Vi har sett den nya komedin ”All Inclusive”

Titel: All Inclusive
Regi: Karin Fahlén
Manus: Mette Heeno, Daniel Karlsson
Med: Liv Mjönes, Suzanne Reuter, Jennie Silfverhjelm, Goran Bogdan m.fl.
Genre: Komedi, Drama
Speltid: 1 tim 32 min

Karin Fahléns andra film “All Inclusive” är en remake på den danska originalfilmen från 2015. I komedin följer vi trettiotreårige Tove, som vaknar sent till flyget mot Kroatien – efter att haft ett one night stand med en nittonåring. Med packningen i IKEA-kassen hinner hon ifatt syster Malin och mamma Inger på flygplatsen. Hon kommer även ikapp nyheten om att deras pappa har lämnat Inger, och resan som skulle bli en avslappnande chartersemester har plötsligt en utmaning. Hur ska Tove och Malin få mamma Inger (Suzanne Reuter, som även är aktuell för Vår tid är nu säsong 2) att må bra igen?

All Inclusive är på flera sett en konventionell familjekomedi. Vi har ett hopkok av hysteri, kiss-humor, borttappad vigselring, nakenmålningar, knäppa servitriser och gäster. Listan är längre. Roligast av dessa spralliga inslag är det nedvärderande gay-paret, spelade av Jacob Ericksson och Shebly Niavarani, som ständigt finns på plats för att trycka ned Tove när hon snarare behöver en hjälpande hand. Det är ondska, på det roliga viset.

Den stora behållningen med “All Inclusive” är inte de lustiga svensk-på-chartersemester-scenerna, utan den väl skildrade familjerelationen. Inte minst Malin och Toves. Redan när historien tar vid är deras vänskap utsatt. Medan Malin har alldeles för stort kontrollbehov och värnar för mycket om sin familj, är Tove den festande dagdrivaren som missar sin mors födelsedag. Att de är två fullkomliga motpoler, gör svängarna från att komma överens, till att såra varandra skarpa. Men deras gemensamma nämnare, mamma Inger, påminner dem om att de visst har en samhörighet och att de faktiskt kan vara en fin familj.

Detta ser vi i min favoritscen, när Tove och Malin skrattar hejdlöst åt att Inger har duschhuvudet nere i skrevet. Det är en kul scen och det berör att se den trasiga familjen, om än för ett ögonblick, repa sig och fungera bra tillsammans. Stundtals är det gripande att följa trion, som under denna resa även gör varsin inre, där vi hoppas på att de blir bättre versioner av sig själva. Skådespelarna är dessutom trovärdiga i sina roller, min personliga favorit är Jennie Silfverhjelm som spelar Malin. Hennes emotionella berg- och dalbana ger berättelsen energin den behöver.

Med detta sagt finns det absolut godbitar att sila fram ur All Inclusive. Exklusivt är även Fargo-skådespelaren Goran Bogdan, som har filmens mest betydande biroll. Filmen tar dock stryk av att mångfaldigt reproducera klyschor. Flera möten och situationer på hotellet känner det tränade filmögat snabbt igen. Det är nästan omöjligt att vara nyskapande, men författarna behöver hitta nya incitament till de scener vi kan så väl. Som när Tove tar fel på vilken dag Inger fyller år och beställer in en grattistårta till deras bord. En sådan scen är absolut rolig, för en first-timer. Jag saknar dessvärre knorren. Men i och med att detta är en remake och manusförfattarna inte har all frihet i sin omskrivningsprocess, var filmen kanske redan dömd att falla i klichéernas vallgrav…

… men är den här typen av film främmande för dig gör den sig garanterat bättre.

TÄVLA OCH VINN HÄFTIGA SPIDER-MAN PRYLAR!

Vi firar ”Spider-Man: Homecoming” med en tävling om häftiga Spider-Man prylar.

