”Fy fan för Kriminalvårdens psyk-trakasserier”

Hej!

Endast två dagar i veckan går det att boka besök hit och då ska plitarna lämna en lapp med information om vem/vilka som ska komma på besök.
Ok, det borde väl funka?
Nej, inte alls! 🙁

Vi intagna måste för att få beställa mat eller kioskvaror till vårt besök säga till minst två arbetsdagar innan för att vi ska få något.
Ändå är det ofta som plitarna säger precis innan inlåsningen att man har besök?!
Va fan!

När plitarna har velat om detta besök minst en vecka borde de fy fan berätta det så att besökarna får något att äta/dricka. Vissa kommer långt från Kumla och jag tycker det borde vara självklart med att besöken får mat/dricka.

Blir så jävla arg när plitarna gör så här för besökarna har ju inte gjort något kriminellt och hamnat bakom lås och bom. Vi interner här på Kumla blir konstant trakasserade och psykade och det kan jag ta (inget roligt men jag kan ta det trots allt) men att göra såna dumma grejer mot familjer och vänner som åkt långt och säkert tagit ledigt från jobb och dyligt är inte okej!

Blir så less på KV!
Har inte fått post på snart två veckor och vet att jag får post ett par dagar i veckan så vet att KV håller min post men det nekar de kraftigt till men jag får säkert en klumpsumma av brev om några dagar.

Fy fan för KV:s psyk-trakasserier!

Blev ett negativt inlägg men blir så sne av deras beteenden.
De kallas oss interner prosociala!

Det är ju ett skämt, ingen här av oss intagna skulle låta någon åka långt för att träffa oss och sen inte bjuda på mat/fika.

”En solig hälsning från Playa del Kumla”

Hej!

Promenad på helgen klockan 11-12 och solen värmer härligt. Det är såna här dagar man önskar vi kunde få vara ute mer än bra en timme.
Vi intagna brukar fråga om vi kan få lite extra promenadtid när det är så varmt och skönt ute men det får vi inte.

Jag och ett par till killar tar ut filtar för att lägga oss på och bara ligga i solen en timme och njuta av varenda sekund. Det är skönt att ligga i värmen, blunda, och höra fiskmåsarna, det känns som att vara ute i skärgården för ett ögonblick.

Alla ligger och blundar då någon säger:
”Tänk att vi är fria och är på mitt landställe och ska ner till båten för att åka och fiska och bara guppa runt på vattnet med båten med en iskall öl.”

”Öl?” säger jag. ”Jag vill hellre ha en iskall Pepsi” :).

”Okej”, säger han. ”Du får Pepsi, haha. Vi andra tar en iskall bira, fiskar lite och och bara har det bra i friheten.”

Ja, det kan låta konstigt men det känns för en stund att man inte är bakom lås och bom och den känslan är helt otroligt härlig när man inte har haft den på flera år och har flera år kvar till friheten och här är det även flera som har livstidsstraff och inte har en aning om när de kommer ut.

Jag är mycket glad att jag har ett datum även om det kan skjutas upp en del så har jag ändå tidsbestämt.

Vet att flera som har livstidsstraff mår dåligt av att inte veta när de ska ut. Tror de hade mått bättre om någon sa: ”Du ska sitta 25 år, eller 30 år eller 35 år”, bara för att veta.

Soliga hälsningar från Playa del Kumla (för dagens solstund).

/Peter

Tänker direkt: ”Hur kom den in hit på Kumla?”

Hej.

Inlåst igen ensam i min cell. Sitter och ser ut på rastgården och det är ju helt otroligt då jag ser utanför första stängslet och andra stängslet, en hare som skuttar längs med muren, för att då och då stanna till och äta gräs, eller vad den gör.
Tänker direkt: ”Hur kom den in hit”?

