Här är EM:s bästa filmstjärnor

Efter 51 spelade matcher så är ytterligare ett europamästerskap över och fotbollspubliken har blivit bjudna på flera minnesvärda stunder. Men ett antal spelare har även visat upp en annan talang i form av skådespeleri. Här listar jag de tre bästa spelarna som hade gjort succé på filmduken:

3: Den turkiska spelaren Oğuzhan Özyakup visade prov på en bra fallteknik när han i förlusten mot Spanien bjöd på bra skådespeleri. Skulle möjligtvis funka bra som stand in för Rafael Edholm i någon svensk actionrulle?

 

2: Detta är ingen filmning men den italienska spelaren Zaza visade ändå upp en oanad talang. Italienaren blev syndabock när han bommade straffen i semifinalen mot Tyskland. Men samtidigt visade han prov på fina dans-moves. Det går rykten om en ny dirty dancing-film, möjligtvis skulle Zaza kanske söka en av huvudrollerna?

1: Förstaplatsen går till fransmannen Giroud som stod för en fem plus skådespelarinsats i matchen mot Irland där han troligtvis blev beskjuten av någon krypkytt. Fransmannen skulle göra succé som statist i filmen American snipor.

 


I övrigt tycker jag att SVT:s och TV4:s EM-studios gjort ett bra jobb och inte förtjänar den kritik som de bägge fått. Anna Brolin har lett TV4:s slagskepp på ett extremt säkert sätt och skapat ett driv i sändningarna. SVT har haft en stark line-up med Pops i spetsen, som vunnit många hjärtan via vinterstudion. Nannskogs charm gjorde att SVT drog de längsta strået detta mästerskap. EM-finalen blev enligt TV4 en riktig publikframgång, där matchen sågs av 2 240 000 tittare.

collage

 

 

 

 

 

Topp fem på Netflix just nu

När jag växte upp under 90–talet fick man ta sig till den lokala pressbyrån för att hyra film, eller skrapa ihop sina fickpengar för att gå på bio. Tacka gudarna för att förutsättningar är betydligt bättre idag, med diverse streamingsajter som gör att man enkelt kan konsumera bra mycket underhållning för en billig peng. Jag delar därför nu med mig av fem stycken guldkorn som finns på Netflix just nu.

1. Daft Punk Unchained 

Ryggdunkardokumentären Daft Punk Unchained är filmen där man får komma några steg närmare den mystiska DJ-duon. Trots att svåråtkomliga Thomas Bangalter och Guy-Manuel de Homem-Christo inte medverkar själva, så får man ändå lära sig mycket spännande saker om världsartisterna och dess karriär. Jag som är musikintresserad är detta som en stor godispåse, och jag tror även att folk som saknar intresse för just musiken, ändå kan finna den intressant.

daft-punk-youredm

 

2. Soran Ismail´s underbara resa genom Sverige

Komikern Soran Ismail delar med sig av sina tankar om politik, religon, media och flera andra samhällsämnen i den underhållande showen som nu finns att se på Netflix. Två timmar underhållning som passar perfekt för regniga sommardagar.

b94377b9-a513-4f25-b157-a25100e8499c_MEDIA

 

3. Narcos 

Det är kanske inte en nyhet för så många att Narcos just nu går att se på Netflix, men jag kan inte skriva en topp–fem lista utan att nämna denna briljanta serie. Narcos handlar om knarkbaronen Pablo Escobar rafflande liv i Colombia under 1970–talet. Underhållande, nervkittlande och genial.

landscape-1435244224-pablo-escobar-narcos-netflix

4. Get Hard 

Skrattgaranti utlovas när Will Ferell tillsammans med Kevin Hart axlar huvudrollerna i den amerikanska komedin Get Hard. Will Ferell som spelar en fondförvaltare hamnar i fängelse och tar hjälp utav sin kompis för att förbereda sig för den kommande fängelsetiden. Lättsmält komedi på 100 minuter som är perfekt för söndagshänget i TV–soffan.

get-hard-1280jpg-99109b_1280w

5. Mitt 

Som den dokumentärälskare jag är måste jag även tipsa om filmen Mitt. Den här dokumentären fångar Mitt Romney under hans presidentvalskampanj 2012 och visar en sida av presidentkandidaten som man inte visste fanns. Ladda upp inför höstens USA–val med att se den intressanta dokumentärfilm.