Nu finns äntligen ”Spider-man Homecoming” att köpa digitalt. I samarbete med Plejmo har vi på Filmtopp arrangerat en tävling där du kan vinna häftiga Spider-Man-prylar! Allt du behöver göra för att vara med och tävla är att svara på våra två frågor.  Vi lottar ut 3 stycken paket med följande innehåll hörlurar, nyckelring, stickers och en bag:

Tidigare i år svingade sig ”Spidey” in på biosalongerna värden över med Spider-Man: Homecoming. En film som både fick lysande kritik och uppskattades varmt av fansen. Vi på Filmtopp belönade filmen med högt betyg och inkluderar Spider-Man: Homecoming på vår lista över årets allra bästa filmer. Succén var ett faktum och redan nu har två uppföljare fått klartecken.

Spider-Man: Homecoming är ett spännande och fräscht tillskott i Spider-Mans filmuniversum och vi är oerhört stolta över att kunna anordna denna tävling.

Tävlingen pågår till och med måndagen den 13 november. Vinnarna kontaktas på mejl!

Klicka här för att delta i tävlingen

Vad tyckte du om Stranger Things?

Netflix har som princip att hålla inne på hur många tittare deras utbud har och många undrar hur siffrorna verkligen ser ut. Nu har företaget ”Nielsen” publicerat ett estimat på att 15.8 miljoner tittare i USA har tagit del av ”Stranger Things säsong 2”.

Med den Stephen King och Steven Spielberg-doftande skräckserien Stranger Things har Netflix nått nya höjder. Seriens mys-rysliga atmosfär har slagit stort på en global marknad och många är nyfikna på hur som faktiskt tittar på serien. Nu har marknadsanalys-företaget ”Nielsen” offentliggjort en rapport där de menar att närmare 15.8 miljoner amerikaner tog del av Stranger Things säsong 2 under de tre första dagarna avsnitten blev tillgängliga.

Vidare hävdar Nielsen att över 360 000 tittare svepte hela säsongen på premiärdagen. Vi kan jämföra detta med att den åttonde säsongen av HBO:s succéserie The Walking Dead hade 15 miljoner tittare de första dagarna. De faktiska tittarsiffrorna lär dock vara betydligt högre då Nielsen enbart mäter trafik från TV-apparater och inte datorer, telefoner eller plattor.

Sett till hur hemliga Netflix är med sina tittarsiffror kommer de förmodligen att dementera Nielsens data. Men en sak är säker, serien fortsätter att vara en succé och detta vet vi om Stranger Things säsong 3.

Har du också sett Stranger Things säsong 2 och i så fall vad tyckte du? Vi på Filmtopp gillade seriens fortsättning och gav den högt betyg.

Veckans skräckfilm – Cult of Chucky

Filmtopp.se har haft nöjet att träffa Oscarsnominerade Jennifer Tilly inför premiären av Cult of Chucky, lagom till Halloween. En skådespelerska som har jobbat med flera av vår tids största filmskapare, däribland Terry Gilliam, Oliver Stone, syskonen Wachowski och Woody Allen. Under åren har hon poppat upp i fyra filmer om den onda dockan “Chucky”.

 Vägen till toppen var krokig men 1994 chockade hon sin manager morgonen efter att Oscarsnomineringarna hade klargjorts och skrek att hon hade blivit nominerad i kategorin Bästa kvinnliga biroll för “Kulregn över Broadway” – en galen komedi om en kämpande manusförfattare som tvingas sätta upp en pjäs åt en gangsters talanglösa hustru. I rollen som den talanglösa såg vi Jennifer själv. Filmbolaget hade inte jobbat särskilt hårt för att få henne nominerad och hon fick själv dra kampanjens stora lass.

Mitt i detta virrvarr gjorde Jennifer Tilly det märkliga valet att börja figurera i Chucky-filmerna. Det var först i Bride of Chucky (1998) som hon gjorde entré och under åren har hon återvänt i rollen som Chuckys “brud” Tiffany fyra gånger.

