5 TV-serier du inte får missa!

Filmtopp.se har rankat de 30 bästa TV-serierna, som hade premiär under 2015. Nedan kan du ta del av topp fem.

5. Master of None

Master of None
Foto: Netflix

Skapare: Aziz Ansari & Alan Yang
Distributör
: Netflix
Antal avsnitt hittills: 10

Handling: En serie löst baserad på komikern och skådespelaren Aziz Ansaris liv.

Varför du bör se denna serie: Vi får i 10 avsnitt följa karaktären Dev och hans liv där varje avsnitt fungerar som ett kapitel ur hans liv med ett särskilt tema i varje avsnitt. 

Jag har själv svårt för komediserier vilket den här, enligt IMDb, är men tillskillnad från vanliga komedier är denna dramakomedi ingenting som rättar sig efter en färdig mall á la sitcom-där-alla-är-exakt-likadana-bara-med-olika-ansikten. Varnar för att avsnitt 9 ”Mornings” är äckligt bra. Kuriosa, Devs föräldrar i serien är Azizs riktiga föräldrar.

9b25f-betyg_4_5

4. Show Me a Hero

Show Me a Hero
Foto: HBO. 2015:s Bästa TV-serier.

Skapare: Paul Haggis
Distributör
: HBO
Antal avsnitt hittills: 6 (mini-serie)

Handling: Yonkers´ borgmästare stöter på enorma problem från sina väljare när det visar sig att det måste byggas hus billiga nog för även de fattigaste mitt i ett område av vita medelklassinvånare.

Varför du bör se denna serie: En sann historia från slutet av 1980-talet, läs inte på innan du ser serien för bästa effekt. Borgmästaren spelad av den fullkomligt gudomliga Oscar Isaac som gör varje sekund snudd på magisk. 

Jag skulle vilja säga att den här miniserien (blir alltså inte fler avsnitt än dessa sex) kommer ut i helt rätt tid. Den visar på så många fördomar, rasism, politiskt rävspel, viljan att lämna avtryck och alla VET på båda sidor att just dem har helt rätt. 

Jag är säker på att vissa av er kommer tycka att detta är ett sömnpiller – men jag vill ändå att ni ger den här en chans för vissa av er kommer att älska den något helt enormt.

9b25f-betyg_4_5

3. Daredevil

Daredevil
Foto: Netflix

Skapare: Drew Goddard
Distributör
: Netflix
Antal avsnitt hittills: 13

Handling: En blind advokat i sina bästa år bekämpar brott på gatorna – med hjälp av sina övermänskliga ”krafter”. 

Varför du bör se denna serie: Ytterligare en enormt välproducerad och snygg serie av Netflix. Vi får här ta del av Daredevils origin-story och den är mörk, snygg och en av de absolut bästa översättningarna av en superhjälte från comics till TV-serie, någonsin. 

Kuriosa: Netflix första av fem serier i samarbete med Marvel där de bygger upp en mörkare del av Marveluniversumet än den vi tidigare har fått ta del av i Marvelfilmerna.

9b25f-betyg_4_5

2. Making a Murderer

Making a Murder
Foto: Netflix

Skapare: Moira Demos & Laura Ricciardi
Distributör
: Netflix
Antal avsnitt hittills: 10

Handling: En dokumentärserie inom true crime-genren. En påstådd våldtäktsman och mördare, oskyldig eller inte? Djupdykning i det amerikanska rättsväsendet. 

Varför du bör se denna serie: Det går inte sluta titta. Det är FRUKTANSVÄRT. Du bara måste se detta. Snälla, gör det. 

OBS: Läs inte på något om fallet på förhand.

5 ögon

1. Bloodline

Bloodline. Foto: Netflix: Bästa TV-serier.
Foto: Netflix. Bästa TV-serier.

Skapare: Glenn Kessler, Todd A. Kessler & Daniel Zelman
Distributör
: Netflix
Antal avsnitt hittills: 13

Handling: Ett familjedrama av sällan skådat slag utspelar sig när det svarta fåret, äldsta brodern, i familjen återvänder hem efter många år och river upp sår från familjens förflutna.

Varför du bör se denna serie: Detta är årets i särklass starkaste nya serie och cementerar bilden av Netflix som en kvalitetsdistributör – vilket även kommer synas senare i listan. Hela säsongen är fantastisk men de sista 5 avsnitten visar den mest tydliga 10/10-nivå du kommer att hitta i år. Oerhört välproducerad.

5 ögon

De resterande 25 tipsen på TV-serier hittar du här.

Jonatan Blomberg

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.