Det blev en snedfylla på Kumla!

Hör ett annorlunda ljud och röster som låter bekant men annorlunda. Öppnar celldörren och går ut och märker snabbt att minst två stycken intagna är fulla. Den ena säger att han måste gå in i cellen och lägga sig innan plitarna märker men den andra har fått en snedfylla och skriker och härjar.

”Fuck plitarna låt dom komma bara”, säger han.

Den ena går in till sin cell och låser dörren men den andra vill ju ha fyllesällskap och försöker få upp hans dörr (som är helt omöjligt). Och ropar och bankar på dörren att han ska öppna.
Men han öppnar inte.
Då går han runt i andra rum och ropar efter honom som att han glömt att han är i sin cell men inte vill öppna.
Plitarna kommer snart in på avdelningen och reagerar av att han är skrikig och inte som han brukar.

De går fram till honom och frågar hur han mår och han vinglar till och är helt rödmosig i ansiktet och säger:

”Jo då plitjävlar, jag mår bara bra.”

De går ut från avdelningen och han fortsätter gapa och skrika, vi är flera stycken som sitter lugnt vid soffan och ser på tv + fattar att det snart händer något för sånt känns direkt i luften.

Fyllot kommer fram till oss i soffan och gapar och spottar och en kille får spott på sig och säger till fyllot att följa med in på cellen.
”Pang”, hörs det från cellen och fyllot sover på golvet men vaknar snabbt till liv, men tur för fyllot så tycker den andra killen att det räcker för dagen (blir nog mer när han nyktrat till) och tar sedan bara två minuter så kommer det flera plitar och tar med sig fyllot + den andra som druckit och är i cellen.

Allt går lugnt till men de kom ju då det redan hänt, alkohollukten + såg beteendet, och på kvällen, två timmar senare, är vi inlåsta och in kommer plitarna med alkoblåsare men ingen annan är de två tidigare hade blåst och visat på alkohol.

De två kommer inte tillbaka hit.

Tack,

MVH Peter

Så här funkar utredningen på Kumla

Hej.

Alla i Sverige som blir dömda till fyra år eller längre åker till Kumla för en så kallad rix-utredning. Det vill säga, hur farlig du bedöms vara, du får veta dina eventuella villkor så som eventuella permissar och vilken klass på anstalten som du måste vara på.

I vissa fall kan man få åka och göra rixen trots kortare straff än fyra år men då gäller det oftast till exempel gängmedlemmar och dyligt.

Det vanligaste är 4-8 veckors utredning som KV gör på internen men det är också vanligt med virka 12-16 veckor men då beror det oftast på att internen har mycket fiender runt om sig eller i Sverige eller är allmänt mycket stökig.

Det är glasrutor in på avdelningen på rixen och man kan inte gå från avdelningen utom till sin tillfälliga cell. Det är rutor på grund av att KV sitter och filmar allt du gör och säger och sen gör en bedömning av dig men det tillkommer t ex också på oss våldsbrottslingar även träff med psykolog ett par gånger och även psykiater för att de sedan tillsammans samlar information för en bedömning om var du ska börja ditt straff etcetera.

Det är två stycken våningar på rixen som alla är låsta och är tre stycken avdelningar på varsin våning (totalt sex avdelningar) och fyra stycken av dessa avdelningar är så kallade normala avdelningar och två stycken är så kallade skyddsavdelningar där de som behöver extra skydd från andra interner sitter.

Ibland byter de så att internerna inte ska veta och då är fem av sex avdelningar normala men alltså alltid minst en avdelning som är skyddsavdelning.

Nu öppnar de ytterligar ett par rixavdelningar på gamla behandlingsavdelningar på Kumla då trycket är sort då det är många som döms till långt straff numera.

Tror de kommer göra ytterligare förändringar här snart.

Trött på Kumla.

MVH

Kämpande intern 🙂

Jag tycker det här är ett bra jobb där man får påverka!

Hej!

Att ha hand om självförvaltningen är ett bra jobb där man kan påverka maten vi äter och det är toppen när den funkar. Då menar jag att alla intagna kan laga mat och förstår lite angående budget och hygien.