Nåväl, luta dig tillbaka och njut av hur Jennifer själv berättar om sin karriärs vändningar, att jobba med Woody Allen och sin kärlek till Chucky. Är du också ett fan av humor och skräck? På Filmtopp har vi kårat vilka de bästa skräckfilmerna är, om du är ute efter ett filmtips i genren.

 

TÄVLING: BLADE RUNNER OCH ALIEN-BOX

 

I samarbete med Twentieth Century Fox Home Entertainment lottar vi ut två stycken “Alien-boxar” och två stycken nya utgåvor av “Blade Runner: Final Cut”.

Filmälskare, hör upp! Nu har du chansen att kunna återvända till några av filmhistoriens främsta alster när du vill. Vi lottar nämligen ut 2 exemplar av en ny och fräsch “Alien-box”, med samtliga 6 filmer smarrigt insvepta i en lyxig steelbook fullproppad med extramaterial, och 2 exemplar av mästerstycket “Blade Runner” i både 4k och Blu-ray. Givetvis är den sistnämnda titeln i den “Final Cut”-version regissören själv anser vara bäst

Klicka här för att tävla!

Ta en titt på ”Westworlds” nya säsong

Den första säsongen av  Westworld mottogs med väl och serien fick hela 22 nomineringar på årets upplaga av Emmygalan. Dock vann serien inga av de mer prestigefyllda kategorierna, men var en av de mest streamade produktionerna hos HBO Nordic under förra året. Den Sci-fi/Western-insperade serien bygger på en film från 1973.

Under Comic Con 2017 släpptes denna trailer inför den andra säsongen.

Här har vi samlat allt vi hittills om Westworld säsong 2.

HBO:s Westworld var en av de mest streamade TV-serierna under förra året på HBO Nordic.  Serien var även en av de mest illegalt streamade serierna.

Visst är det roligare att hitta din favoritfilm eller favoritserie på en plats du vet att du inte berövar skaparna på deras levebröd. Det vi märkt med att bolag tjänar allt mindre pengar och att biografer behöver pumpa upp sina biljettpriser, är att även berättelserna tar skada.

Det är ingen slump att vi dras med mastodontfilmer, som främst visar upp den nya tekniken. De är givna kassasuccéer. De filmer och berättelser, som ligger i gråzonen mellan independent och storfilm  som kostar halvstora pengar och som kanske tjänar pengar, kanske inte tjänar pengar  görs alltmer sällan. Här ska Netflix ha en eloge, som försöker fylla den luckan med alternativa och originella berättelser.

Därför har vi  listat olika plattformer där du kan streama film gratis, men som inte stödjer den som bryter mot lagen. Läs den gärna!

Kvällens film att se – A Ghost Story!

Casey Affleck som spöke i A Ghost Story

Film: A Ghost Story
Manus & Regi: David Lowery
Med: Casey Affleck, Rooney Mara m.fl.
Genre: Drama
Speltid: 1 tim 32 min

Efter att ha omkommit i en bilolycka, återvänder maken som spöke i ett försök att återknyta till sin efterlevande hustru. I sin nya form är han både kraftlös och osynlig och frågan är om han någonsin kommer att få henne att märka hans närvaro.

A Ghost Story är en omtumlande upplevelse. Att se hur maken, spelad av Casey Affleck, stilla vakar över sin hustru samtidigt som han försöker få kontakt med henne, är smärtsamt. Lika tungt är det att följa hustruns, spelad av Rooney Mara, sorghantering. Skådespelet är ohämmat och känslorna slår rakt i solar plexus.

Till en början var det mycket jag fann pretentiöst. Det matta fotot, den trendigt alternativa musiken, ett spöke utgjort av en man iklädd ett lakan, den sparsamma dialogen och att filmens karaktärer saknar namn. Men när jag sänkte garden, svepte historien över mig och det var bara att acceptera – A Ghost Story är en av de vackraste kärlekshistorierna på länge.