120918_mitt_romney_flags_ap_328.

TV-tips: Johnny Cash inpå huden

När du tröttnat på Daniel Nannskogs utläggningar om Ungerns vänsterbackar eller Olof Lundhs skäggkliande, kan du då ta och klicka dig in på SVT Play där det för tillfället finns flera guldkorn, där ett av dom glimrar lite extra.

I am Johnny Cash är den kanadensiska dokumentärfilmen, där man får komma den legendariska artisten inpå huden. Efter filmen Walk The Line som kom 2005 blev man medveten om Johnnys tuffa bakgrund som innehöll både alkoholism, drogmissbruk och dödsfall. Något som också speglas i denna film. Dokumentären innehåller intervjuer med familjemedlemmar och personer som jobbat nära världsstjärnan, som ger sin egna version av hans liv. Även om man inte är ett Johhny Cash–fan kan man ändå uppskatta dokumentären som visar hans resa från bomullsplockare till världsartist.

Filmen hittar du här och finns tillgänglig fram till den 19 juli.

 

Johnny-Cash_1972

 

Bra ingredienser men dåligt recept

Under fredagskvällen tog jag min snabba cykel och begav mig till storgatan i Malmö för att se filmen Money Monster.

Efter att ha dömt filmen av själva ”förpackningen” så var mina förväntningar höga när jag väl tog plats i biosalongen. Men 98 minuter senare var jag inte helt belåten.

Filmen regisseras av Jodie Foster som också är känd för sina skådespelarinsatser i filmer som ”När lammen tystnar” bland annat. I den här rullen väljer Foster att tackla ämnen som bolagsaffärer, den nutida mediarapporteringen och den lilla människans försvarslöst.

Filmen handlar om den extremt självgode finansjournalisten Lee Gates (George Clooney) som är programledare för TV-showen ”Money monster”. På bästa sändningstid ger han varje vecka ut sina bästa finansråd till det amerikanska folket. Den galna TV-showen produceras av Patty Fenn som spelas av Juli Roberts som styr programmet från kontrollrummet.

Men en dag sker det oväntade som ställer allt på sin spets. En beväpnad man lyckas ta sig ända in i TV-studion mitt under direktsändningen, med en bombväst i högsta hugg. Mannen har förlorat alla sina pengar på grund av programledaren Lee i ett tidigare avsnitt av showen tipsat om att investera i i ett storbolag som nu slarvat bort alla pengar. Mannen i studion hotar nu att spränga alla i luften.

MoneyMonster

Jag hade länge svårt att fastställa vilken genre filmen hade. Skickligt nog hoppar filmen mellan komik, drama och thriller. Clooney är som klippt och skuren för sin roll och Roberts gör som vanligt en fläckfri insats.

Men när eftertexterna började rulla så kände jag mig inte riktigt belåten. Det fattades en krydda. Inte för att jag hade förväntat mig att en actionrulle från Hollywood skulle förändra mitt liv. Men manusets grundstomme är fenomenalt, och om man dessutom lyckats få med sig så pass stora namn på tåget, kändes det som man hade kunnat sätta ribban på en ännu högre höjd. Kanske hade man behövt dra i kontrasterna lite till.

Samtidigt tycker jag att det växlande tempot i filmen förgyller upplevelsen och summan av kardemumman är att filmen trots allt är värd biopengen. Även om den inte kommer ge dig en ny mening i livet.

Sen kan jag inte skriva ett inlägg om Clooney utan att kommentera hans hårfäste. Herrejävlar alltså.