Jag har under mina år här på Kumlas olika avdelningar sett harar flera flera gånger och det är helt otroligt att de lever här inne. De måste ha sprungit in då någon polis/kv-transport åkt in/ut från anstalten men stackars harar som kunnat levt fritt utanför murar och stängsel men väljer att vara här.

Plitarna verkar låta de vara här och det är bara trevligt för oss intagna att se lite liv. Hararna är ju alltid utanför internernas stängsel.

Ser hur två stycken fåglar verkar reta haren genom att flyga snabbt fram- och tillbaka över den då den sitter i gräset och verkar tuggar på gräset. Den springer nu ifrån min sikt och fåglarna snabbt efter.

Jag hade aldrig kunnat trott att det fanns både harar och fåglar i den här utsträckningen som det gör här på anstalten Kumla.

Glädjer mig att se djuren samtidigt som det är tråkigt att de också är inspärrade, men i och för sig, om djuren lever gott här så är det ju bra för jag tror inte de kan ha bättre skydd mot rovdjur eller bilar än vad de nu har.

Tack för idag.

MVH, Peter

Varsågod: Eget recept på en sjukt god kycklinggryta!

Hej!

Efter gårdagens visitation när 30 plitar kom in och kollade igenom oss alla (läs gårdagens blogginlägg) fortsatte jag med att förbereda maten och det blir idag en mycket god kycklinggryta som är så sjukt god och är eget recept, samtidigt som det är supernyttiga ingredienser.

Recept för 4 personer
8 stycken kycklingklubbor eller 8 stycken kycklingfiléer om ni är lata och inte orkar rensa köttet från kycklingklubborna (4 om de är stora)
1 st paprika
1/2 vitlök
2 stycken chili
Ingefära, färsk (lika stor som en tumme)
2 stycken gul lök
1 röd lök
Sambal (cirka 3 matskedar)
Citronpeppar
Cayennepeppar
Kokosmjölk (300-400 m)

Gör så här:
Skär kycklingen i bitar (som ni vill ha den men som cirka en 5-krona i storlek), skär löken, chilin, riv ingefäran och stek kycklingen i en gryta sedan när den är klar; häll i kokosmjölk (cirka 300-400 ml) och låt det koka.

Sedan när det kokat i cirka 20 minuter, tillsätt resten och tillaga ris till detta = mycket gott!

Låt detta koka ihop cirka 20-30 minuter och rör om då och då.

Smaklig måltid!

”Upp emot 30 plitar kom in på avdelningen”

Hej!

Jag står i köket och förbereder lunchen till grabbarna som precis har gått till de olika sysselsättningarna (jobb, skola) och lyssnar på musik när plötsligt upp emot 30 plitar kommer in på avdelningen och säger att de ska visitera avdelningen (gjorde det på alla tre direkt) och jag får avsluta matlagningen, blir visiterad, och sedan får jag få ned i ett rum i källaren där de samlar oss som är kvar på avdelningarna.

Jag tror att de letade eter mäsk och det tog cirka 30-40 minuter och är en rätt snabb visitation, men är för att de som sagt letar efter mäsk som tar större plats att gömma. 
Om
det nu skulle vara så att det gjordes här inne?

Jag är hur som helst numera nykter och dricker varken alkohol eller tar droger. Vill vara klar i huvudet och inte spåra ur som man ev kan göra med droger/alkohol.

Ha det bra!

Peter

Så här fungerar postutdelningen på Kumla: ”Tycker det är bra”

Hallå!

Sysselsättningen är över för dagen. Lagat mat till samtliga på avdelningen på förmiddagen sedan på eftermiddagen har jag haft skola som slutar cirka kl 16.00, ätit mat och sitter nu i vardagsrummet oh väntar på att postutdelningen ska börja.

Postutdelningen sker på olika vis på olika avdelningar men här så skriver de upp efternamn på en whiteboard-tavla på de som har post eller delgivningar så slipper alla stå och vänta på post för att sen höra att de inte har. Det tycker jag är bra så man ser direkt och inte behöver trängas i folkmassan och tjata på de stressade plitarna.

