jag upplever allt viktigare i de flesta sammanhang är att saker och ting inte bara är materiella utan skall de få extra värde ska de också ha en story. Att det finns en berättelse som ger extra krydda åt upplevelsen. I företagande pratar vi väldigt mycket om storytelling. En spännande story bidrar till att göra produkten intressant och gör man det bra och trovärdigt kommer kunderna att berätta den för sina vänner i sin tur. Då har man fått snöbollen att börja rulla. Ett strålande exempel är klockföretaget Daniel Wellington och den lite mystiska historien om Filip Tysanders möte med engelsmannen,  som hade ett natoband på sina vintageklockor. Idag är DW ett av världens mest framgångsrika varumärken och storyn är säkert en viktig faktor i sammanhanget.

Storytelling adderar värde i alla sammanhang. I vårt nya hem har vi jagat två fåtöljer under en längre tid. För någon månad sedan hittade vi våra drömfåtöljer. Problemet var att de bara fanns att se i verkligheten hos mannen som designat dem. Och han bor i Vetlanda. Sagt och gjort. Vi satte oss i bilen och åkte de 45 milen till Vetlanda.

Väl framme i Vetlanda hälsade designern Jan Ekselius oss välkomna och jag fick min bild till bloggen med lite av Jans studio i bakgrunden.
Vi fick veta att Jan studerade design i London och hans examensarbete var stolen som han kallade Etcetera och som släpptes 1972. Stolen gjorde så stort intryck runt jorden att den hamnade i boken ”1000 chairs” som samlar 1800- och 1900-talets bästa stolar i världen. Under 70-talet exporterades en mängd stolar till främst USA och Japan innan de blev uppehåll i produktionen.

Under många år fanns inte stolen att få tag på annat än på auktioner hos t ex Bukowskis. Men på senare år har en liten produktion startats igen (vilket gladde oss såklart). Stolarna produceras på den lilla fabriken Forsbergs Möbelindustri  i Stockaryd och vi fick höra att den som sydde klädseln var  en medarbetare som nu passerat 80 år. Ett fåtal stålramar finns kvar men sen kommer det inte att produceras några fler. Men vi hann i tid…

Inne i Jan och hustrun Evas hem i Vetlanda står två stycken av fåtöljerna. Det vi var mest oroliga för var att de inte skulle vara sköna att sitta i.  Skulle våra dryga 45 mil i bil vara förgäves?

Men vi blev inte besvikna. Anneli landade omgående i en av stolarna och den ergonomiska känslan var grym. Även jag med mina nästan två meter fick samma feeling. Check på det!

Historien hade nästan kunnat handla om vad som helst. Det jag tycker är så intressant är hur en story kan öka värdet och krydda en produkt eller upplevelse. Nu kan vi berätta för alla som besöker oss om allt från hur vi hittade den på nätet, letade efter produktionen, hittade Jan och hans studio i Vetlanda, tog bilen de dryga 90 milen t o r för att provsitta och nu har vi snart 2 stycken Etcetera med fotpall i vår nya lägenhet.
Även om vi fått många kommentarer om hur knasiga vi är, så kryddar det historien. Nu väntar vi bara på leveransen i vår valda färg – ljusgrå.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.