Svensk TV behöver Berg och Meltzer

Filip och Fredrik, Erik och Mackan, Morgan och Ola-Conny, Luuk och Lindström. Jag är trött på manlig vänskap i TV–rutan. Därför är jag lycklig över att kanal 5 väljer att satsa på en tredje säsong av Berg och Meltzer på roadtrip. Denna gång ska succéduon packa väskorna för att bege sig till Hawaii.

BergMeltzerPaHawaiiBild_vz4wos

Först ut var en roadtrip i USA där duon gav sig ut på äventyr i de södra delstaterna. Säsong två blev en roadtrip genom Europa och i säsong tre är det dags att anamma den hawaiianska kulturen. Säsongspremiären hade 287 000 tittare, enligt MMS.se.

Hitintills har den här säsongen bjudit på flera godbitar. Ett heroiskt researcharbete och skickliga inslagsproducenter har lyckats få fram de bästa ur duon. Carina och Christine är ju dock proffs på att bjuda på sig själva och göra komedi av egentligen ingenting. Det finns några moment i serien där man kommer nära in på och känner att innehållet berör. Till exempel när Carina Berg berättar om sorgen efter sin pappas död. Ut över succéduon så stötter man på en hel del andra sköna karaktärer i serien.

TV–världen behöver fler kvinnliga par som tar plats i rutan, och de får gärna inspireras av Berg och Meltzer. Programmet har förgyllt mina torsdagkvällar sedan ett par veckor tillbaka.

Nu på torsdag är det dags för säsongsavslutning som jag kan tipsa er alla att se! Hela säsongen finns dessutom på Dplay.se.

Moderna sällskapsresan – äntligen tillbaka i play!

Här kommer ett TV–tips till sommardagarna som inte blir så somriga, för som bekant är sommaren inte alltid som Ledin beskriver den. Men nu finns nämligen den klassiska humorserien Playa del Sol – säsong 2 ute på SVT play. Definitivt värt att spana in.

Serien är från 2007 och producerades av Peter Settman. Man kan beskriva det som en sällskapsresa för 2000–talet och premiäravsnittet hade över två miljoner tittare. Här kan du följa med reseledarna på Shine till Playa del Sol på Gran Canaria och följa med i deras vardag. Serien i sig står för en lättsam charterunderhållning där många svenskar kanske känner igen sig.

Perfekt för dig i sommartider som vill ha något lättsmält trots solens frånvaro.

PlayaDelSol2_screen2

Fem skräckfilmer att se fram emot

Redan fem månader har passerat av filmåret 2016, men än finns det fortfarande ett kommande gäng skräckfilmer som vi ska hålla ögonen på. Här är några av biopremiärerna som du har att längta till.


1: The conjuring 2: ”The enfield poltergeist”

Skräckfilmen The Conjuring 2 är uppföljaren till ettan som kom för tre år sen. Filmen bygger på ”verkliga händelser” och regisseras av James Wan som enligt mig är en av 2000-talets bästa skräckfilmsskapare, med filmer som Saw (2004), Insidious (2011) och Dead Silence (2007) i bagaget. Huvudrollsinnehavarna Ed och Lorraine reser till London för att hjälpa en ensamstående mamma som uppfostrar fyra barn i ett hus plågat av onda andar. Av trailern att döma så har vi något att se fram emot här.

Regissör: James Wan
Huvudroller:
Vera Farmiga, Patrick Wilson
Biopremiär:
10 Juni i Sverige
Trailern hittar du här!

CekSITdW8AAX5TE

2: The Purge 3: ”Election year”

För snart tre år sen kom The Purge och gav eko i skräckfilmens värld. I sommar kommer den tredje filmen i serien. Det är dags att återvända till en dystopisk framtidsvärld där det styrande partiet New Founders of America varje år under tolv timmar avskaffar alla lagar, i syfte att låta den undre världen rensa ut sig själv.

Regissör: James DeMonaco 
Huvudroller: Frank Grillo, Mykelti Wiliamsson, Elizabeth Mitchell
Biopremiär: 8 Juli i Sverige
Trailern hittar du här!

