Topp fem på Netflix just nu

När jag växte upp under 90–talet fick man ta sig till den lokala pressbyrån för att hyra film, eller skrapa ihop sina fickpengar för att gå på bio. Tacka gudarna för att förutsättningar är betydligt bättre idag, med diverse streamingsajter som gör att man enkelt kan konsumera bra mycket underhållning för en billig peng. Jag delar därför nu med mig av fem stycken guldkorn som finns på Netflix just nu.

1. Daft Punk Unchained 

Ryggdunkardokumentären Daft Punk Unchained är filmen där man får komma några steg närmare den mystiska DJ-duon. Trots att svåråtkomliga Thomas Bangalter och Guy-Manuel de Homem-Christo inte medverkar själva, så får man ändå lära sig mycket spännande saker om världsartisterna och dess karriär. Jag som är musikintresserad är detta som en stor godispåse, och jag tror även att folk som saknar intresse för just musiken, ändå kan finna den intressant.

daft-punk-youredm

 

2. Soran Ismail´s underbara resa genom Sverige

Komikern Soran Ismail delar med sig av sina tankar om politik, religon, media och flera andra samhällsämnen i den underhållande showen som nu finns att se på Netflix. Två timmar underhållning som passar perfekt för regniga sommardagar.

b94377b9-a513-4f25-b157-a25100e8499c_MEDIA

 

3. Narcos 

Det är kanske inte en nyhet för så många att Narcos just nu går att se på Netflix, men jag kan inte skriva en topp–fem lista utan att nämna denna briljanta serie. Narcos handlar om knarkbaronen Pablo Escobar rafflande liv i Colombia under 1970–talet. Underhållande, nervkittlande och genial.

landscape-1435244224-pablo-escobar-narcos-netflix

4. Get Hard 

Skrattgaranti utlovas när Will Ferell tillsammans med Kevin Hart axlar huvudrollerna i den amerikanska komedin Get Hard. Will Ferell som spelar en fondförvaltare hamnar i fängelse och tar hjälp utav sin kompis för att förbereda sig för den kommande fängelsetiden. Lättsmält komedi på 100 minuter som är perfekt för söndagshänget i TV–soffan.

get-hard-1280jpg-99109b_1280w

5. Mitt 

Som den dokumentärälskare jag är måste jag även tipsa om filmen Mitt. Den här dokumentären fångar Mitt Romney under hans presidentvalskampanj 2012 och visar en sida av presidentkandidaten som man inte visste fanns. Ladda upp inför höstens USA–val med att se den intressanta dokumentärfilm.

120918_mitt_romney_flags_ap_328.

Bra ingredienser men dåligt recept

Under fredagskvällen tog jag min snabba cykel och begav mig till storgatan i Malmö för att se filmen Money Monster.

Efter att ha dömt filmen av själva ”förpackningen” så var mina förväntningar höga när jag väl tog plats i biosalongen. Men 98 minuter senare var jag inte helt belåten.

Filmen regisseras av Jodie Foster som också är känd för sina skådespelarinsatser i filmer som ”När lammen tystnar” bland annat. I den här rullen väljer Foster att tackla ämnen som bolagsaffärer, den nutida mediarapporteringen och den lilla människans försvarslöst.

Filmen handlar om den extremt självgode finansjournalisten Lee Gates (George Clooney) som är programledare för TV-showen ”Money monster”. På bästa sändningstid ger han varje vecka ut sina bästa finansråd till det amerikanska folket. Den galna TV-showen produceras av Patty Fenn som spelas av Juli Roberts som styr programmet från kontrollrummet.

Men en dag sker det oväntade som ställer allt på sin spets. En beväpnad man lyckas ta sig ända in i TV-studion mitt under direktsändningen, med en bombväst i högsta hugg. Mannen har förlorat alla sina pengar på grund av programledaren Lee i ett tidigare avsnitt av showen tipsat om att investera i i ett storbolag som nu slarvat bort alla pengar. Mannen i studion hotar nu att spränga alla i luften.

MoneyMonster

Jag hade länge svårt att fastställa vilken genre filmen hade. Skickligt nog hoppar filmen mellan komik, drama och thriller. Clooney är som klippt och skuren för sin roll och Roberts gör som vanligt en fläckfri insats.

Men när eftertexterna började rulla så kände jag mig inte riktigt belåten. Det fattades en krydda. Inte för att jag hade förväntat mig att en actionrulle från Hollywood skulle förändra mitt liv. Men manusets grundstomme är fenomenalt, och om man dessutom lyckats få med sig så pass stora namn på tåget, kändes det som man hade kunnat sätta ribban på en ännu högre höjd. Kanske hade man behövt dra i kontrasterna lite till.

Samtidigt tycker jag att det växlande tempot i filmen förgyller upplevelsen och summan av kardemumman är att filmen trots allt är värd biopengen. Även om den inte kommer ge dig en ny mening i livet.

Sen kan jag inte skriva ett inlägg om Clooney utan att kommentera hans hårfäste. Herrejävlar alltså.

Fem skräckfilmer att se fram emot

Redan fem månader har passerat av filmåret 2016, men än finns det fortfarande ett kommande gäng skräckfilmer som vi ska hålla ögonen på. Här är några av biopremiärerna som du har att längta till.