Vissa nya som kommer (brukar bli kortlivade) och inte kan samspela utan enbart kräver det ena och det andra och/eller inte torkar efter sig eller städar blir jobbig.

Först säger man till lite trevligt:
”Jo, du skulle kunna göra rent efter dig när du ätit eller diskat”, och när han inte fattar eller helt enkelt skiter i det…
Vissa tror att för man är trevlig och rättvist att man kan bli överkörd men det retar mig så sjukt mycket och då höjer jag rösten och säger till på skarpen och då blir det oftast full fart att städa och ursäkt efter ursäkt kommer. Allt för att sen bli likadant igen.

Vissa lär sig som tur är men de som aldrig fattar får lämna avdelningen på ett eller annat sätt. Jag förstår inte folk som inte kan ta rätt efter sig och ser man inte att personen struntat eller missat något så nekar han. Jag ogillar detta så sjukt mycket och det säger mycket om vad det är för personer.

Dessa personer skulle jag aldrig vara i närheten av på utsidan. Det är såna som är jobbiga att bo ihop med. Det är så många folk i olika åldrar och från hela världen.
Här kan man liksom inte undvika varandra så det är lätt hänt att det blir dispyter av smågrejer.

Trots allt så är det ändå ett helt okej jobb 🙂

Tack för denna vecka.

MVH, Peter, Kumla.

”Jag äter inte mat på 72 timmar”

Hej!

En till två gånger per år har jag en rening (typ detox) av kroppen.
Jag har läst mycket om att vi i västvärlden typ alltid har mat och dyligt i magsäck och tarmar som är helt utspända och fyllda år ut och år in.

Det är nog inte bra att ofta vara så full så på 72 timmar så äter jag ingen mat utan enbart vatten, te, kaffe och i värsta fall något glas saft (light) då jag kan bli lite yr i skallen sista dygnet

Jag gör inte så mycket dessa dagar och vilar från träning och tar det väldigt lugnt.

Första dygnet
är värst i min mening, då är jag mest bara hungrig konstant och magen kurrar mycket.

Andra dygnet är rätt lugnt för hungerns skull men nu börjar istället hjärnan bli slö, har svårt att koncentrera mig och hänger inte med riktigt i konversationer.

Tredje dygnet
känner absolut ingen hunger alls men är seg, trött, matt och är nästan som en zombie. Hänger inte alls med i konversationer och att försöka t ex plugga är helt uteslutet.

När jag sen börjar äta så blir det nåt lätt som t ex kvarg eller mjölk för att efter en stund ev kanske mixa en proteinshake och när jag börjat äta så blir kroppen helt sjuk och skriker som aldrig förr efter mat men blir mätt direkt då magsäcken krympt.

Jag har läst att vi i västvärlden ofta har t ex cancer som de t ex inte har så mycket av i länder där de inte kan äta så ofta och mycket vi utan helt enkelt ibland är tomma i magen som kanske är bra att vara ibland.

Detta är nåt jag tror på och gör nån gång per år och jag mår bra av det.

MVH

Peter.

Nu gick drönarlarmet här på Kumla!

Hej!

Är ute på promenaden strax efter lunch då vi har 30 minuters tid för de som vill gå ut, efter cirka 15 minuter så går plitarnas radiolarm (walkie talkies) igång och jag var långt från de så hörde inte vad de sa men en annan kille som skulle ta och hämta cigg (plitarna har cigglådor där man får ta en stycken åt gången) sa att han hörde att det var drönarlarm.

Det är första gången på de år jag varit här som det varit. Alla var tvungna att gå in och sedan när vi var inomhus såg vi att på de olika avdelningarna (som vi såg = 3 st) så kom det ut plitar och gick runt och letade i gräs och dyligt samt tittade upp som att de sökte en drönare.

Plitarna som var ute (då 1 stycken på varsin rastgård) fick avläsning efter cirka en timme och nya plitar patrullerade, sedan efter en timme ytterligare avbyte igen, sedan ytterligare en timme senare, sista bytet. För efter en stund så avbröts sökandet eller vaktandet så antar att larmet då var över.