Vi får post mån-fre men ibland tar breven flera veckor, då plitarna eller KV granskar de och oftast nekar KV+plitarna det men helt plötsligt kommer en hel hög med kort/brev och datumstämpeln från posten är 10 dagar tidigare.

Jag förstår att vi blir granskade då vi klassas som farliga här men jag tycker det ibland är rätt överdrivet. Sen så stoppas brev ibland och man får inte veta från vem eller vad det står då de påstår att det äventyrar säkerheten här.
Får jag eller annan intagen t ex gängbilder skickat så kommer de inte in. Är ibland inte ens gängbilder men KV påstår det så är bara onödig energi att försöka få in det.

Jag är inte i gäng men känner folk lite här och där och jag förstår inte egentligen varför t ex gängmedlemmar inte får kort på sina bröder. Ett kort kan väl inte skada nån?
Larvigt av KV.

Det var lite gnäll och info om hur KV hanterar postutdelningen på Kumla.

MVH

Peter.

Så blev snöbollsrullningen från förra veckan

Hallå!

Ja, situationen blev mycket mildare än vad det höll på att bli (läs förra veckans inlägg).
Det blev inga ringar på vattnet!
Mycket bra att det löstes mellan så få parter som möjligt.
Kan bli så onödigt stort och allvarligt som lätt kan fortsätta utanför dessa murar. Kan inte skriva om hur allt löstes utan bara att allt idag är bra.
Är nog lugnt nu ett bra tag hoppas jag.

Jag sitter nu vid skrivbordet och ser ut över stängsel och murar och märker plötsligt att klockan slår 20.00 för då sätts ventilationen på som av någon anledning alltid görs den tiden.
Ventilationen låter en hel del men efter en liten stund märks den knappt och den låter fram tills 07.00 varje dag.

Det är ingen bra luft här på Kumla och värre på en del avdelningar och det är många intagna som får hudproblem av olika slag, t ex torrhet, eksem och även huvudvärk, trötthet mm. Många vaknar och mår dåligt och vi intagna förstår att det är luftens dåliga kvalitets fel.

/Peter.

Bollen i rullning: ”Jag hoppas detta inte spårar ur”

Hej.

Ibland händer det saker på nån avdelning som gör att fler blir inblandade, till exempel ett tjafs mellan två stycken sedan lägger någon sig i och helt plötsligt är det 5-6 pers inblandade och bollen är i rullning.

Jag har nu suttit så många år att jag lärt mig att inte lägga mig i men blir det bråk med någon som jag umgås med så är det så att jag lär hjälpa till. Jag tycker oftast att det skulle gått att lösa men det är många här som är allt för hetsiga av sig.

Plitarna ser så klart inte allt, så det är mer våld än de tror. Är många som ”ramlar” helt plötsligt och slår i ansiktet och sånt för att bli omplåstrade sen. Även om jag klarar mig bra här inne så blir det då och då jobbigt med alla spända grabbar och att vissa inte kan slappna av ordentligt.

Det tar energi att ha det spänt runt sig och tar energi från pluggandet i skolan som blir lidande och ska bli skönt att det väl släpper snart. Det släpper tids nog alltid men får se hur stora konsekvenserna runt energitjuvarna blir och hur många som blir ”knallade” (knallad = skickad från avdelningen, antingen av interner eller vid offentligt bråk så plitarna knallar han/dem).

Knallad av interner = INTE BRA!
Knallad av plitar = BRA, men tråkigt för personen/personerna om han/de trivdes.

Som sagt, jag personligen klarar mig bra och har inte några direkta fiender och så men man hjälper som sagt de man umgås med så även om jag inte har tjafs så kan det plötsligt bli ett större bråk. Bråk som ofta kan fortsätta utanför murarna med skottlossningar och dyligt som konsekvenser.