3: Cell 

En mystisk mobiltelefonsignal skapar apokalyptiskt kaos i denna filmatisering av Stephen Kings ”Signal”. Skräckfilmen har en Sci-fi känsla och Samuel L Jacksson har en av huvudrollerna.

Regissör: Tod Williams 
Huvudroller: Isabelle Fuhrman, Samuel L. Jacksson, John Cusack
Biopremiär: 8 Juli i USA
Trailer hittar du här!

cell-movie-trailer-2016-cusack-jackson

4: The Woods

Enligt recensioner ska denna film ha tagit skräckfilmen i en ny riktning. Handlingen är dock den mest klassiska man kan tänka sig. Ett gäng collegestudenter åker ut i skogen för att kampa men inser snart att man inte är ensamma. Men det finns något i trailern som bygger upp en förväntan och hintar om att recensenterna kanske har rätt. Jag upplever det som att filmen bygger på talande tystnader. Att skräcken sitter i tystnaden istället för skriken som det oftast brukar vara. Kolla in trailern och bedöm själva.

Regissör: Adam Wingard
Huvudroller:
Callie Hernandez, James Allen McCune, Brandon Scott
Biopremiär: 16 september i USA
Trailern hittar du här!

d

5: The darkness

I helgen hade denna film premiär i USA och lär inom en snar framtid visas även i Sverige. När en familj återvänder hem från sin Grand Canyon-semester har något övernaturligt följt efter dem. Kevin Bacon är en av huvudrollsinnehavarna och Greg McLean står för Regin, som också regisserat den kända skräckfilmen Wolf Creek som kom för tio år sen. Skräckfilmer som bygger på att övernaturliga krafter tar över är ett gammalt och möjligen uttjatat koncept, men med rätt instrument kan detta bli bra. Den senaste trailern lovar dessutom gott.

Regissör: Greg McLean 
Huvudroller: Kevin Bacon, Radha Mitchell, David Mazouz
Biopremiär: 13 maj i USA
Trailern hittar du här!

 

MTV Cribs gör comback i nytt format

MTV-serien Cribs gör till sommaren ett kärt återseende, fast i ett annat format än tidigare. Serien fick elva säsonger och gick ut på att Amerikanska kändisar visade upp sina flashiga hem.

Min relation till serien är kärleksfull och tog sin början i tidiga tonåren. Jag minns det som den gamla goda tiden. Då man på rasterna gick till fritidsgården och kollade på MTV Cribs där massa avdankade men snorrika basketspelare, visade upp sina flashiga hem.

snapcha

 

MTV har nu meddelat att man återupplivar sin långkörare men i ett nytt format. Istället för att sändas ut i TV kommer man kunna se programmet i appen Snapchat. I juni kommer den nya säsongen att lanseras och  och ett avsnitt i veckan kommer släppas.

Kan det vara så att musikkanalen MTV som i mina ögon tappat sin identitet som musikkanal, nu försöker hitta tillbaka till sina rötter genom att återgå till sina klassiska program?

De första kändisarna som kommer att medverka är Travis Mills, Mac Miller och Austin Mahone.

 

En lika sann som osannolik historia

Året 1994 försvinner en 13-årig pojke spårlöst från sitt hem i San Antonio, Texas. Tre år senare ringer telefonen. Den försvunna pojken är då återfunnen, men på andra sidan Atlanten. Dessutom har han bytt både hår samt ögonfärg och har en fransk brytning. Flera frågor väcks kring den nu återfunna pojken.

”The Imposter” är tveklöst topp tre bästa dokumentärfilmer som jag någonsin sett.  Regissören Bart Layton har lyckats knyta ihop den rafflande historien, som kantas av tvetydigheter, och skapat ett mästerverk. Både fotot och klippningen är fem plus i mina ögon.

Historien är så märklig att det är svårt att förstå att den ens har inträffat. Tidigt i filmen får man veta att barnet som hittats i Spanien, inte är den borttappade pojken som försvann tre år tidigare. Istället är det en bedragare som heter Frédéric Bourdain, en 23-årig fransman som är proffs på att stjäla folks identiteter.