Vi fick på kvällen (16.30-17.15) 15 minuters kompensering då det egentligen är 16.45-17.15 på kvällspromenaden, på grund av vi enbart hade 15 minuter på lunchen.

Jag personligen tror inte det tar så lång tid innan det kommer ske en fritagning eller liknande med drönare runt om i världen.
Jag skulle aldrig rymma men jag skulle gärna se en rymning där nån lyckas och de som rymmer är ju oftast de som har korta straff eller livstid.

Hade jag haft livstidsstraff och inte fick träffa min familj, då hade jag gärna rymt men tror det är svårt att hålla sig borta nuförtiden. Det räcker med att nån tar ett kort med mobilen som man inte ens märker så är man offentlig och kan bli avslöjad. Nej, det är inget för mig.

Jag gör mitt straff och kommer ut starkare, smartare och fan så mycket bättre på alla vis. 2.0.
Vill ju bli en del av det svenska samhället och jobba och betala skatt.

Tack!

Ses!

Nu har jag ett problem här inne!

Ja, nu har jag sparat håret ett tag (cirka 1 år) och har annars varit ganska kortklippt senaste 15 åren men nu får jag ett problem. Min ”frisör” muckar 🙂 .

Kul som fan att han muckar efter sina år här på Kumla men nu har jag ingen som kan klippa mig. Hoppas det snart kommer någon som kan klippa hår eller så måste jag testa själv och då blir det nog till slut helt rakat.

Rakad skalle är typ den vanligaste frisyren här inne bland oss interner. Det blir däremot mycket olika stilar med skägget och eller mustaschen.
Tyvärr får vi heller inte ha skäggoljor här för det främjar inte vår verkställighet som de (plitarna) så fint säger.

Sjukt tycker jag, det går ju bra på andra fängelser runt om i Sverige och då även andra klass 1-anstalter men Kumla är Kumla och är alltid värst.

MVH

Peter.

”Allt mer vanligt att det kommer hit folk som krigat”

Det börjar bara bli vanligare och vanligare att det kommer folk som har varit och krigat runt om i världen. Det märks rätt bra på de flesta att de varit med om mycket trauman och många har posttraumatisk stressyndrom och äter mycket mediciner.

Jag tycker det är bra att folk krigar mot t ex IS, men är stor tragedi som följer även för de överlevande.

Livslång behandling av psykologer och psykiatrier + mediciner som jag tror skulle vara bättre att hjälpa dessa personer genom att istället äta bra mat på fasta tider, träna och tänka positivare för när folk äter massa mediciner och skit så brukar det inte bli bra.

Jag har varit med om rätt mycket i mitt liv med våld och dylikt och brukar inte bry mig så mycket men det som sker i krig med säkerligen en massa avrättningar och tortyrer som folk har varit med och sett lär ju sätta spår i skallen speciellt då många  som åker inte är allt för gamla. Tror personligen också att Sveriges anstalter snart kommer ha fler mord bland interner än tidigare. Det sker då och då men uppmärksammas inte direkt, och grovt våld är ovanligt.

Folk krigar mot varandra ute i världen sedan åker de in i t ex Sveriges för något och sedan stöter de ihop här inne då är det inte bra.

Tack för denna vecka 🙂

30 plitar stormade avdelningen – det här hittades

De kommer in cirka 30 stycken plitar på avdelningen och tar ner oss i källaren då de ska visitera alla våra celler + även avdelningen.

Tar denna gång flera timmar sen innan vi får gå tillbaka upp till avdelningen så ska de visitera oss intagna, en och en, man går då in i ett litet litet omklädningsrum (cirka 2×2 meter) och där klär man av sig helt naken och sedan går man in i ytterligare ett rum där vi brukar få lämna drogprover (urinprov) men där tittar de på allas tatueringar och sedan får vi gå och klä på oss för att sedan vänta i ett annat rum tills alla är klara.

Tydligen har de hittat en ihopbyggd tatueringsmaskin men var ingen med någon ny tatuering så det får vara.