1: The conjuring 2: ”The enfield poltergeist”

Skräckfilmen The Conjuring 2 är uppföljaren till ettan som kom för tre år sen. Filmen bygger på ”verkliga händelser” och regisseras av James Wan som enligt mig är en av 2000-talets bästa skräckfilmsskapare, med filmer som Saw (2004), Insidious (2011) och Dead Silence (2007) i bagaget. Huvudrollsinnehavarna Ed och Lorraine reser till London för att hjälpa en ensamstående mamma som uppfostrar fyra barn i ett hus plågat av onda andar. Av trailern att döma så har vi något att se fram emot här.

Regissör: James Wan
Huvudroller:
Vera Farmiga, Patrick Wilson
Biopremiär:
10 Juni i Sverige
Trailern hittar du här!

CekSITdW8AAX5TE

2: The Purge 3: ”Election year”

För snart tre år sen kom The Purge och gav eko i skräckfilmens värld. I sommar kommer den tredje filmen i serien. Det är dags att återvända till en dystopisk framtidsvärld där det styrande partiet New Founders of America varje år under tolv timmar avskaffar alla lagar, i syfte att låta den undre världen rensa ut sig själv.

Regissör: James DeMonaco 
Huvudroller: Frank Grillo, Mykelti Wiliamsson, Elizabeth Mitchell
Biopremiär: 8 Juli i Sverige
Trailern hittar du här!

3: Cell 

En mystisk mobiltelefonsignal skapar apokalyptiskt kaos i denna filmatisering av Stephen Kings ”Signal”. Skräckfilmen har en Sci-fi känsla och Samuel L Jacksson har en av huvudrollerna.

Regissör: Tod Williams 
Huvudroller: Isabelle Fuhrman, Samuel L. Jacksson, John Cusack
Biopremiär: 8 Juli i USA
Trailer hittar du här!

cell-movie-trailer-2016-cusack-jackson

4: The Woods

Enligt recensioner ska denna film ha tagit skräckfilmen i en ny riktning. Handlingen är dock den mest klassiska man kan tänka sig. Ett gäng collegestudenter åker ut i skogen för att kampa men inser snart att man inte är ensamma. Men det finns något i trailern som bygger upp en förväntan och hintar om att recensenterna kanske har rätt. Jag upplever det som att filmen bygger på talande tystnader. Att skräcken sitter i tystnaden istället för skriken som det oftast brukar vara. Kolla in trailern och bedöm själva.

Regissör: Adam Wingard
Huvudroller:
Callie Hernandez, James Allen McCune, Brandon Scott
Biopremiär: 16 september i USA
Trailern hittar du här!

d

5: The darkness

I helgen hade denna film premiär i USA och lär inom en snar framtid visas även i Sverige. När en familj återvänder hem från sin Grand Canyon-semester har något övernaturligt följt efter dem. Kevin Bacon är en av huvudrollsinnehavarna och Greg McLean står för Regin, som också regisserat den kända skräckfilmen Wolf Creek som kom för tio år sen. Skräckfilmer som bygger på att övernaturliga krafter tar över är ett gammalt och möjligen uttjatat koncept, men med rätt instrument kan detta bli bra. Den senaste trailern lovar dessutom gott.

Regissör: Greg McLean 
Huvudroller: Kevin Bacon, Radha Mitchell, David Mazouz
Biopremiär: 13 maj i USA
Trailern hittar du här!

 

En lika sann som osannolik historia

Året 1994 försvinner en 13-årig pojke spårlöst från sitt hem i San Antonio, Texas. Tre år senare ringer telefonen. Den försvunna pojken är då återfunnen, men på andra sidan Atlanten. Dessutom har han bytt både hår samt ögonfärg och har en fransk brytning. Flera frågor väcks kring den nu återfunna pojken.

”The Imposter” är tveklöst topp tre bästa dokumentärfilmer som jag någonsin sett.  Regissören Bart Layton har lyckats knyta ihop den rafflande historien, som kantas av tvetydigheter, och skapat ett mästerverk. Både fotot och klippningen är fem plus i mina ögon.

Historien är så märklig att det är svårt att förstå att den ens har inträffat. Tidigt i filmen får man veta att barnet som hittats i Spanien, inte är den borttappade pojken som försvann tre år tidigare. Istället är det en bedragare som heter Frédéric Bourdain, en 23-årig fransman som är proffs på att stjäla folks identiteter.

Men familjens desperata vilja att ha tillbaka sin son och Bourdains skådespeleri resulterade i att han fick flygas med hem till USA och undgick både granskning av familjemedlemmar såväl myndigheter.

dok-imposter-02-0-jpg

I filmen så återger Frédéric Bourdain i detalj hur han gick till väga när han tog pojkens identitet. Ju mer man får veta, desto underligare verkar alltihop. När en utredare börjar ställa frågor kommer märkliga saker upp till ytan och berättelsen tar en oväntad vändning. Det är en dokumentär som mer liknar en thriller.

I slutet så öppnas vissa dörrar och flera nya teorier planteras, som aldrig riktigt följs upp. Detta skapar förvirring i den redan tilltrasslade storyn och gör att filmen inte når toppbetyg. Det är fortfarande tveklöst en av de bästa dokumentärer jag sett och därför får filmen en stark fyra i betyg.

 

Regissör: Bart Layton
Medverkande: Frédéric Bourdin, Carey Gibson
Längd: 1.39
Åldersgräns: 15 år
Genre: Dokumentär
Produktionsår: 2012
Betyg: 4