Men familjens desperata vilja att ha tillbaka sin son och Bourdains skådespeleri resulterade i att han fick flygas med hem till USA och undgick både granskning av familjemedlemmar såväl myndigheter.

dok-imposter-02-0-jpg

I filmen så återger Frédéric Bourdain i detalj hur han gick till väga när han tog pojkens identitet. Ju mer man får veta, desto underligare verkar alltihop. När en utredare börjar ställa frågor kommer märkliga saker upp till ytan och berättelsen tar en oväntad vändning. Det är en dokumentär som mer liknar en thriller.

I slutet så öppnas vissa dörrar och flera nya teorier planteras, som aldrig riktigt följs upp. Detta skapar förvirring i den redan tilltrasslade storyn och gör att filmen inte når toppbetyg. Det är fortfarande tveklöst en av de bästa dokumentärer jag sett och därför får filmen en stark fyra i betyg.

 

Regissör: Bart Layton
Medverkande: Frédéric Bourdin, Carey Gibson
Längd: 1.39
Åldersgräns: 15 år
Genre: Dokumentär
Produktionsår: 2012
Betyg: 4

 

Satan i gatan vad bra!

Sorg, hopp och kärlek bestod den emotionella cocktail av som jag hade i skallen efter att jag i måndags såg säsongspremiären av Lyckliga gatan.

Förra årets succéprogram med rapparen Näääk i spetsen har fått en andra säsong, som nu har stora förhoppningar på sig.

Lyckliga gatan är programmet där en svensk rappare med framtiden framför sig får möta en folkkär och framgångsrik artist med en längre karriär bakom sig. Konceptet är att artisterna ska göra en egen version av den andras hitlåt och att ett artistmöte ska uppstå. Även om det låter patetiskt så kan man gott kalla programmet för den svenska hiphopens svar på Så mycket bättre. Förra årets succé resulterade i en Kristallennominering och fina tittarsiffror.

Mina förväntningar som TV-kosument var höga när jag i måndags skulle se säsongspremiären. Kanske för höga till och med. Men jag var långt ifrån besviken när eftertexten började rulla.

I säsongspremiären får man möta Hässelbykillen Jaouli ”Finess” Akofely som ska tolka låten Stad i ljus som Py Bäckman skrivit. Py själv ska tolka låten Vad gör tid med våra liv, som Jaouli står bakom.

Det första jag slogs av var hur bra castingen i programmet var. Uppenbarligen finns det en uppsjö av talangfulla rappare i Stockholms förorter som är gjorda för att leverera framför kameran. Hässelbys stolthet Jaouli, med sitt charmiga skratt och tuffa bakgrund som hans ögon så tydligt bar på, fick mig att skippa den bokade tvättiden. Dessutom är jag imponerad över hur bra Näääk tar sig ann programledarerollen, samt hans funktion som länk mellan den unga artisten och den mer rutinerade och folkkäre av de två.

Skärmavbild 2016-04-16 kl. 12.07.53

 

Självklart kan programmet framstå som förutsägbart. Artister som ska möta varandra genom musiken. Inslagsproducenter som har dragit i kontrasterna. Landsbygd möter förortsbetong. Svensktoppen kontra hiphopen. Dramaturgin i programmet kan uppfattas som uttjatad, i likhet med övriga musikprogram som rullar i rutan. Men det finns guldkorn i innehållet som gör att just Lyckliga Gatan sticker ut. När Jaouli berättar om hur hans bror tragiskt gick bort för ett år sedan får programmet ytterligare en dimension. Den stora kontrasten som finns mellan de båda artisterna gör att en stor målgrupp fångas. På grund av att den yngre artisten inte har några listettor i bagaget och har en ambition att sparka uppåt, skapas en nyfikenhet som får en fastklistrad i IKEA-soffan.

Helt enkelt – Satan i gatan vad bra!

Jag ser fram emot måndagens avsnitt då artisten Håkan ”Nordman” Hemlin möter rapparen Cleo. Måndag 20:00 på TV4. Missa inte!

Skärmavbild 2016-04-15 kl. 15.27.21