Händer ju då och då att nån tatuerar sig här inne och de som bygger dessa maskiner samt tillverkar färgen är mycket uppfinningsrika och själv tycker jag att de som kan tatuera borde få göra det och själva köpa riktiga saker för att träna här inne och sedan kanske kunna starta eget företag (tattoo studios) och därmed vara en del av det svenska samhället.

Flera som sitter här inne ill ju gärna ha riktigt jobb och skulle ju vara toppen om de kan göra något de gillar och därmed kanske sluta vara kriminell. Varken göra brott eller ta droger om det kunna släppas lite på vissa regler som KV har.

Är någon duktig på att tatuera så hjälp den personen att starta eget istället för att vara på och enbart motarbeta + att då skulle den personen garanterat vara mycket lugn och skötsam + de som tatuerar sig får bli tatuerade med riktiga fräscha grejer. Inga hemmabyggen och konstiga ”nålar” (dom oftast är gjorde av något vasst bara).

Stor hemlängtan: ”Saknar alla som ställt upp – längtar efter att få träffa er igen”

Hej!

När någon nära muckar som man har varit med nått år så är man självklart mycket glad för hans och hans familjs skull och blir mycket tårta och god mat.

Tomheten blir stor här inne och är svårt att inte längta till sin egen frihet som slutligen kommer även om åren ibland känns mycket långt bort och här så ”lurar” man sig själv med till exempel ”jag har ju ‘bara’ tre år eller sju år kvar, det går ju fort”.

Ett år är trots allt ett år och det känns så att ha flera år är inte alls alltid så lätt.
Är bara ta sig i kragen och träna hårdare, plugga mer och hålla huvudet högt, ryggen rak och bara köra.

Saknar min familj, mina vänner och skulle vara så härligt att bara få träffa allihop för en kväll/dag och sedan komma tillbaka men det skulle aldrig gå.

Saknar alla som alltid ställt upp för mig och längtar att få träffa er alla igen. Har ju varit borta flera år nu och flera av mina släktingar och vänner har ju inte sett mig på länge. Blir ju en del ändringar genom åren så ska ansöka om att ta kort (som man kan göra här en gång per år för att skicka till familjen) och skicka till några nära så de ser att jag mår bra och kanske även åren börjar göra sitt även om man som ”kåkfarare” brukar bli ganska konserverad då man sover tidigt, äter regelbundet och är drogfri + alkoholfri.

Stor hemlängtan!

018.

MVH Peter

”Det är schysstast att ha en städad cell”

Ibland tvingar KV en intagen att byta avdelning utan att något har hänt. Om de anser att internen behöver t ex miljöombyte efter att ha varit för många år på samma cell (avdelning) eller om KV anser att de intagna blir för ”starka”.

Att vi som intagna blir starka menar KV att det är bra sammanhållning bland oss intagna och att de nya som kommer kontrolleras hårt och det vill inte KV för de behöver försöka sätta in ”konstigt” folk (kvinnomisshandlare, golare), på vanliga avdelningar då och då och kontrolleras avdelningen bra så blir det snabbt farligt för dessa vidriga personer.

Det finns ju specialavdelningar där folk som behöver skydd ofta sitter men då och då slinker nån emellan.

KV kan också helt plötsligt bara göra så också bara så den intagne ska få lite stryk om de till exempel anser att internen är kaxig eller liknande.

När man efter ett par år i samma cell ska flytta så har man ju oftast gjort cellen hemtrevlig med kort uppsatta på familj + vänner, lagt upp ett täcka vid fönster så det blir som att ha gardiner och/eller ett täcka/yogamatta på golvet så det blir som en matta och alltså har känns mer eller mindre som ett ”riktigt” rum och inte den kalla äckliga cell det egentligen är.

Min cell är alltid städad då jag flyttar (om jag hinner städa och inte blir akut snabbt flyttad om det varit bråk eller något) för det tycker jag är schysstast då nästa intagna kommer.

En del har så smutsigt i cellerna att det måste saneras kraftigt innan man kan flytta in sina grejer. Ofta speglar cellens utseende även internens mående.

Tack.