Eftersom hela filmen mer eller mindre bärs av två skådespelare och att spöket gestaltas i sin enkelhet, borde det kännas en hel del teater. Märkligt nog, är det istället få filmer som känns så mycket film som denna. Regissören David Lowery experimenterar nämligen med presentationen av tid på ett sätt som saknar motstycke.

Makens tidsperspektiv skildras betydligt långsammare än hustruns. Tiden det kan ta för honom att röra sig genom ett rum, tycks utgöra år för henne. Att dessa parallella tidsuppfattningar först presenteras efter att den sörjande hustrun motvilligt har ätit en hel paj i en lång och utdragen scen, fullständigt rubbar ens perspektiv.

Robert Altman sa att alla filmer är en förlängning av teatern och att det aldrig har gjorts en ”äkta film”. Han skulle nog säga att A Ghost Story har tagit mediet ett ytterligare steg längs vägen.

Du har väl inte missat vi samlar årets bästa filmer på en alldeles egen sida? Under ”De bästa filmerna 2017” hittar du massor av bra filmtips.

Snart premiär för Snömannen!

Den 13 oktober kommer Snömannen på bio. Rollen som Harry Hole spelas av Michael Fassbender.
Premiärdatum: 13 okt 2017
Genre: Deckare, Drama
Ålder: Ej granskad
Originaltitel: The Snowman
Originalspråk: Engelska
Med: Michael Fassbender,Rebecca Ferguson, Val Kilmer, J.K. Simmons, Chloë Sevigny, Jamie Clayton, Charlotte Gainsbourg
Regi: Tomas Alfredson

 

Handling: Någon har skickat ett anonymt meddelande till polisen i Oslo, som får kriminalaren Harry Hole att se likheter mellan försvinnandet av en kvinna och äldre ouppklarade fall. Kan en seriemördare ha återvänt efter flera års tystnad? Tillsammans med sin assistent Katrine Bratt letar Harry Hole desperat efter sammanhang och ledtrådar som kan ta dem tillräckligt nära mördaren för att hindra honom begå flera bestialiska mord.

Thrillern bygger på en bok av Jo Nesbö. Vi har även skrivit en lista med filmer av Jo Nesbö  bokvärld.

Inför nya Blade Runner – se trailern

Premiärdatum: 5 okt 2017
Genre: Sci-Fi
Ålder: 15 år
Med: Ryan Gosling, Harrison Ford, Robin Wright, Jared Leto, Dave Bautista, Ana de Armas m.fl.
Regi: Dennis Villeneuve

 

Handling: Trettio år har gått sedan sist. En ny blade runner – Los Angeles-polisen K (Ryan Gosling) – avslöjar en sedan länge begravd hemlighet med potential att rasera det lilla som nu återstår av samhället. K:s avslöjande leder honom ut på en jakt efter Rick Deckard (Harrison Ford), en tidigare blade runner som varit försvunnit i tre decennier.

Spana in filmens trailer nedan.

Självklart kommer vi på Filmtopp recensera filmen. Är du ute efter bra filmtips redan ikväll  borde du helt klart se om Blade Runner!

Vi lottar ut biobiljetter

På fredag har skräck-thrillern ”Mother!” biopremiär med Jennifer Lawrence i huvudrollen.

Ett pars förhållande testas till dess yttersta gräns då oinbjudna gäster anländer till deras hem och avbryter deras lugna tillvaro. Denna psykologiska thriller om kärlek, tillit och uppoffring är skriven och regisserad av Darren Aronofsky (Black Swan, Requiem for a Dream), och i rollerna ser vi bland andra Jennifer Lawrence, Javier Bardem, Ed Harris och Michelle Pfeiffer.

I ett samarbete med UIP Sverige lottar Filmtopp.se ut 3 x 2 biobiljetter till Mother! Svara på våra två frågor nedan så är du med i utlottningen. Tävlingen pågår till och med fredagen den 29/9.

Klicka här för att delta i tävlingen.