Jag hoppas detta inte spårar ur och hoppas att alla kan lugna ner sig vad gäller de inblandade innan ”snöbollen” är i full rullning.

Skriver igen nästa vecka och hoppas allt blev åtminstone halvlugnt och bra.

MVH,

Peter.

”Skönt att kunna se över muren – men jag behöver nog glasögon”

Avdelningen jag är på nu och har varit sista året är lite lugnare än andra avdelningar (oftast) då det är flera som har livstidsstraff och de flesta som har livstidsstraff vill ha lugn och ro. Det är skönt på ett sätt men blir lite långtråkigt att det knappt händer något men en stor fördel att vara här är att man kan se ut över muren på en sida så man kan se bilar som åker på vägen, någon bondgård och ibland en traktor på åkern.

Och det låter kanske inte märkvärdigt men de flesta intagna på Kumla kan inte se över muren, utan stirrar in i muren varje dag, det är otroligt skönt för ögonen att kunna se över muren då det blir längre att se och är det någon plats som är dålig för ögonen så är det långa fängelsevistelser.

De flesta som suttit lång tid (även jag som alltid sett bra) börjar se sämre och kommer behöva glasögon vid muck, eller linser eller göra en ögonoperation.
Många ignorerar det faktiskt. Själv har jag väntat på tid till optikern (som kommer till Kumla ibland) i över åtta månader nu så det går inte ort.
Tror jag blir tvungen att ha glasögon.

Tack.

MVH

Peter.

”Plitarna låser in oss: ‘God natt’ – det känns sådär”

Tja!

Klockan har precis blivit 19.45 och plitarna börjar låsa in oss i cellerna.
– God natt, säger dem.

Jag brukar inte svara. Det känns sådär att nån säger god natt när klockan inte ens är åtta på kvällen.

Jag sätter mig ner vid skrivbordet som är fastskruvat vid sängen och tittar ut genom fönstret. Det är både fiskmåsar och kråkor som sitter uppe på muren och verkar nästan som att de gör upp om territorier. Fiskmåsarna är just nu i mindre skara, virka 15-20 stycken och kråkorna är säkert 70-80 stycken så det tar bara 5-8 minuter innan fiskmåsarna flytt.

Kråkorna brer ut sig och är uppe på muren, vid olika stängsel och flaxar runt en stund för att snart även landa på gräsplätten mellan mur och diverse staket, där är ingen plats vi intagna kommer till. Även om vi skulle vilja och försökte ta oss över stängslen så hade våra kroppar varit uppslitna av den förbjudna så kallade Palestinatråden långt innan vi hade kommit halvvägs.

Säg att någon skulle kunna ta sig över dem två stängsel + Palestinatråden så kommer ändå sen en virka åtta meter hög mur som är helt omöjlig att ta sig över här inne från, så är det också utanför denna mur flera till stängsel + även minst ett stycken elstängsel så tror aldrig någon varken kan eller försöker ta sig ut den vägen.

Oftast vid kvällarnas inlåsning så brukar jag reflektera över dagen som varit, på gott och ont, här inne blir man lätt ganska överanalyserande.

Hur sa han det?
Varför sa han så?
Varför hälsar han så?

Ja, det är ett mycket speciellt tänk som går igång inom en efter ett flertal år som inlåst på ett sådant speciellt ställe.

Tänkte till exempel idag på hur det kändes nu igen att inte gå i tofflor? Här går man aldrig barfota. Endast i sin egen cell och knappt det. Man har tofflor i duschen, tofflor under dagen men oftast skor då man tränar eller promenerar så klart men är inte så att ma under en hel dag är barfota.

Fan, man glömmer hur såna simpla egentliga självklara saker känns som säkert ingen som läser detta har tänkt på .

Tänk er själva, att glömma hur det känns at tå barfota eller i enfast strumpor i sitt eget hem?
Visst är det befängt?

Uppskatta livet och allt det självklara för att är inte så självklart.

MVH, Peter